I december bragte RUST et portræt af Marianne Højgaard Jensen, som har glæde og gavn af cannabis til medicinsk brug. I denne måned udtrykker en redaktør sin holdning til den omdiskuterede plante.

Da jeg gik i 1.g på Haderslev Katedralskole havde jeg fordomme om de gutter fra min klasse, som nød at ryge ”en fed” i weekenderne. I løbet af gymnasietiden lykkedes det dem dog at banke lidt indsigt ind i mit snusfornuftige hoved. Desuden kunne jeg se ved selvsyn, hvor velfungerende unge mænd, de var, med gode værdier og højere karaktersnit end mig – selv om hash var en del af fredagshyggen. Men selv om jeg for længe siden sænkede min løftede pegefinger, kunne jeg aldrig selv drømme om at røre hash med en ildtang. Jeg har hørt diverse skrækhistorier, og af forskellige årsager mener jeg til stadighed ikke, at man kan sidestille et rusmiddel som hash med alkohol.

Når det kommer til medicinsk cannabis, har jeg ikke vidst, hvilket ben, jeg skulle stå på. Men så mødte jeg en kvinde, der åbnede mine øjne for cannabisoliens fortræffeligheder. Det vender jeg tilbage til.

Ophedet debat i U55

Som journaliststuderende er jeg med jævne mellemrum på jagt efter ”en god historie”. Og det var netop en god historie, jeg havde fået færten af, da jeg d. 24. oktober sidste år overværede en heftig debat om medicinsk cannabis i et auditorium på Syddansk Universitet i Odense. Jeg var omgivet af en broget forsamling af medicinstuderende, patienter, cannabisproducenter og interessenter fra organisationer, der repræsenterer forskellige synspunkter. De nikkede anerkendende på vidt forskellige tidspunkter, alt efter hvilken part, der havde ordet. Vandene var delte, og fronterne var skarpt trukket op. Før jeg deltog i dette arrangement havde jeg set Søs Egelind slå et slag for planten i to programmer på DR1, men min viden om medicinsk cannabis kunne ligge på et lille sted. Så jeg var lutter øren.

En af debattørerne, en kvinde ved navn Marianne Højgaard Jensen, der har en kronisk sygdom, gjorde stort indtryk på mig. Hun tog kraftigt afstand til konventionel medicin efter en ubehagelig episode med det smertestillende præparat Gabapentin.  ”Min reaktion på én tablet var, at jeg lå halvt livløs på min seng med en teenagedreng ved min side – skummende ud af munden og fuldstændig langt væk,” fortalte hun. Efter debatten opsøgte jeg Marianne og spurgte, om jeg måtte høre hele hendes historie. Det måtte jeg gerne.

I første omgang havde Marianne nægtet at ty til cannabissen, men hendes søn havde indtrængende bedt hende give den alternative medicinering en chance. Den dag i dag er cannabis hendes livline, for den slukker hendes spasmer og giver hende en tålelig tilværelse, hvor hun ikke har smerter og er sengeliggende hele tiden. En læge på Rigshospitalet har erkendt, at sammensætningen og doseringen af de kemisk fremstillede midler, hun havde fået udskrevet, kunne have kostet hende livet.

Lægerne er hverken til at hugge eller stikke i  

Marianne Jensen har grundlagt foreningen Cannabis Danmark, og hendes mission er at udbrede kendskabet til cannabis som medicinering. Hun vil gerne være en inspirerende stemme for dem, som skal prøver kræfter med at teste cannabissens effekter i fremtiden.

Fra årets begyndelse har medicinsk cannabis været et brandvarmt emne. De næste fire år kan danske læger udskrive den omstridte alternative medicin på recept til deres patienter. Men Lægeforeningen, Dansk Selskab for Almen Medicin og Lægemiddelstyrelsen har stejlet gevaldigt over denne forsøgsordning, som et politisk flertal står bag. Tue Müller, praktiserende læge og medlem af Lægeforeningen forholder sig kritisk til cannabis til medicinsk brug, og han mener, at forsøgsordningen er blevet sat i værk på for tyndt et grundlag. ”På det erfaringsstadie vi er med cannabis, er det ikke forsvarligt at godkende medicinen til bred brug. Der er ikke foretaget nok undersøgelser, og vi har ikke mulighed for at forudse potentielle bivirkninger,” siger han.

Mange fagfolk inden for sundhedssektoren abonnerer på den holdning, og desværre er konsekvensen, at lægepraksisser rundt omkring i landet har fravalgt at udskrive cannabisolie. Det er vitterligt skam. Mange mennesker afhænger af den, og jeg mener faktisk, at det er dybt problematisk, at læger ikke kommer deres patienter i møde, når det kommer til denne alternative medicin. De modarbejder en medicinsk udvikling, i og med de ikke er villige til at anerkende cannabisoliens positive og lindrende egenskaber. Og de fralægger sig et ansvar, når de blot hævder, at der mangler evidens på området, uden at have lavet research – eller skelet til den research, der allerede foreligger. Deres argument for at forkaste hampplanten baserer sig på nogle usaglige, forudindtagede gisninger om de bivirkninger, som cannabis potentielt har. Indtil videre er der ikke dokumentation, der tyder på, at der er hold i de påstande, som de fremturer med. Det er en falliterklæring, at der ikke er nogen, som sætter sig for at lave forskning på området eller dykker ned i forskningsresultaterne fra udlandet. Det vidner om, at vi har en sundhedssektor, som ikke er oplyste, som vender det blinde øje til, og som åbenbart ikke omfavner progression.

Cannabissen er bedre end dens rygte

Cannabissens blakkede ry skyldes, at den blandt den almene befolkning er blevet degraderet til udelukkende at være hash, som gør dig skæv og i værste fald psykotisk. Jeg vil være ærlig omkring, at jeg selv har associeret cannabis med de ”sølle” typers fordækte udskejelser bag nedrulle gardiner. Men jeg er blevet klogere. Og den viden, jeg har tilegnet mig, vil jeg gerne formidle videre.

Det forholder sig sådan, at THC er det euforiserende stof i cannabisolien, som er omfattet af narkotikalovgivningen og dermed er ulovlig. Den medicinske cannabis, som landets apoteker kan lange over disken, indeholder ikke THC, hvilket betyder, at patienter bliver ikke ”høje” af medicinen, og at den afhængighedsskabende effekt udebliver. Det er vigtigt, at man har for øje, at det er indholdet af THC, som er udslagsgivende for, hvorvidt man kan klassificere cannabis som værende hash. Det er på tide, at vi alle udvider vores horisont og bliver mere nuancerede, når vi diskuterer cannabis. Vi skal være i stand til at distingvere mellem cannabis som euforiserende middel og cannabis til medicinsk brug.

Hampplanten har vist sig at være et medicinsk alternativ for mennesker, der døjer med smerter og gener som følge af eksempelvis kræftsygdomme. For nogen patienter, bl.a. Marianne, er cannabis den eneste udvej fra et uudholdeligt smertehelvede.

Min opfordring til diverse fagfolk og organisationer inden for sundhedssektoren lyder således: Tag skyklapperne af.

 

The following two tabs change content below.