Syddanske Studerende er den største studenterorganisation på SDU og har i løbet af årene opbygget et tæt forhold til universitetet. Men Syddanske Studerende skal også agere som opponent til SDU for bedst at repræsentere de studerende.

I november var der studentervalg på SDU. Her kunne man stemme to studerende ind til universitetets bestyrelse, tre til Universitetsrådet og op til flere studerende til de forskellige akademiske råd. Desværre havde RUST deadline, inden valget var omme, men med alt sandsynlighed er alle pladserne gået til kandidater fra studenterorganisationen Syddanske Studerende.

De er den største studenterorganisation på SDU og den organisation med flest repræsentanter i de forskellige råd og bestyrelsen. Og Syddanske Studerendes dominans som den største studenterorganisation har faktisk stået på i lang tid. Som det blev beskrevet i et interview med Syddanske Studerendes formand, Klaus Rose, i oktober-udgaven af RUST, så arbejder SDU og Syddanske Studerende tæt sammen. Derfor har vi på RUST undersøgt, om SDS i så fald stadig kan agere kritisk over for SDU, som de ofte forhandler og diskuterer med. Ofte står Syddanske Studerende i situationer, hvor de, for at repræsentere de studerende bedst muligt, er nødt til kæmpe i mod resten af SDU’s bestyrelse. Men hos Syddanske Studerende anser man ikke nødvendigvis SDU som en opponent, forklarer Klaus Rose. ”Vi ser SDU som en samarbejdspartner. Vi arbejder i hvert fald meget sammen med universitetet. Men det er forskelligt fra situation til situation. Nogen gange er man også i opposition til dem,” siger Klaus Rose.

Men er jeres job ikke altid at være opponent over for SDU’s bestyrelse?

”Det kommer an på, hvad du ligger i ordet. Vi skal bruges som talerør for de studerende. Og det kan man godt kalde opponent, men man kan også kalde det for en samarbejdspartner, hvis SDU lytter til, hvad vi siger”.

Hos SDU’s ledelse er man meget glade for samarbejdet med Syddanske Studerende. Her ser man Syddanske Studerende til fulde som en samarbejdspartner. ”Vi er glade for det åbne og tillidsfulde forhold, vi har til SDS. De er jo en uafhængig organisation, men vi vil meget gerne samarbejde med dem. Jeg tror, de får meget i gennem, da de har et godt forhold til SDU’s ledelse,” siger Bjarne Sørensen, prorektor på SDU.

SDS fravælger protester

Når man snakker med Syddanske Studerende og prorektor får man meget hurtigt indtrykket, at der foregår et tæt samarbejde, og at der ofte er dialog i mellem de to parter. Og det er som udgangspunkt den måde, Syddanske Studerende vælger at arbejde med deres sager. Det er fx sådan, det er foregået, mens Syddanske Studerende har forhandlet med SDU’s bestyrelse om at få slækket på fremdriftsreformen, som bl.a. har resulteret i, at der ikke længere er tvangstilmeldinger til de studerendes fag. Men på andre universiteter som fx Københavns Universitet (KU) er det gået mere voldsomt for sig, hvor der i 2013 var store protester på KU arrangeret af de studerende imod fremdriftsreformen. Men hos Syddanske Studerende mener man, at det ikke er den rette løsning.

”Vi synes, at vores pragmatiske tilgang har båret mere frugt. Hvis man kigger på de aftaler, de har lavet på de andre universiteter som KU og Århus Universitet, hvor de netop har lavet protester, så har de faktisk fået nogen dårligere fremdriftsreformaftaler,” siger Klaus Rose.

Kunne det ikke bare være, at universiteternes ledelser har været mere stædige?

”Det kan vi jo ikke vide. Men vi har erfaring med, at den pragmatiske tilgang virker bedst. Dermed ikke sagt, at demonstrationer ikke fungerer. Det har det fx gjort nationalt,” siger Klaus Rose.

Og prorektor på SDU bakker Klaus Rose op.

