RUST har mødt den 49-årige Marianne Højgaard Jensen, som sværger til cannabis i sin smertebehandling trods flere lægers advarsler.

Marianne Højgaard Jensen fremviser et medbragt blomsterhoved fra en meget THC-holdig cannabissort. En sødlig lugt spreder sig i rummet, imens hun fortæller om cannabisens forskellige former og indtagelsesmåder.

Fra 1. januar kan danske læger udskrive cannabis til medicinsk brug på recept til patienter, eftersom et politisk flertal har vedtaget en ny forsøgsordning. Ordningen deler vandene, og fronterne er skarpt trukket op. Patienterne og Medicinsk Cannabis Forening Danmark bifalder ordningen, mens Dansk Selskab for Almen Medicin, Lægemiddelstyrelsen og Lægeforeningen stejler på grund af manglende evidens på området.

I 2006 mislykkedes en ung lægestuderende igen og igen med at lægge et drop i Mariannes hånd i forbindelse med en simpel operation, og det skulle vise sig at få fatale konsekvenser. Smerterne startede i hendes tommeltot, men har over tid spredt sig til hele hendes krop. Den dag i dag står det klart, at hun lider af refleksdystrofi, som er en usædvanlig, kronisk tilstand. Spasmer, uønsket urinering, gangbesvær, appetitløshed og stærke smerter er blot nogle af de symptomer, der forhindrer hende i at leve et normalt liv.

”For mig har det været muligt at leve et liv, hvor jeg har været meget hjemme. Jeg er også meget sengeliggende, da det er hårdt at have så mange smerter døgnet rundt,” fortæller Marianne Højgaard Jensen.

Sønnen bistod i nøden 

Marianne Højgaard Jensen remser en lang række navne på diverse smertestillende præparater op. Hun har prøvet hele paletten inden for den almene medicin – undtagen Metadon. Efter en ubehagelig oplevelse med lægemidlet Gabapentin tager Marianne nu stærkt afstand fra den kemisk fremstillede medicin.

”Min reaktion på én tablet var, at jeg lå halvt livløs på min seng med en teenagedreng ved min side – skummende ud af munden og fuldstændig langt væk.”

Ovenpå mange dårlige erfaringer introducerede Mariannes søn hende for cannabis til medicinsk brug og appellerede kraftigt til, at hun skulle give cannabissen en chance. Planten har nu været hendes livline siden 2010, og hun afhænger i høj grad af den.

”Blomsten slukker mine spasmer. Spasmerne er den største fjende, jeg har, og jeg har mistet syv tænder som en konsekvens deraf,” fortæller Marianne.

Tue Müller, praktiserende læge og medlem af Lægeforeningen, forholder sig kritisk til cannabis til medicinsk brug og mener, at forsøgsordningen sættes i værk på for tyndt et grundlag.

”På det erfaringsstadie vi er med cannabisolie, er det ikke forsvarligt at godkende medicinen til bred brug. Der er ikke foretaget nok undersøgelser, og vi har ikke mulighed for at forudse potentielle bivirkninger,” siger han. 

Kampen mod overmagten

Marianne Højgaard Jensen fortæller, at hun siden 2010 har kæmpet en sej kamp mod sundhedsvæsenet for at få anerkendt sin medicinering med cannabis.

”Jeg har siddet i samtaler med læger på meget højt niveau og fået at vide, at hvis ikke jeg gør, som de siger, altså ophører min cannabis og tager deres metadon, så er jeg uønsket som patient. På trods af jeg lægger min døgnprofil frem for fire uger og kan påvise den fine kurve, der har været.”

Marianne er sikker på, at cannabisplanten har reddet hendes liv. En læge på Rigshospitalet har også senere erkendt, at hendes sammensætning og dosering af de konventionelle smertestillende midler kunne have kostet hende livet.

Cannabis har gjort sit indtog

Tilbage i slutningen af oktober slog Marianne Højgaard Jensen et slag for den omstridte plante, da hun deltog i en heftig debat på SDU i Odense arrangeret af Studerendes Almene Neurologiske Selskab, Sundhedsvidenskabelige Studenterforskere, Studerendes Almen Medicinske Selskab og IMCC Integreret Sundhed.

Marianne har grundlagt foreningen Cannabis Danmark, og hendes mission er at øse ud af sine erfaringer og viden med det formål at udbrede kendskabet til cannabis som medicinering. Hun vil gerne være en inspirerende stemme for dem, der kan have gavn af cannabisplantens effekter i fremtiden – voksne såvel som børn.

Efter mange år med massiv modstand går tingene nu endelig Mariannes vej. Visse læger har fået øjnene op for cannabissens virkning på hendes tilstand, en forsøgsordning træder i kraft fra det nye års begyndelse, og generelt oplever hun en større lydhørhed i forhold til sit budskab. Hun værdsætter de positive takter.

Men selv om cannabis til medicinsk brug er en del af apotekernes faste sortiment fra begyndelsen af 2018, så understreger Marianne, at hun og tusindvis af andre danskere fortsat vil være henvist til det sorte marked. Over en årrække har hun nemlig arbejdet på at finde frem til den rette sammensætning og dosering, som hun opnår den bedst mulige effekt af.

 

 

 

The following two tabs change content below.