Tidligere Kalibermedlem søsætter sit eget soloprojekt

Han taler bedst med en kuglepen og et stykke papir. Med strofer og rim har musikeren Jesper Livid Helles aka. Livid valgt at gå solo. Sammen med Shaka Loveless er Livid aktuel
med nummeret ”Mon Ami”. En sang, der hylder stærke venskaber i medgang og modgang.

Musikken bankede på

I en alder syv år begyndte Livid med at skrive engelske sange. Med hænderne på guitarstrengene og mikrofonen for munden startede han et rockband i nabolaget. Som 12- årig valgte Livid at erstatte guitarriffene med rapbattles i den lokale ungdomsklub. Som teenager havde Livid svært ved at finde sin plads i samfundet. En rodløshed krydret med en omgang manglende selvtillid førte den unge rapper i et dårligt selskab:

” Jeg lavede en del lort, hvor jeg forsørgede mig selv igennem kriminelle aktiviteter. Næsten alle mine venner var kriminelle. Nogle er døde i dag, mens andre sidder med lange fængselsdomme, ” forklarer Livid.

En tatovering med teksten ”Kaliber” snor sig på ad armen på Livid. Sort blæk, der markerer en vigtig begivenhed i musikerens liv:

” Jeg kunne mærke i min sjæl, at gadelivet var ikke det rigtige sted for mig at være. Jeg var begyndt at ligne en, der var begyndende paranoid. Derfor søgte jeg mod musikken”, forklarer Jesper Livid Helles.

Efter at have undertrykt musikken i fem år, startede Livid rapgruppen Kaliber sammen med ungdomskammeraten Mohamad Alaviani (Mr. Mo) samt DB King og Face It. Udover at det rappende firkløver vandt P3’s KarriereKanon i år 2012 har gruppen udgivet ep’erne ”179” og ”Udebane”.

Musik som historiefortæller

På grund af sit aggressive raptempo fik Jesper kunstnernavnet Livid, der betyder hidsig på engelsk. Men ifølge Livid selv er hidsigproppen blevet blødere med årene.

”Jeg har brug for at lave noget, der afspejler hvem jeg er nu og hvordan jeg ser mig selv nu. Noget som er lidt mere nuanceret og er med lidt mere kærlighed,” forklarer Livid, der som noget nyt har valgt at synge på sin nye single ”Mon Ami”
Selvom Livid for en stund har lagt gangsterrappen på hylden, ønsker han ikke at flygte fra sin fortid. I stedet bruger han musikken som en historiefortæller. I fremtiden vil man fra
Livid kunne forvente musik med et personlig stempel på:
”Musikken skal vise hvem jeg er. Men samtidig skal den være samtidsrelevant og vække nogle grundfølelser i mennesker. Jeg vil gerne nå mennesker, ”forklarer Livid, der i dag har
stiftet familie på Bryggen i København.
Uover musikken har Livid tidligere holdt flere foredrag om udsatte unge og gadelivet. For selvom Livid har spildt en del år på gaden, ønsker sangeren ikke at ændre sin fortid:

”Jeg har skadet og såret nogle mennesker, hvilket jeg vil ønske, at jeg kunne tage tilbage. Men derudover så synes jeg, at det hele er endt med at give en højere mening”, siger Livid.
Ud over soloprojektet har Livid tidligere arbejdet sammen med kunstnere som Sleiman, Joey Moe og Jimilian. Her har han optrådt som gæsteartist på Sleimans EP “Bomaye”.

Musikken er en god ven

Ifølge Livid har det at passe et arbejde altid været svært for sangeren. I dag er musikken Livids arbejde. Et job, som ifølge sangeren er mere end et almindeligt syv-til-fire- timers arbejde:

” Jeg har altid en sang og nogle rytmer i hovedet. Det er ikke noget, jeg kan styre. Musikken kan ikke tages væk fra mig, for så er der ikke noget tilbage” forklarer Livid.

Udover at Livid bruger musikken som en historiefortæller, fungere musikken som et afløb for fortiden:

”Det er ligesom at snakke med en god ven. Det tror jeg mange kender, at når man sidder og fortæller noget, som man har dybt på hjerte. Så kommer der åbenbaringer for en selv, ” forklarer Livid.

Igennem sit soloprojekt vil Livid skildre de personlige erfaringer han har fået igennem musikken.

The following two tabs change content below.

Lisette Olesen

Jeg studerer cand. mag i journalistik på Syddansk Universitet i Odense.

Nyeste indlæg af Lisette Olesen (se alle)