”Her på SDU bliver det aldrig sådan noget ligesom på Københavns Universitet med store bannere, og hvor de besætter rektorkontoret. Sådan noget tror jeg ikke, man opnår noget ved.”

Hvad har de fået indført?

Mens Klaus Rose har siddet på posten som formand, er Syddanske Studerende lykkedes med at få Campus Life i gennem. Campus Life går ud på, at der i forbindelse med næste års byggeri på SDU vil blive tilføjet ekstra lokaler specielt til de studerende på de forskellige fakulteter samt et fælles musiklokale. Et projekt, som SDU ikke var særligt lydhøre over for i starten, men som efter 2,5 års diskussion er kommet igennem.

Og lige nu er han sammen med Syddanske Studerende også i gang med et projekt, der hedder Mit SDU. Mit SDU bliver en tjeneste, der kører over net, hvor du direkte kan få specifik information omkring, hvad der sker på dit studie, i studiemiljøerne og studienævnene. Noget, som SDU ifølge Klaus Rose ikke har sønderligt travlt med at få iværksat.

Når det dog kommer til at agere kritisk over for SDU’s forslag er eksemplerne noget færre. Syddanske Studerende mener dog, at de har spillet en vigtig rolle i at få slækket på fremdriftsreformen på SDU, efter regeringen åbnede op for, at universiteterne fik lov til at tilpasse reformen. Ellers har Syddanske Studerende været med på mange af SDU’s rektorale projekter som fx mere internationalisering og talentprogrammer – projekter, der dog kommer fra regeringen af. Men Syddanske Studerende holder fast i, at de også agerer som opponent til SDU’s bestyrelse, hvilket er noget, som Bjarne Sørensen er enig i.

”Jeg har ikke oplevet, at de (Syddanske Studerende red.) har problemer med at sige fra over for ledelsen. Studiedriftsreformen og orlovsregler har vi diskuteret meget nøje. Her var de kritiske og endte med at få slækket lidt på det,” siger protektoren.

Når det kommer til SDS’ økonomi får de en masse støtte fra SDU. De får 15.000 kroner for hver af deres poster i de forskellige råd og bestyrelsen, hvilket giver dem ca. 210.000 årligt. Og ifølge Kim Erik Jensen, der varetager midlerne til de studenterpolitiske organisationer på SDU, får Syddanske Studerende også 75.000 årligt oven i hatten for at være den størst repræsenterede organisation på SDU.

For at finde ud af, hvad det er Syddanske Studerende bruger de studentermøntede penge til, eftersøgte vi et budget fra organisationen. Her fik vi et overordnet budget, der kun giver et hurtigt overblik over Syddanske Studerendes økonomi. Efter nærmere efterspørgsel hos Syddanske Studerende og hos Kim Erik Jensen får vi at vide, at der ikke er noget mere specifikt budget, og at der kun er en mappe med bilag. Hos Kim Erik Jensen får jeg dog at vide, at Syddanske Studerende ikke ”bruger en eneste krone, uden at der bliver ført kontrol med det.”

Ud over det har SDS også muligheden for at ansøge penge i en IT-pulje, som SDS stiller til rådighed, der er på 30.000. Det har de gjort for nyligt til at anskaffe en ny computer på deres kontor og til flere bærbare til deres forretningsudvalg. Et udvalg, der før i tiden brugte deres egne computere.

Kunne de ikke bare have fortsat med det?

”Jo, men vi har vurderet, at det gjorde deres arbejde bedre, og så har vi søgt om det til puljen, og der har SDU så givet os ret og givet os midlerne,” siger Klaus Rose.

The following two tabs change content below.

Steven Vikkelsø Andersen

Skribent og redaktør
Redaktør og skribent på RUST. Læser bachelor i journalistik på SDU. Ud over RUST, skriver jeg for gaming.dk, er medredaktør på Branchen på journalisternes blad, Lixen og morgenvært på Odense Studenterradios morgenflade, Rundstykket.