Genre: Science Fiction
Premiere: 23. marts 2017
Spilletid: 1 time, 43 min.
Medvirkende: Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds,
Rebecca Ferguson & Hiroyuki Sanada
Film der minder om: Alien (1979), Gravity (2013)

Filmen Life følger seks astronauter på den internationale rumstation ISS. 
En sonde fra Mars er kommet tilbage med, hvad der tyder på at være en levende organisme, som kan bevise liv i rummet.
Mens personalet på rumstationen undersøger organismen, bliver de fulgt med stor bevågenhed fra Jorden, hvor en skoleklasse navngiver ‘væsnet’ Calvin. Efter forskellige forsøg finder de seks astronauter ud af, at Calvin ikke er en helt uskyldig livsform, og, at forudsætningen for dens overlevelse er deres død.

I filmens indledning ser vi billeder af jordens overflade, som kun beskedent oplyst af solens stråler ligger mørklagt. Herefter bliver vi introduceret til filmens karakterer, der svæver vægtløst rundt på rumstationen ISS. Alt dette bliver vist med flotte panoreringer fra et kamera, der også virker til at være i vægtløs tilstand sammen med menneskene.
De første billeder er utrolig flotte, og den simplistiske musik, der kører i baggrunden, er ikke tilstedeværende for at understøtte handlingerne og give os emotionelle ledetråde, men fremstår som et nærmest poetisk udtryk, der transcendere de visuelle aspekter. Scenografien er flot opsat med yderst realistiske komponenter på rumfærgen, og skuespillerne er gode til at give os et troværdigt billede af astronauternes samliv og jargon.

Jeg beundrerede filmen meget i starten, da den netop brugte tid på at vise et mere subtilt, minimalistisk og ikke mindst realistisk billede af livet ude i rummet med fokus på langstrakte shots af filmens miljø – faktisk i en sådan grad, at jeg begyndte at få associationer til film som mesterværket 2001: A Space Odyssey af Stanley Kubrick.
Men efter astronauterne er kommet i besiddelse af den uidentificerede livsform fra Mars, begynder filmens tone og generelle udtryk at ændre sig betydeligt, og så er det, at det stikker helt af!

I forbindelse med en række forsøg på væsnet begynder det nemlig at kæmpe imod, og inden længe er væsnet sluppet fri på den store rumstation. 
Herfra kan man kaste nogle klare tråde til Alien: den 8. passager.
Den eneste forskel er, at Alien foregår i et mere mørk og apokalyptisk miljø, hvor Life finder sted på den blankhvide og sterile rumstation. Ellers er der bare lagt an til en katten-efter-musen jagt, hvor musen selvfølgelig er byttet ud med mennesker, og katten er skiftet ud med et rumuhyre fra Mars.

Life er som tidligere nævnt en visuelt flot film med nogle gode skuespilspræstationer, 
men den byder ikke på nogen innovative ideer eller brud på genrekonventioner for at kreere en ny form for Science Fiction. 
Derudover er der ikke noget dybere budskab i filmen, som man kan tage med sig, udover “Pas på, hvor meget du leder i det ukendte – du kunne jo komme til skade”!

Når alt dog er sagt – hvis du bare leder efter god underholdning og er fan af rumgysere som Alien-filmene, så vil du ikke blive skuffet over Life.

The following two tabs change content below.

Jonathan Messerschmidt

Jeg er filmanmelder og layouter hos RUST magasinet og læser medievidenskab på Syddansk Universitet, Odense. Har en uslukkelig og afhængighedslignende tørst efter filmkonsumering.

Nyeste indlæg af Jonathan Messerschmidt (se alle)