Den 14. juni kommer comedytruppen Asperger’s Are Us fra Boston til Odense. Det er en trup bestående af folk med Aspergers syndrom, som bruger deres psykiske forstyrrelse til at få folk til at grine. 

Når Asperger’s Are Us træder ind på Studenterhus Odenses scene den 14. juni, er det første gang nogensinde. Truppen består af fire mænd fra Boston, der alle har to ting til fælles: de er diagnosticeret med Aspergers syndrom, og de vil gerne få folk til at grine.

De fire medlemmer, Ethan, Michael, Jack og Noah, kender hinanden fra en sommercamp, som de alle var på for 12 år siden. Her lavede de både impro-comedy og sketch-comedy og fandt ud af, de havde samme form for humor. Med drømmene fra den tidlige barndom om at blive komikere skabte de Asperger’s Are Us.

”For os gav det nærmest sig selv, at vi skulle leve af at få folk til at grine,” fortæller Michael Ingemi fra gruppen.

 

Forventningsafstemning

Når comedytruppen promovere sig selv, gør de et særligt stort nummer ud af at fortælle folk, hvad de ikke skal forvente. En af grundene til det er, at truppen har erfaringer med, at deres publikum forventer at se noget lignende karakteren Sheldon fra tv-serien The Big Bang Theory. I denne tv-serie tegnes et billede af Autisme-Spektrum-forstyrrelsen som værende domineret af mangel på sociale kompetencer i sin mest ekstreme form. Derfor er comedytruppen ikke synderligt begejstrede for serien.

”Serien kører på social akavethed med latterbrøl for øje og kommer på den måde til at gøre grin med folk med Autisme-Spektrum. Hvis vi kørte samme stil i vores comedyshows, ville det være selvnedværdigende,” siger Michael Ingemi.

En anden grund til, at truppen gør så stort et nummer ud af at fortælle folk, hvad de ikke skal forvente, er, at de ikke ønsker, at deres publikum skal bestå af folk, der i virkeligheden blot er dukket op, fordi de gerne vil lære mere om Autisme-Spektrum-forstyrrelser.

”Folk skal komme til vores shows på grund af vores comedy, ikke på grund af vores forstyrrelse,” forklarer Michael Ingemi.

Samtidig mener truppen dog også, at det er vigtigt, at de ikke forsøger at skjule, at de har Aspergers syndrom, da det er en vigtig del af deres personlighed. Derfor har de også valgt navnet Asperger’s Are Us, der er inspireret af legetøjskæden Toys “R” Us.

 

Gunstig udnyttelse af deres forstyrrelse

Aspergers Are Us’ form for comedy handler ikke om at skabe relationer til publikum. Af den grund har de heller ikke fokus på at inddrage publikum i deres shows. De holder sig i stedet til deres sketch-shows, der er udtænkt og skrevet forud for showet. Michael Ingemi vurderer, at de på grund af Aspergers syndrom har en fordel, når det kommer til den form for comedy. Aspergers syndrom er nemlig karakteriseret ved, at man kan have svært ved gensidigt socialt samspil og kommunikation. Truppen har altså nøje udvalgt deres form for comedy ud fra de kompetencer, som de selv ligger inde med. Imidlertid har de svært ved at sige, hvor eller hvordan Aspergers kommer til udtryk i deres comedy-show.

”Aspergers er en så indgroet del af, hvem vi er, at vi ikke kan sætte en finger på, hvordan det lige ser ud i et comedyshow. Vi har jo aldrig prøvet ikke at have Aspergers,” fortæller Michael Ingemi.

 

Danmark, hvad er det?

På samme måde som truppen aldrig har prøvet ikke at have Aspergers, har de heller aldrig prøvet at afholde comedyshows andre steder end i USA.

Truppens kendskab til Danmark begrænser sig derfor til, hvad man hurtigt kan skimme sig frem til på Wikipedia.

”Der stod, at Danmark var det første land i verden til at legalisere pornografi, og nu er I også det første land uden for USA, der får Asperger’s Are Us til at optræde for jer, så det passer jo perfekt,”

siger Michael Ingemi med et smil på læben. Han tilføjer dog, at de er oprigtigt glade for at skulle optræde i Danmark.

”Hvis jeg skal være helt ærlig, så glæder vi os mere til at skulle optræde i Danmark end i Tyskland.”

Comedytruppen drager nemlig til Berlin efter deres optræden i Danmark. Men som Michael Ingemi siger, er Tyskland – desværre – ikke en del af det skønne Skandinavien.

 

Turen går til – hvordan var det nu, det udtaltes?

Da RUST spørger, hvad comedytruppens tanker om at skulle optræde i Odense er, beder de os gentage bynavnet ”Odense”.

”Jeg har læst det højt for mig selv inde i mit hoved flere gange, men har indtil nu ikke kunnet tænke mig frem til, hvordan det opr

igtigt skulle udtales. Tak for det!” siger Michael Ingemi med stor entusiasme.

Selvom truppen ikke kender så meget til byen, har de alligevel forventninger om, at deres publikum forstår, hvad de siger.

”I taler ret godt engelsk derovre, så vi satser på, at ikke alt for mange af vores pointer går tabt på grund af sprogproblemer,” siger Michael Ingemi.

Truppens form for comedy har efter sigende en bred målgruppe, så alle kan være med. Særligt håber de også, at alle er med, så de kan få succes med sidste del af deres show. Her planlægger de nemlig en Q&A til publikum, hvor publikum aktivt kommer til at indgå i comedyshowet, når de skal besvare de spørgsmål, som truppen fremlægger for dem. Alt bliver altså ikke forberedt forud for showet.

De af jer, som køber billet og møder op på Studenterhuset den 14. juni kl. 20, kan se frem til et sketch-comedyshow med sort og alternativ humor. Det bliver leveret af en gruppe mænd, der udelukkende ønsker at få folk til at grine, og hvis publikum samtidig får et mere positivt syn på Autisme-Spektrum-forstyrrelser, er det blot en bonus.

The following two tabs change content below.

Anni Møllemand

Chefredaktør på RUST. Studerer Ba. Journalistik. Skriver overvejende kritisk og dybdeborende stof, der lægger op til debat. Derudover er jeg redaktør på Beton TV og fungerer dermed som kommunikationsrør mellem studentermedierne.