Syddansk Universitet gemmer på en masse historier og en række historiske levn. Et af de levn er en løbebane i en af de mørke kældergange, og den var Teknisk Service ikke blege for at introducere for RUST.  

Hvis man går ned mod Agrene fra Gydehutten af og bevæger sig ned ad trapperne på højre hånd, bliver man mødt af en unaturlig varme. Varmen er formentligt resultatet af massevis af maskineri, der kører på højtryk – enten det, eller også er Syddansk Universitet ved at bygge en sauna.   

Imidlertid skal vi ikke være i sauna-området længe. En af de første døre på venstre hånd åbner nemlig for en stejl trappe, der fører ned til ”kælderen under kælderen”. Her kan man for enden se en snert af en løbebane.  

Da vi kommer ned ad trappen, ligner det dog næppe, at løbebanen har været i brug for nylig. Og det har den heller ikke. I hvert fald ikke sådan rigtigt.  

Leif Jensen, som er områdeleder for Teknisk Service, fortæller, at selvom løbebanen er i den stand, som billederne illustrerer, får Teknisk Service stadig henvendelser fra Institut for Idræt og Biomekanik, der gerne vil bruge banen. Det er ikke mere end et halvt år siden, at Teknisk Service modtog den sidste henvendelse.  

”Det er nok nogle af de gamle ovre på instituttet, der henviser de studerende til løbebanen,” siger Leif Jensen med et smil.  

Sprint og hækkeløb 

Det var – ikke så overraskende – Institut for Idræt og Biomekanik, der var årsag til, at løbebanen blev anlagt først i 70’erne.  Dengang havde man udendørsbaner med rødt grus, der ikke egnede sig til at dyrke sprint og hækkeløb i vintersæsonen, hvor man jo også havde et behov for at kunne træne disciplinen. Derfor spurgte nogle kreative sjæle fra Idræt den daværende tekniske forvaltning, om man kunne anlægge en løbebane i kælderen. 

Man tegnede derfor en bane op til 100 meter sprint og satte ”hække” op til hækkeløb – som vel at mærke er dernede endnu. Men med anlægningen af den nye atletikbane samt en midlertidig manglende tilslutning til atletiksporten stoppede den hyppige brug af løbebanen mere eller mindre i starten af 90’erne. 

Levnet lever videre 

Leif Jensen informerer om, at løbebanen i kælderen vil blive ved med at ligge, hvor den ligger. Men selvom Teknisk Service fortsat giver idrætterne tilladelse til at bruge banen, synes Leif Jensen ikke, at den er optimal at bruge.  

”Den halter en del bagefter på rengøringsfronten. Det har I jo selv set,” siger han.  

Imidlertid er der flere forskellige gange, der fører ned til ”kælderen under kælderen”, så Teknisk Service har ad flere omgange oplevet, at udefrakommende får forvildet sig derned. 

The following two tabs change content below.

Anni Møllemand

Chefredaktør på RUST. Studerer Ba. Journalistik. Skriver overvejende kritisk og dybdeborende stof, der lægger op til debat. Derudover er jeg redaktør på Beton TV og fungerer dermed som kommunikationsrør mellem studentermedierne.