For fire år siden, da jeg stoppede på handelsskolen og startede på universitetet, var der en ild tændt i mig. En lyst til at drive mit eget – velvidende, at der var risici.

Jeg lavede planer for, hvordan jeg ville arbejde, hvor meget jeg turde satse, og hvad jeg ville gøre, hvis det gik i vasken. Det blev aldrig til noget alvorligt. Mit eget studie tog overhånd, og iværksætterilden brændte lige så stille ud. Siden har gløderne ulmet og ventet på noget, der kunne få ilden frem igen. I oktober i år bød muligheden sig så. Jeg kunne overtage en webshop. Iværksætteri made easy – ikke sandt? Alle børnesygdommene var ude af systemet på virksomheden, og fraset indskud var der en fast kundekreds og en stabil omsætning. Det var dog ikke så nemt som først antaget. Ét er de børnesygdomme, en virksomhed kan have, noget andet er dét en ny, grøn ejer kan indføre i virksomheden.  

En ting, man skal gøre sig klart, før man tager springet, er, at der ligger mange timers arbejde i at bygge noget op fra scratch. Ofte har man selv eller nogle ganske få personer ansvaret alene. I mit tilfælde har jeg en partner, der heldigvis har krudt i røven i forhold til virksomheden, men ingen er fejlfri – heller ikke os.  

Hvad gør man så? Heldigvis findes der et hav af webressourcer. Iværksætterforummet amino.dk er den største danske og nok én af de mest kendte. 1-1 sparring er dog også værdifuld. Det er ofte en lifesaver, man først lægger mærke til, når man er lige ved at lave rod. Her kommer SDU’s hjælpemidler ind i billedet. For at komme bedre i gang kan man for eksempel starte et tæt samarbejde med Cortex Lab. Et værdifuldt tiltag i den forbindelse er Startup Station. 

Startup Station er et iværksættermiljø, der giver en fremragende synergi mellem nyopstartede virksomheder. Startup Station fungerer som et stort åbent kontor. Her sidder flere forskellige virksomheder side om side med et delt tekøkken. Her er den kontorstemning og mulighed for sparring, som mange iværksættere mangler i deres opstart. Samtidig er kravene til virksomhederne meget begrænsede. Man er velkommen i Startup Station, allerede før man er registreret i det centrale virksomhedsregister (CVR). Forretningsudvikler Morten Johansen, der er tilknyttet Cortex Lab, gør også en dyd ud af, at Startup Station og Cortex Lab er for alle. Der er remedier til at tage professionelle fotografier til sin webshop, der er mulighed for at lave prototyper, og der er i det hele taget et fysisk miljø, der understøtter opstarten og udviklingen af virksomheden.  

Til gengæld forventes et engagement fra iværksætterne. Som introduktion til at blive en del af Startup Station bliver man tilknyttet Pre-Launch området. I Pre-Launch vil man få hjælp, men også opgaver, i forbindelse med éns virksomhed. Har man ikke tid til at lave opgaverne, så har man sandsynligvis heller ikke tid til at drive virksomheden. Ifølge Morten Johansen er opgaverne dog ikke svære, så længe man er engageret.  

Aktuelt er der omkring 80 startups tilknyttet Startup Station. Der er altså rig mulighed for sparring. Mange af de etablerede Startups har gjort sig erfaringer, de kan dele ud af. Man kan altså nemmere undgå at lave fejl i sin bogføring, hurtigere lære at optimere sin hjemmeside til Google eller blive bedre til at sælge sit produkt.  

Er man tilknyttet Cortex Lab, har man også ret til at søge ind på Cortex Floor – en etage i Campus Kollegiet, hvor der kun bor iværksættere. Her kan man sparre over aftensmaden med andre iværksættere.  

Med rødglødende iværksætterild er det altså muligt at få sparring og hjælp fra SDU. Miljøet understøtter, at man kan tæmme ilden. Samtidig gør synergien mellem virksomhederne det muligt at forbedre og optimere. Med Cortex Lab er det nemt at vende en svær start og et underskud til et bragende overskud. 

The following two tabs change content below.

Frederik Mark Højsager

Redaktør af RUST
Redaktør ved RUST, Stud. Med ved SDU. Ud over mit virke på RUST arbejder jeg studenter- og sundhedspolitisk for IMCC og FADL og er freelance skribent på månedsmagasinet Sund&Hed.

Nyeste indlæg af Frederik Mark Højsager (se alle)