GAFFA-prisen 2018
Så er GAFFA prisuddelingen 2018 veloverstået. En aften markeret af uforglemmelige liveoptrædener, bemærkelsesværdige taler og en helt igennem vidunderlig stemning. Men udover fest og musikalsk glæde, var der da også tid for kunsterne til, at smide et par ord ud til de håbefulde unge studerende i Danmark med drømme i maven.

Storhed før stormen
Klokken er 19:45. vi befinder os i Odeon i det centrale Odense. Kunstnerne begynder så småt at vise deres ansigt på den røde løber, og der er en gennemgribende følelse af, at dette er noget helt stort. Det er nemlig en fest som ingen anden. Modsat andre prisuddelinger er GAFFA nemlig et show, som ikke kun hylder de etablerede kunstnere, men som også navigerer deres søgning mod de upcoming kunstnere, der på lige fod med de helt store, kan beriges med følelsen af, at være helt på toppen af den danske musikscene.

Hvad laver jeg egentlig her? 
Denne grundlæggende indstilling til at imødekomme de nye unge kunstnere og at give dem et skub på vejen i deres rejse mod deres målsætninger, glæder mig, da det i høj grad berettiger min tilstedeværelse til dette show. Som skribent for RUST repræsenterer jeg nemlig de unge studerende og min mission for aftenen bliver hurtigt tydelig; nemlig spørgsmålet: “Hvordan opnår man sine mål i tilværelsen”. Et meget bredt og i nogen grad eksistentielt spørgsmål, der bryder med de sædvanlige “hvad har du på”-generiske journalistspørgsmål, som de kendte er vant til, men ikke desto mindre håber jeg de vil tage godt imod det.

De første ofre for gennemborende journalistik 
De første ofrer for mit gennemgribende og mere eller mindre uoverskuelige spørgsmål er Hiphop-gruppen SUSPEKT, der faktisk tager meget godt imod mit overgreb på deres ellers hyggelige aften. Lige før jeg er ved at blive afvist af deres presseansvarlige hopper frontmanden Orgi-E ind med sit svar; “Bliv ved med at blive ved, arbejd hårdt” hvortil Bai-D tilføjer; “Hvis man elsker det man laver så skal man bare fortsætte med at gøre det altid. Det handler om hårdt arbejde mens man elsker det man laver, for hvis man hader det, så skal man lave noget andet”.


Showstart
Meget mere når vi ikke, før den rare mand i PA-anlægget fortæller os, at vi skal begynde at finde vores pladser i salen. Showet skydes igang med The Minds of 99, der spiller to sange fra deres aktuelle album Solkongen (Del 2), “Stor som en sol /flad som en pandekage” og “Alle skuffer over tid”, som nok markerer en af de bedste (hvis ikke den bedste) optræden i løbet af aftenen. Efterfølgende kommer en forberedt vært i skikkelse af skuespiller Christopher Læssø ind og varetager rollen som konduktør af aftenens begivenheder. Christopher laver alle de obligatoriske ting, som en vært nu engang skal – at drilagtigt stikke til de nominerede, komme med selvforklejnende humor, og naturligvis udtale sig om #Metoo bevægelsen. Og det er faktisk helt okay. Og Christopher Læssø skulle da heller ikke snydes for, at forholde sig til mit spørgsmål, hvortil han meget veltalende markerede sig;
“Altid gør sig umage, ikke være bange for at fejle. Altså 100%, jeg er selv en mand der er lidt foran mig selv og fejler konstant og evigt, men altså – gør hvad fanden man vil altså og virkelig bare invester, invester, dygtiggør sig, dygtiggør sig, og gerne indenfor noget man virkelig brænder for, det er meget federe. Hjerteblod er det fedeste.. og Ghandi.”


Imellem showets optrædener og prisuddelinger, kunne man fra den store sal se med på storskærm, når P6 Beat-værten Carsten Holm stod backstage og talte med de forskellige musikere, hvilket lagde op til en mere uformel snak om musikernes historie og deres tilgang til musikken. Det var en super fed tilføjelse til showet, som også dannede grundlag for en række sjove anekdoter fra musikerne.

Highlights fra showet
De største highlights fra showet må dog være de forskellige liveoptrædener. Jeg må ærligt indrømme, at jeg  inden showstart havde en generelt ikke-eksisterende viden om kunsterne, der skulle optræde (måske lige med undtagelse af Mads Langer), så jeg ankom uden forventninger, og gik derfra med nogle håbefulde følelser til den nye musik. Musik der uden tvivl kommer til at indtage den danske musikscene i fremtiden. Herunder kan nævnes soulstjerneskuddet Iris Gold, der marcherede gennem publikum og op til den scene, hvor hun havde publikums opmærksomhed i sin hule hånd.

Dernæst så vi optrædener fra elektropop-kunstneren Lydmor, der udover at tryllebinde med sin ‘Imogen Heap’-inspirerede musik, også viste os et velkoreograferet dansenummer med UV-lys og bodypaint.
En optræden der fik alle op af stolene, herunder Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, var Death metal-bandet Baest, der med højtråbende growling og lynhurtige guitarriffs tændte ild til hele salen (metaforisk), og fik borgmesteren til at ytre sig således; “Jeg havde ikke lige set, at jeg skulle stå op og rocke med til Baest, men det skete bare lige pludselig. Jeg tænkte; “Hvis jeg kunne dét der, så havde jeg også gjort det der”.

