Så længe sociale medier bliver brugt på en ordentlig måde, giver de værdi. Men de skal ikke bruges til at sende trusler. Sådan lyder det fra rektoren på Syddansk Universitet, Henrik Dam, efter truslen, der blev skrevet på det sociale medie Jodel. 

Politiet mente, der kunne være alvor bag, da en 25 årig mand i december skrev en trussel på det sociale medie Jodel. Henrik Dam synes, det var en ærgerlig situation, men den viste også, at beredskabet virker, og at politiet er effektivt.

Henrik Dam var gået i seng, da hans kone fik et opkald fra politiet. En besked med ordlyden: “Jer, der går på SDU, bliv hjemme i morgen. Bare et hint,” efterfulgt af vandpistolemoji, var skrevet på Jodel sent om aftenen. Politiet var blevet tippet af en bruger.

“De læste beskeden op for mig et par gange. Jeg har aldrig hørt om Jodel og forstod det ikke helt, så jeg bad ham sende mig beskeden i en SMS,” fortæller Henrik Dam.

Næste morgen mødte rektoren tidligt på kontoret. Politiet havde opfordret ham til at sende en mail ud til universitetets ansatte, hvori situationen blev forklaret. Et par timer efter fik alle studerende også en mail. Sidstnævnte var på forespørgsel fra rektoren.

“Historien spredte sig hurtigt på de sociale medier. Og efter politiet begyndte at patruljere på gangene på Campus Odense, spurgte jeg dem, om vi ikke også med fordel kunne oplyse de studerende om situationen,” siger Henrik Dam.

Rektoren har ikke en finger at sætte på politiets præstation. Der var løbende kontakt mellem rektorkontoret og politiet dagen igennem.

Da gerningsmanden var fundet, sendte politiet en pressemeddelelse ud om sagen. Rektoren tror, det blev gjort for at sende en løftet pegefinger – at sende trusler er en rigtigt dårlig beslutning.

Værdi i sociale medier

Jodel er som bekendt en app, hvor brugerne kan skrive anonyme indlæg. Disse kan så få up eller down votes, alt efter hvor sjove eller interessante de er. Selvom rektoren lærte mediet at kende på den hårde måde, mener han stadig, at det har værdi.

“Jeg er stor fan af sociale medier. Det kan give værdier. Men jeg er også stor fan af knive. Jeg har mange køkkenknive, jeg er utroligt begejstret for, så længe de bliver brugt på den rigtige måde. Der er næsten aldrig opfundet noget i verden, som ikke kan misbruges. Jeg har det på samme måde med Jodel, Twitter og Facebook. Det er fantastiske opfindelser, men man må desværre leve med at nogle folk misbruger det”.

Synes du slet ikke, at det er et problem, at brugerne på et af de mest brugte medier på SDU kan skrive anonymt?

“Jeg synes, det er et problem, at folk skriver trusler. I gamle dage klippede man dem ud og hængte dem op på en opslagstavle. Det er vel ikke bedre? Så nej, hvis folk synes, det er rart at have et medie, der er anonymt, så synes jeg, det er helt i orden. Jeg har problemer med, når folk misbruger det.”

Universitet i beredskab

Syddansk Universitet har en beredskabsplan, der kan træde i kraft, hvis der er brand eller trusler mod institutionen.

“Hvis området skal afspærres, skal der gøres ganske meget. Selvom man kommunikerer ud på alle platforme, kan man ikke være sikker på, at alle hører det. Så hvis man skal sikre sig, at ingen kommer ind, må man afspærre,” siger rektoren og fortæller, at det ifølge politiets vurdering ikke var nødvendigt ved dette tilfælde.

“Vi bliver ikke indviet i alle politiets institutioner. Mens vi blev truet her på universitetet, er der jo også et generelt trusselsbillede mod offentlige instanser i Danmark. Det får vi ikke noget at vide om – og det skal vi heller ikke vide,” uddyber han.

Efter truslen har ledelsen evalueret beredskabsplanen. Konklusion var, at planen fungerede som den skulle. Der var kun få områder, som kunne forbedres. Rektoren siger, at det er første gang i hans tid, at det har været nødvendigt at brede planen ud for hele universitetet.

”Jeg kender ikke til, at der skulle være en generel trussel mod SDU. Når det er sagt, skal man være blind for ikke at kunne indse, at vi selvfølgeligt også – forhåbentligt meget langt nede på listen – er et terrormål. Der har været angreb mod andre universiteter, så man kan ikke afvise, at vi også er et mål,” afslutter Henrik Dam.

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Redaktør på RUST. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden med kommunikation i Odense Kommune og er medlem af Odense Studenterradios bestyrelse.