Til dette nummer har vi snakket med Mynsterland, som blandt andet har deltaget ved Tinderbox Band Battle på Studenterhuset og Fynsk forårOdeon. Her har de fortryllet publikum med deres moderne bud på folkemusik. 

RUST møder Mynsterland på Studenterhus Odense, hvor de skal spille til en finaleaften, der vil afgøre, om de skal spille på Tinderbox 2017 eller ej. Gennem en afstemning gik bandet nemlig videre til finalerunden ved Tinderbox Band Battle 2017. En konkurrence mellem lokale kunstnere, som dyster om muligheden for at optræde på Tinderbox til sommer.

Mynsterland adskiller sig fra de andre bands på finaleaftenen, som i højere grad spiller musik af en art, du kan høre i radioen. Mynsterland er derimod et 13-mands orkester, der spiller såkaldt kontemporær nordisk folkemusik, der primært tager udgangspunkt i originale kompositioner.  Imidlertid har de ikke brugt tid på at definere, hvilke numre de ville spille, eller hvordan de vil spille dem. Medlemmerne i orkestret kender nemlig hinanden gennem en talentskole i Odense, så inden Mynsterland officielt blev dannet, havde medlemmerne allerede en fælles idé om, hvordan deres lyd var.

”På musikskolen fik vi en ret tæt musikrelation til hinanden,” fortæller Henriette Flach, som spiller violin.

 

Spredt for alle vinde

Mynsterland blev dog først etableret, et stykke tid efter de gik på talentskolen. Da tiden på talentskolen var overstået, blev orkestrets medlemmer nemlig spredt for alle vinde. Nogle skulle studere, nogle skulle rejse, og andre skulle noget helt tredje. Efter noget tid gik det dog op for de 13, at de savnede hinanden.

”Vi var så kede af, vi ikke kunne spille sammen, så vi besluttede os for, at det skulle være løgn,” fortæller Silje Waaler, som spiller mandolin.

De 13 medlemmer samledes derfor til en selvarrangeret generalforsamling i julen 2015, hvor de blev enige om at spille sammen.

 

Knivskarp koordinering 

Mynsterland øver 6 gange om året, og det er lidt af et puslespil at arrangere øveweekender, hvor alle 13 medlemmer kan være med. De laver derfor en årsplan, som alle forpligter sig til.

”Det bliver kørt ligesom en militær organisation. Det bliver man nødt til, når der er så mange mennesker,” udtaler Silje Waaler.

Imidlertid er medlemmerne gode til at tage ansvar på sig. Når de mødes, er der nemlig forskellige folk, der passer forskellige poster. Nogle står for eksempel for at lave en plan for øveweekenden, mens andre står for at købe mad ind. På den måde kan de drage fordel af, at de er mange, og få så meget ud af deres øveweekender som muligt.

”Det er bare fuld smadder hele weekenden, når vi er samlet,” siger Silje Waaler, selvom der ikke er synderligt meget ”smadder” over Mynsterlands musik.

 

Rejser fra både øst og vest

En anden grund til udfordringerne med at mødes, ligger i musikernes bopæle. De bor forskellige steder i landet på grund af deres forskellige beskæftigelser. Tre af Mynsterlands medlemmer studerer på Syddansk Universitet i Odense, mens de resterende befinder sig andre steder i landet. Én bliver snart tandlæge, en anden læser psykologi, en tredje læser medicin, en fjerde går på gymnasiet, en femte læser til matros og så fremdeles. Orkestret består altså af folk med forskellige baggrunde og forskellige interesser.

Det betyder også, at medlemmerne har forskellige planer for, hvad de vil med deres musik. Nogle kan se musikken som deres levevej, mens andre bruger musikken som et middel til at være sammen med venner.

”Vores relation er defineret ved andre ting end bare musikken, men samtidig er musikken også det, der har bundet os sammen i første omgang,” udtaler Lotte Wind, som spiller violin. Mynsterland klinger både godt sammen musikalsk og socialt.

 

Et orkester til Tinderbox

Det, der gør Mynsterlands musik til noget særligt, er den specielle lyd, der opstår, når så mange talentfulde mennesker sætter sig sammen – vel at mærke uden forstærkere, der kan ændre på lyden.

”Når vi spiller akustiske instrumenter, kan vi ikke forvrænge lyden eller skjule, hvis vi laver fejl, og det gør det unikt og levende,” udtaler Silje Waaler.

Og det er netop det, Mynsterland ville kunne tilbyde Tinderbox. Noget nyt gennem det traditionelle. Musik, der typisk ikke er velrepræsenteret ved festivalen.

Guitaristen Sebastian Boesgaard, der studerer Psykologi på Syddansk Universitet, kommer smilende ind på Studenterhuset, da interviewet er ved at være slut. Efter at have uddelt hjertevarme krammere til de tre piger, når han at knytte en kommentar til, hvorfor Tinderbox vil kunne få glæde af Mynsterland.

”Jeg tror, at vi med vores orkester og vores lyd kan nå ind til Tinderbox’ publikum på en anden måde og alligevel hamle op med de mange andre bands, der har trommesæt, guitarforstærkere, basforstærkere og sangmikrofoner,” siger han.

 

13 oprejste pander

Selvom Mynsterland leverer en optræden, der betager publikum på Studenterhuset, ender de ikke med at vinde Tinderbox Band Battle. Det kommer dog ikke bag på orkestret.

”Det er slet ikke en kritik af Tinderbox, men dem, der kommer, er bare ikke folk, der hører folkemusik,” siger Silje Waaler.

Mynsterland er naturligvis lidt skuffede over resultatet, men stadig ved godt mod.

”Det var en fed oplevelse, og publikum var trods alt meget med os,” siger Silje Waaler.

Orkestret håber nu på at få lov til at spille på Tønder Festival – enten i år eller næste år. Om det lykkes bliver aktuelt inden for den nærmeste fremtid.

”Det er mere eller mindre de ambitioner, vi har på nuværende tidspunkt, men hvis vi når det, så er vi også kommet langt,” vurderer Lotte Wind.

Mynsterland er så småt gået i gang med at planlægge deres efterårsturné, men lige præcis hvor i landet de bevæger sig hen, er stadig uvist.

Du kan følge Mynsterland på Facebook, hvis du ønsker at vide mere og få løbende informationer om, hvor du kan høre og finde dem i fremtiden.

The following two tabs change content below.

Anni Møllemand

Chefredaktør på RUST. Studerer Ba. Journalistik. Skriver overvejende kritisk og dybdeborende stof, der lægger op til debat. Derudover er jeg redaktør på Beton TV og fungerer dermed som kommunikationsrør mellem studentermedierne.