 


Gaffa-prisen blev også gæstet af udlandet, da det engelske, fremadstormende punk/rock-band Youngblud indtog scenen med Artic Monkeys inspireret musik, og en optræden fra forsangeren, der utvivlsomt var en hyldest til Mick Jaggers performance stil.
Og sidst men ikke mindst sluttede festlighederne af med Retro-rapperen Marvelous Mosell, der i samarbejde med Malk De Koijn rapperen Tue Track, gav den hele armen med Sugarhill Gang og Grandmaster Flash-inspireret musik.

 

 

 

Den endelige evaluering 
Alt i alt var det en aften i musikkens tegn, der viste at, på trods af, at vi lever i en digitaliseret tidsalder med overtagende tendenser som autotune og trapmusik, så er den autentiske musik stadig at finde der ude, fordi der er nogle individer, der tør holde fast i rødderne og lade sig inspirerer af musikken fra tidligere tidsaldre, i stedet for at lade sig rive med af den nutidige musikalske tendensstrøm. Og hvad der også skulle vise sig på denne aften, er at der er mange etablerede kunstnere der rækker hånden ud efter de nye kunsterne, og byder dem velkommen. Det er folk som skaber et musikalsk klima, hvor alle kan få en plads, hvis de bare kæmper for det.

Hvad jeg inderligt tror og håber på, er at denne tendens ikke kun gælder inden for musikprofessionen, men at der er flere fagbrancher derude, der ligeledes giver plads til nye ansigter og nye ideer og ambitioner. Det sidste gode råd skal høres fra Carpark North forsanger, Lau Højen, som sagde således;
“Selvkritk er en god ting. lige dele selvkritk og lige dele støtte af hinanden, det er vigtigt så man får optimeret det man nu står med så meget som overhoved muligt, men stadigvæk forbliver gode venner uden at udvande noget. Virkelig at gå efter guldet tror jeg er hemmeligheden.“

 

…Og vinderne er

Årets danske udgivelse

The Minds of 99

Saveus / Will Somebody Save Us?

Mads Langer / All The Times, Sometimes

MØ / When I Was Young

Rasmus Seebach / Før Vi Mødte Dig

Scarlet Pleasure / Limbo (Vinder)

 

Årets Danske Band

Scarlet Pleasure (Vinder)

Carpark North

Hugo Helmig

Suspekt

Phlake

The Minds of 99

 

Årets Danske Solist

Alex Vargas

Rasmus Seebach

Borgmester i Odense,
Peter Rahbæk Juel

Saveus

Mads Langer (Vinder)

 

Årets Nye Danske Navn

Hjalmer

Hugo Helmig (Vinder)

Noah Carter

Emil Kruse

Soleima

 

Mads Langer

Årets Danske Hit

MØ / Nights With You

Suspekt / Hun blev bare så glad

Scarlet Pleasure / Deja Vu

Hugo Helmig / Please Don’t Lie (Vinder)

Scarlet Pleasure / Limbo

 

Årets Danske Rock Udgivelse

Jesper Binzer

Sort Sol

Vært, Christopher Læssø

Baby In Vain

Savage Rose

The Minds of 99 (Vinder)

 

Årets Danske Pop Udgivelse

MØ / When I Was Young

Saveus / Will Somebody Save Us?

Mads Langer / All The Times, Sometimes

Carpark North / Hope

Baest

Scarlet Pleasure / Limbo (Vinder)

Årets Danske Hiphop Udgivelse

Marvelous Mosell / Magisk Mytisk Mageløs

Noah Carter / Couch Dreams

Benal / Hvis Det Virkelig Er Vigtigt

Suspekt / 100% Jesus (Vinder)

L.O.C. / Dominologi XV Veteran

 

Iris Gold

Årets Danske Hard Rock/Metal Udgivelse

Myrkur / Mareridt

Defecto / Nemesis

Orm / Orm

Solbrud / Vemod (Vinder)

Natjager / Hvad rejser bringer


Årets Danske Elektroniske Udgivelse

AV AV AV / Everything Is True (Vinder)

School of X / Faded. Dream.

Hjalmer Larsen

Vera / Good Job No Conversation

Dj Static / From The Beginning

Khalil / The Water We Drink


Årets Danske Livenavn

Scarlet Pleasure

Nik & Jay

Mads Langer (Vinder)

Lukas Graham

The Minds of 99


Årets internationale udgivelse

Ed Sheeran / ÷  (Vinder)

Kendrick Lamar / DAMN.

Zara Larsson / So Good

Harry Styles / Harry Styles

Coldplay / Kaleidoscope EP


Årets Internationale Solist

Sam Smith

Ed Sheeran (Vinder)

Zara Larsson

Harry Styles

Kendrick Lamar


Årets Internationale Band

U2

Maroon 5

Coldplay (Vinder)

Major Lazer

Foo Fighters


Årets Nye Internationale Navn

Post Malone

Rag’N’Bone Man

Dua Lipa

21 Savage

Khalid (Vinder)


Årets Internationale Hit

Ed Sheeran / Perfect

Ed Sheeran / Shape of You (Vinder)

Ed Sheeran / Galway Girl

Luis Fonsi ft. Daddy Yankee & Justin Bieber / Despacito

Ed Sheeran / Castle on the Hill

The following two tabs change content below.

Jonathan Messerschmidt

Jeg er filmanmelder og layouter hos RUST magasinet og læser medievidenskab på Syddansk Universitet, Odense. Har en uslukkelig og afhængighedslignende tørst efter filmkonsumering.

Nyeste indlæg af Jonathan Messerschmidt (se alle)