Frontmanden fra The Eclectic Moniker har en lang musikuddannelse bag sig. Men ifølge sangeren kræver karrieren, at man lytter til sin indre stemme frem for eksamenspapiret.

Et cover med farvestrålende frugtstykker, poppede musiktoner samt en langskægget forsanger. Musikeren Frederik Vedersø har sammen med sit odenseanske band The Eclectic Moniker skudt  albummet ”Mirror Twin” på gaden. Bag musikken ligger en lang musikuddannelse hos forsangeren. En uddannelse, Frederik Vedersø engang brugte som et valideringsstempel for sit karrierevalg. I dag handler forsangerens musik hverken om uddannelse eller kvalitetsstempler. Ifølge den 35- årige musiker kræver karrieren blot, at man følger sin indre stemme.

Magi med følelsernes sprog

Raprim fløj ud af munden på Frederik Vedersø, da han var syv år gammel. Som ti-årig satte musikeren strengene i bevægelse på sin egen guitar, mens fingrene dansede rundt på et lille el-orgel. Udover at være opslugt af sin mors vinylsamling har sangeren altid fundet musikken tiltrækkende:

”Musik er følelsernes sprog. Jeg bruger musikken til at få følelserne på gled,” siger Frederik Vedersø og forklarer:

”Med musikken oplever jeg en form for magi, som er berusende og vanedannende. Så fantastisk, at jeg hele tiden vender tilbage til den,” lyder det fra musikeren.

En kreativ karrierevej

I jagten på drømmen om at arbejde med tonernes magi valgte Frederik Vedersø at tilrettelægge karrieren efter musikken. En lige skolevej, som Frederik Vedersø kalder det.      Efter tiden med musik på Blangstedgårdskolen i Tornbjerg startede forsangeren på skolebænken ved Odense Musikskole. Med studenterhuen placeret på hovedet fra Sct. Knuds Gymnasium samt en tid på musikskolen MGK i Odense endte Frederik Vedersø med at læse på Det Fynske Musikkonservatorium.

På trods af netværk og tekniske færdigheder på musikfronten mener Frederik Vedersø ikke, at en uddannelse er wildcardet til en kreativ karriere:

”Jeg mener ikke, at det er nødvendigt at gå på en skole for at være musiker, forfatter mm. Kreativitet er noget, alle mennesker har. Men vi er på forskellige stadier i forhold til, hvor gode vi er til at få kreativiteten til at flyde frit uden afbrydelser fra vores side,” lyder det fra musikeren.

For Frederik Vedersø var uddannelsen et kvalitetsstempel af karrierevejen:

”Jeg var usikker på, om jeg havde lov til at gå efter en kreativ karriere. Men med optagelsen på konservatoriet var der nogen, der validerede min drøm. Pludselig havde jeg papir på, at det var okay for mig at spille musik. Jeg har godt nok ikke haft brug for at vise min flotte eksamensbevis nogen steder endnu,” siger Frederik Vedersø, der dimitterede fra konservatoriet i 2008.

Røvballe og indre stemmer

Ifølge Frederik Vedersø har man som ung behov for fællesskab og bekræftelse. Men for at finde meningen med livet kræver det ikke andres mening. I stedet mener sangeren, at man skal søge stilheden og lytte efter sin indre stemme:

”Man skal føle efter, hvad der føles rigtig for én lige nu. Så kan det godt være, at det er fuldstændig forkert for dig om fem år. Men det kan du ikke rigtig bruge til noget. Man kan ikke planlægge ud i fremtiden, fordi man ikke ved, hvad der sker,” fortæller Frederik Vedersø.

Efter studiet forlod Frederik Vedersø H.C. Andersens by for at finde sin egen stemme på musikscenen. Her var det vigtigt for sangeren at udforske det musikmiljø, som han ønskede at være en del af. Et musikliv, som man ikke kunne finde i Odense.

”I Odense endte jeg med at være i et miljø, hvor musikken handlede om at undervise og spille røvballe i weekenderne. I København var jeg heldig at komme ind i et andet miljø, som var mere grænsesøgende og kreativt,” forklarer sangeren, der selv har undervist i sangskrivning på Engelsholm Højskole ved Bredsten i Midtjylland.

Granat og personlig udvikling

Selvom Frederik Vedersø blev fanget af indiepoprockens toner, kan man ifølge sangeren aldrig vide, hvad man skal forvente af det musik, The Eclectric Moniker laver.

”Nogle gange har man bare brug for at ryste posen for at komme et nyt sted hen. Vi smider en granat ned i nogle forskellige musikgenre og ser, hvad der sker,” griner sangeren, der med albummet ”Mirror Twin” har slået rødder i firsernes poprockbølge.

Selvom musikgruppens kreative stemmer trækker bandet i mange retninger, er der en livsbegivenhed, der påvirker sangerens forhold til musikken. I september blev Frederik Vedersø far til datteren Lily. Et lille nyt menneske, som ifølge sangeren har gjort kvaliteten af musikken vigtigere end nogensinde:

”Det skal give mening, når jeg sætter mig ned og skriver noget. Det skal være sjovt, fordi ellers var det ikke værd at være væk hjemmefra,” forklarer sangeren, der sammen med resten af bandet udlever drømmen om at arbejde som musiker.

 

FAKTA:

Frederik Vedersø og The Eclectic Moniker

  • Sammen med Tobias Ljungar Sødring, Anders Thambo, Peter Kohlmetz Møller og Esben Beldring er Frederik Vedersø en del af bandet Eclectic Moniker. Indie-popbandet debutterede i år 2012 med albummet ”The Eclectic Monikers”
  • Udover at have vundet P3s Karrierekanon i 2011 hapsede The Eclectic Moniker Odense Live Talentprisen i år 2012.
  • The Eclectic Moniker har udgivet tre albums, hvoraf gruppens seneste plade ”Mirror Twin” udkom den 7. oktober 2016.
  • Foruden arbejdet i The Eclectic Moniker er Frederik Vedersø en del af folk-bandet ”The White Album”, som udgav pladen ”The Quiet Strum” i 2014.

 

The following two tabs change content below.

Lisette Olesen

Jeg studerer cand. mag i journalistik på Syddansk Universitet i Odense.

Nyeste indlæg af Lisette Olesen (se alle)