I oktober drog en delegation studerende til Boston for at forsvare deres projekt i den internationale konkurrence iGEM. De kom hjem med positive anmærkninger og guldmedaljer i bagagen.

Mathilde Nygaard er 21 år og læser medicin på sjette semester. I og for sig skulle man mene, at hun burde have nok i sit studie. Alligevel har hun brugt det sidste halve år herunder en god portion af sommerferien på et tværfagligt projekt, iGEM.

iGEM er en konkurrence, hvor emnet er genmanipulation af bakterier. Der er altså tale om et projekt, hvor det næsten kun er fantasien, der sætter grænser. iGEM er ikke tiltænkt specielle studieretninger, hvorfor tværfagligheden er i højsædet. I år deltog 12 studerende fra et væld af forskellige studieretninger med projektet ”Bacto-Aid”.

Idéen bag Bacto-Aid er simpel men raffineret. Kan man manipulere en E.Coli bacterie, der ellers findes naturligt i blandt andet menneskets tyktarm til at producere alle delene, der skal til for at producere et plaster? Og kan man desuden sørge for, at dette plaster kan slå blandt andet superbakterien MRSA ihjel?

Hjælp udefra

Man kommer i sagens natur ikke langt i en sådan et projekt uden at have både laboratorier til rådighed og kyndig vejledning. Holdet var privilegerede og fik hjælp af Mikkel Girke Jørgensen, der til dagligt er adjunkt og ph.d. fra Institut for Biokemi og molekylær biologi. Helt konkret fungerede Mikkel som vejleder på projektet, hvor BMB stillede både laboratorium og remedier til rådighed, så holdet kunne udføre deres idéer.

 

Oplevelserne ved iGEM

Mathilde fortæller om sine oplevelser med iGEM: ”Det har været en vild oplevelse! En mulighed for at prøve forskning af og at samarbejde tværfagligt. Det har dog været hårdt til tider, især når man skulle få det hele til at hænge sammen med studiet. iGEM tager tid. Lang tid. Man kan ikke holde fri fra studiet, når man har læst sit pensum. (…) At kunne få en E. coli til at producere noget plastik bare ved at ændre noget DNA er utrolig fascinerende. Det lyder til at være ret let, men når det så er sagt, så er det vigtigt at pointere at celler gør, hvad der passer dem og ikke altid lige, hvad du beder dem om. Der ligger utrolig stor fremtid i det miljø. Kan kun varmt anbefale selv at prøve at opleve det og på den måde bidrage til udviklingen inden for feltet.”

 

Det er ikke slut endnu

Nok er guldmedaljen i hus, og nok vandt delegationen også en pris for bedste wiki, hvor de forklarede deres produkt, men det er ikke slut endnu. Hverken for dem eller for SDU. Herfra skal delegationen til at tage stilling til, om de vil søge patenter på deres idéer, så projektet ikke blot bliver ved konkurrencen. Derudover kommer der et iGEM igen næste år, hvor SDU udtager endnu en delegation.

The following two tabs change content below.

Frederik Mark Højsager

Redaktør af RUST
Redaktør ved RUST, Stud. Med ved SDU. Ud over mit virke på RUST arbejder jeg studenter- og sundhedspolitisk for IMCC og FADL og er freelance skribent på månedsmagasinet Sund&Hed.

Nyeste indlæg af Frederik Mark Højsager (se alle)