Internationale studerende, som tager et SU-lån, mens de studerer i Danmark, har ikke krav på at betale lånet tilbage, når de vender hjem til deres hjemland. RUST har taget en snak med henholdsvis en international studerende og SU-kontoret på SDU for at få deres perspektiv på sagen 

TV2 kunne i starten af november fortælle, at udenlandske studerende sidste år havde misligholdt SU-gæld for 426 millioner kroner. Det var en stigning på 25 procent på et år. Forud for denne melding havde andre større medier ligeledes taget emnet op til debat og stillet politikerne til ansvar.  

”Jeg vidste, at danske studerende skal betale gælden på deres SU-lån tilbage, så jeg troede bare, at de regler også gjaldt for internationale studerende,” fortæller Eleftheria Tsatsi, der er international studerende på Syddansk Universitet i Odense.  

Hun blev derfor – ligesom mange danskere – overrasket, da medierne fortalte om det hul i EU-reglerne, der medfører, at danske myndigheder ikke kan hente ubetalte studielån hjem uden for Danmarks grænser – altså når de udenlandske studerende vender tilbage til deres hjemland.   

Ingen særskilt rådgivning 

SU-kontoret på Syddansk Universitet har ingen særskilt rådgivning til internationale studerende i forhold til SU-regler. Deres job lyder simpelt set på henvise til minSU.dk og hjælpe med at formidle de informationer, der er derinde. Lene Mortensen, som er chefkonsulent for SU-teamet fortæller, at de sjældent modtager henvendelser fra internationale studerende. Proceduren for at søge om SU er nemlig ganske simpel, da der ikke er nogen sagsbehandling.  

”Når de er SU-berettigede, er de også berettigede til at tage lån, og det går de selv ind og klikker sig frem til. Hvis nogen beder os om informationer med renter, tilbagebetaling og den slags, så sender vi de oplysninger, der er tilgængelige på SU-hjemmesiden, eller læser det op for dem. Men vi gengiver det, som det står derinde,” forklarer Lene Mortensen.  

”Ikke vores opgave”  

Lene Mortensen mener ikke, at SU-kontorets opgave om at vejlede de studerende ser sig påvirket af, at SU-lånet debatteres i medierne. Det, der foregår på et større politisk plan, har ikke noget med dem at gøre. De læser blot om debatten udefra ligesom alle andre.  

”Det er heller ikke, fordi Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte tager kontakt til os og siger, at vi skal huske at sige til de studerende, at de ikke skal misligholde deres lån,” udtaler Lene Mortensen.  

Hun forklarer, at hvis man tror, at SU-kontoret ville kunne mindske antallet af misligholdelser, så er man i besiddelse af et naivt tankesæt.  

”Internationale studerende kan jo læse ligesom alle andre. Hvis de kan se, at der er meldt ud politisk, at nogle misligholder reglerne om SU-lån, og det så betyder, at nogle reelt tænker: ”nu tager vi lige røven på den danske stat”, så må de grundlæggende have en dårligere moral end andre,” siger Lene Mortensen.  

Ikke et spørgsmål om moral men nød 

Eleftheria Tsatsi kommer fra Grækenland, og hun har boet i Danmark i de tre år, som hun har brugt på sin bachelor i HA. Hun vidste ikke, at SU-lånet overhovedet var en mulighed før for et år siden.  

”I Grækenland informerede SDU’s afdeling om muligheden for at modtage SU, hvis man arbejdede 12-15 timer om ugen. Det var de eneste informationer, jeg fik. De drejede sig kun om SU’en,” fortæller hun og tilføjer, at hun aldrig selv har fundet det nødvendigt at tage et SU-lån, særligt fordi hun netop arbejder 12-15 timer ved siden af studiet.   

Imidlertid tror Eleftheria Tsatsi ikke, at det er mangel på moral, der fører til, at man misligholder sin gæld som international studerende.  

”Hvis man er i en svær økonomisk situation i sit hjemland – eller éns familie er – så tager man måske bare de muligheder, man kan få, også selvom det ikke kan retfærdiggøres,” forklarer Eleftheria Tsatsi.  

Hun fortæller, at hun personligt føler sig moralsk forpligtet til at betale staten tilbage.  

”Det er et godt organiseret system, der er ret unikt, ved at vi som internationale studerende overhovedet kan modtage SU under vores uddannelse,” siger hun.  

Eller simpel uvidenhed? 

Eleftheria Tsatsi vidste vel at mærke ikke, at de danske myndigheder ikke kunne kræve lånet tilbage fra de internationale studerende, når de vender tilbage til deres hjemland. Derfor tror hun også, at en del af forklaringen på, hvorfor internationale studerende ikke betaler deres lån tilbage, er ren uvidenhed.  

”Måske venter de bare forgæves på at få et brev eller en mail fra de danske myndigheder, der beskriver, hvordan og hvornår de skal betale deres lån tilbage,” siger Eleftheria Tsatsi, som dog tilføjer, at hun ikke synes, det er en undskyldning for ikke at betale tilbage. 

”De burde selvfølgelig selv gå ind og søge om informationerne. Det ville jeg i hvert fald selv føle mig moralsk forpligtet til at gøre,” udtaler hun.  

Hullet skal fyldes ud  

SU-kontoret på Syddansk Universitet fralægger sig altså ansvaret for at informere de internationale studerende separat om SU-lånet. Det gør de, fordi problematikken bør diskuteres på et højere politisk plan, før det bliver relevant i forhold til SU-kontorets vejledningsfunktion. Om end Lene Mortensen anerkender, at der er tale om et ”hul i lovgivningen”.  

Eleftheria Tsatsi synes også, at lovgivningen burde laves om.  

” Det, der foregår i EU, er trods alt rimelig diplomatisk, så der er forskellige værktøjer, de danske myndigheder kan gøre brug af. Hvis man for eksempel får en parkeringsbøde i et andet land, kan myndighederne kræve pengene tilbage på tværs af landegrænser, hvis blot de har en nummerplade. Så hvorfor kan samme funktion ikke overføres til tilbagebetalingen af SU-lånet?” spørger Eleftheria Tsatsi.  

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med nogen internationale studerende, der modtager SU-lån, så om deres forklaring passer på Lene Mortensens eller Eleftheria Tsatsis fortolkning er ikke til at sige. 

The following two tabs change content below.

Anni Møllemand

Chefredaktør på RUST. Studerer Ba. Journalistik. Skriver overvejende kritisk og dybdeborende stof, der lægger op til debat. Derudover er jeg redaktør på Beton TV og fungerer dermed som kommunikationsrør mellem studentermedierne.