Efter flere måneders ombygning slog Borgernes Hus dørene op for omverdenen den 24. november, men hvad gemmer der sig egentlig bag den gyldne facade? Det er i hvert fald væsentligt som studerende at vide, at det nye hovedbibliotek er at finde dér, og der er rig mulighed for at arbejde i grupper, finde bogtitler og læse i det nye hus. 

Hvis man går ind ad åbningen på den guldbelagte facade, træder man ind i stuen, hvor der er ansatte ved computere, Nelle’s kaffebar rundt om hjørnet, og en stor, gylden trappe midt i det hele, som kunne være taget direkte ud af en Harry Potter-film. Der er en magisk atmosfære allerede ved indgangen, og herfra kan man bevæge sig ned i kælderen, hvor der er et åbent boglager, som også bliver kaldt for deres magasin. Det er også hernede, at bestilte bøger skal afhentes. 

Fortsætter man op forbi stuen ad den blændende trappe, så lander man på førstesalen, der også bliver kaldt for ”Borgernes Torv”. Her foregår det hele som et demokratisk område, hvor man blandt andet kan finde Borgerservice, området for faglitteratur og en studiezone, der fungerer som et stilleområde i den yderste del af salen. Der er henstillet højbord efter højbord langs vinduerne, så man kan få lidt lys ind, mens man studerer. 

Anden sal bliver kaldt for ”Borgernes værksted”, og hvor førstesalen beskæftiger sig mere med ord, så beskæftiger denne sal sig mere med handling. Det er tiltænkt, at borgerne skal kunne noget på denne sal – for eksempel deltage i workshops og arrangementer eller sidde og studere, når der så er ledigt. Der er også en café, som hedder Hav a Java, hvor du kan købe kaffe, smoothies eller et mindre måltid mad. Det er også på denne sal, at skønlitteraturen har sin plads og musikbiblioteket i forlængelse heraf. Derudover kan man også finde Center for Civilsamfund og Frivilligcenter Odense beliggende her. 

Hovedbiblioteket i Borgernes Hus er et godt bud på, hvor man kan sætte sig hen og studere – uanset om det er alene eller i grupper. Hvis man ikke har sin egen computer med, så er der også computere til rådighed på førstesalen. Derudover rummer huset også en del mødelokaler, som man kan booke til studieforbrug, og der kan være helt op til 50 mennesker i nogle af lokalerne. 

Selvom det efterhånden er et par måneder siden, at Borgernes Hus officielt åbnede, så er hele stedet stadig under ombygning og finpudsning. De vil gerne have, at der er forskellige tilbud til forskellige behov, og der er derfor også forskellige siddepladser med forskellig højde, belysning og lignende. På nuværende tidspunkt er der dog desværre en mangel på stikdåser ved diverse borde, men det kan ofte løses med en forlængerledning, og hvis du ikke selv har en med, så kan du låne en af biblioteket. 

Udover at være et relevant studiemiljø for selvstudie, gruppearbejde eller lignende, så er hovedbiblioteket også vært for mange kulturelle arrangementer. Hvert år har de blandt andet ”Litteraturmaskinen”, som er et samarbejde med Kulturmaskinen, hvor forfattere og andre litterater holder foredrag eller bliver interviewet. I år er der blandt andet Mich Vraa og Maren Uthaug på programmet. Derudover afholder de ”Det Store Bogshow”, der er en begivenhed for bogelskere, og selvfølgelig den årlige ”Harry Potter Festival” i efterårsferien, der bliver større år efter år. I kan læse mere om deres aktiviteter på hjemmesiden eller i deres blad ”Ses Vi?”, som ligger rundt omkring på biblioteket. 

(Åbningstiderne for Borgernes Hus er fra 08.00-21.00 på hverdage. Der er bibliotekarer til stede på gulvet mellem 10.00-19.00 og selvbetjening mellem 19.00-21.00.) 

The following two tabs change content below.

Nyeste indlæg af Rikke S. F. Simonsen (se alle)