Den 7. november sendte Kvantebanditterne fra SDU den sidste video med Kvante Karina på YouTube. Men Kvante Karina har ikke lært det sidste fra sig. Nu skal hun videre til udlandet.  

På to måneder har den animerede karakter Kvante Karina fået 5000 abonnenter og gennemsnitligt 25.000 visninger på sine videoer på YouTube.  

”Det er ret vildt for en kvantefysik-kanal, og så endda når det er på dansk,” fortæller Sofie Gregersen, som er outreach-koordinater på Kvante Karina-projektet.  

Kvante Karina er en ungdommelig animationsfigur, der formidler kvantefysik – som ofte bliver opfattet som tungt og svært stof – mere jordnært.  

En stor del af Sofie Gregersens job er også at komme ud på folkeskoler og holde oplæg om kvantefysik, hvor hun inddrager Kvante Karina. Når hun spørger i plenum, om eleverne har hørt om Kvante Karina, er der altid mindst én elev, der kan svare ”ja”. Derfor er der ambitioner om, at Kvante Karina-projektet skal udvikles endnu mere – også på et internationalt plan.  

Kvantefysik er ikke farligt  

Siden projektet startede, har Sofie Gregersen været ude på 4 folkeskoler, hvor hun har holdt oplæg for 2.-7. klasse. Hun har kunnet mærke, at videoerne fanger eleverne. Den kvantefysik, som Kvante Karina formidler, er ikke nødvendigvis en del af børnenes undervisningsplan, men det er vigtigt for folkene bag Kvante Karina, at de alligevel kan skabe en bevidsthed om, at kvantefysik eksisterer – i en så tidlig alder som muligt.  

”Hun er også blevet vist til en børnehaveklasse, som syntes, hun var spændende. De forstår ikke så meget af indholdet, men hun er bare så let at gå til, at de får en opfattelse af, at fysik og videnskab er ganske ufarligt,” fortæller Sofie Gregersen. 

Det var centerleder Francisco Sannino, der satte gang i projektet ud fra den erfaring, at rigtig mange mennesker har en antagelse om, at fysik er noget, de bare ikke kan forstå – det virker fjernt, abstrakt og dermed en smule ”farligt” at bevæge sig ud i.   

Fysik er også for piger!  

Samtidig syntes Francisco Sannino, at fysikkens verden er alt for mandsdomineret. Meget få piger interesserer sig for fysik, hvilket også er ganske tydeligt på fysikstudiet på Syddansk Universitet – kønsfordelingen er cirka 90/10 til mændenes side.  

Derfor var det ikke tilfældigt, at Kvante Karina blev en kvindelig karakter. Hun skulle være et billede på, at kvantefysik – og fysik i det hele taget – ikke kun egner sig til mænd. Derfor skulle særligt pigerne kunne relatere til karakteren. For at gøre fysikken endnu mere ufarlig og lettilgængelig skulle hun være i tegnefilmsformat.  

Hvis man ser på, hvem der kommenterer på videoerne på YouTube, er det også 10-14-årige piger. Det kunne være et tegn på, at videoerne rammer plet i forhold til den ønskede målgruppe.  

Rygtet om Kvante Karina skal sprede sig  

Den 7. november kom den sidste video om Kvante Karina ud for denne omgang.  Næste skridt er nu, at få folkeskoler rundt omkring i landet til at booke foredrag om Kvante Karina, så der kan blive holdt liv i den dialog, som Kvante Karina har startet. Derfor vil Sofie Gregersen fremover besøge 2 folkeskoler om ugen, holde liv i Kvante Karina på Instagram og gøre hendes hjemmeside endnu bedre. De bruger for eksempel hjemmesiden til at brede indholdet fra filmene endnu mere ud, så de emner, som Kvante Karina introducerer, bliver uddybet endnu mere. 

Vil have udlandet med  

Sofie Gregersen vurderer, at det først bliver omkring efteråret 2018, at der kommer nye danske videoer ud med Kvante Karina. Selvom der er ideer til nye emner, er der langt fra idé til virkelighed. Der skal først skrives storyboards til filmene, lydbehandles, animeres og indtales stemmer til filmene, før de kan blive klar.  

”Kvante Karina går ikke død af, at der ikke kommer nye afsnit ud lige foreløbigt. Hvis man sammenligner med andre serier, kommer de også ud én gang om året, og det mister de enkelte afsnits kvalitet ikke noget på. Tværtimod,” siger Sofie Gregersen.  

Derfor vil de – udover at holde liv i Kvante Karina ved at besøge folkeskoler – nå ud til udlandet med de videoer, som de har liggende på dansk. På nuværende tidspunkt er projektet i gang med en proces med at få Kvante Karina oversat til 10 forskellige sprog, og når de får skabt samarbejde med andre udenlandske universiteter, kan videoerne blive oversat til og administreret på deres respektive modersmål. Omkring marts måned i 2018 forventes de internationale videoer at ligge klar.  

”Quantum Karina from SDU in Denmark”  

Når Kvante Karina bliver bredt ud til andre universiteter, kan det også være med til at få Syddansk Universitet på verdenskortet.  

”Vi har ikke særligt mange internationale studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen på fysik her på Syddansk Universitet. For at det kan blive til noget mere, bliver de i første omgang nødt til at kende universitetet. Det tror jeg, at det her projekt kan være med til,” fortæller Sofie Gregersen.  

Folkene bag Kvante Karina sidder altså ikke stille, selvom den sidste video med Kvante Karina er kommet ud. Der er fremtidsplaner på nationalt såvel som internationalt plan. Kvante Karina skal nok leve videre.  

”Vi har erfaret, at Kvante Karina er den helt rigtige karakter, så hende holder vi fast i,” fortæller Sofie Gregersen.

The following two tabs change content below.

Anni Møllemand

Chefredaktør på RUST. Studerer Ba. Journalistik. Skriver overvejende kritisk og dybdeborende stof, der lægger op til debat. Derudover er jeg redaktør på Beton TV og fungerer dermed som kommunikationsrør mellem studentermedierne.