For nylig kom Venstre-regeringen med udkastet til deres 2025-plan. Hertil fulgte en række ændringer på SU-systemet. Men før forslaget kan blive stemt i gennem, skal de andre partier sige god for det.

For nylig kom Venstre-regeringen med udkastet til deres 2025-plan. Hertil fulgte en række ændringer på SU-systemet:

  • SU-ydelsen sættes ned med 800 kroner om måneden, men man har mulighed for at låne 800 kr. mere, samtidig med at renten på SU-lån sættes på 0 % under ens uddannelsesforløb.
  • Det sjette SU-år fjernes, så man kun får SU for den normerede tid på ens uddannelse.
  • Fribeløbet på, hvor meget man må tjene ud over sin SU, øges med 1000 kr., så man må tjene op til 13.000 kr. om måneden ved siden af sin SU.

Men før regeringen kan gennemføre deres planer, er de nødt til at forhandle med de andre partier. Derfor har RUST kontaktet dem for at finde ud af, hvad de synes om forslaget.

 

SF 

Socialistisk Folkeparti er store modstandere af regeringens SU-planer. De mener, det vil skade den sociale mobilitet. Ifølge SF vil studerende fra svage økonomiske hjem være mindre tilbøjelige til at optage lån. Derfor frygter SF, at studerende fra disse hjem vil fravælge en uddannelse. De nye SU-planer vil gøre det mere tiltrækkende for studerende at arbejde ved siden af studiet, men det mener SF er et problem, fordi det vil gå ud over de unges uddannelse, hvis de arbejder samtidigt. – Jakob Mark, uddannelsesordfører hos SF.

 

LA 

Hos Liberal Alliance er man meget glade for regeringens SU-forslag. LA mener, at det vil få de studerende til at vælge de uddannelser, hvor der er gode jobmuligheder. Så har de studerende bedre mulighed for at betale deres SU-lån af og udnytte de skattelettelser, der følger med regeringens 2025-plan. De mener, at skattelettelserne vil føre til øget vækst, hvilket kommer de unge langt mere til gode end en højere SU. Hos nogle af de andre partier frygter man, at det vil få de unge til at tage et arbejde ved siden af, som skader deres uddannelse. Men LA mener, at de unge, der har et arbejde ved siden af, klarer sig bedre i gennem uddannelserne. – Merete Risager, undervisningsordfører hos LA.

 

Enhedslisten

Enhedslisten er, ikke overraskende, meget i mod SU-planerne og kalder det for en forringelse. De mener, at 800 kroner mindre om måneden er alt for mange penge for en studerende, og de har heller ikke lyst til at gældsætte de unge. De mener heller ikke, at skattelettelserne, der følger med i 2025-planen vil komme de fleste studerende til gode. I stedet mener de, at SU’en burde sættes op med 1000 kroner mere om måneden. Enhedslisten synes nemlig, at de studerende bør leve godt under deres uddannelse, så de har de bedste forudsætninger for at gennemføre den. – Eva Flyvholm, uddannelsesordfører hos Enhedslisten

 

Konservative 

Hos de Konservative er man meget positivt indstillet over for regeringens SU-planer. I hvert fald så længe der følger tilsvarende skattelettelser med. Det mener, de vil være med til at skabe vækst og give unge gode forudsætninger, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Faktisk vil Konservative gerne følge den norske model og gøre al SU’en lånebaseret. De Konservative mener ikke, at studerende, der arbejder ved siden af studiet, vil have sværere ved at klare sig i gennem, da de, ligesom LA, mener, at de studerende, der har studiejobs klarer sig bedre end dem, der ikke har. – Anders Johansson, stedfortrædende uddannelsesordfører hos Konservative.

 

Alternativet 

Det nyeste parti på Borgen, Alternativet, er meget kritiske over for regeringens SU-planer og mener endda, at hele debatten er blevet framet til blå bloks fordel. I stedet for at kalde SU’en generøs kigger Alternativet på ydelsen som en investering i Danmarks fremtid. Alternativet ønsker ikke, at de studerende skal have en gæld hængende over hovedet, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. De mener endda, at truslen om gæld vil afskrække de studerende fra at tage en uddannelse og i stedet gå på arbejdsmarkedet. Alternativet ser i stedet, at SU-ydelsen forbliver, som den er. – Carolina Maier, uddannelsesordfører hos Alternativet.

 

DF 

Dansk Folkeparti forholder sig som udgangspunkt skeptisk over for SU-planerne, men er villige til at forhandle med regeringen. Hos DF er man især bekymret for, hvordan SU-nedsættelsen kommer til at ramme de handicappede, der ikke er i stand til at tage et arbejde ved siden af deres uddannelse. Man er også bekymret for, hvordan den mulige SU-gæld kommer til at ramme de studerende, der ikke får et job lige efter uddannelsen eller får et job med lav indkomst. – Jens Thulesen Dahl, uddannelsesordfører hos DF.

 

Socialdemokraterne 

Hos Socialdemokraterne er man meget imod SU-forslaget. De hæfter sig på at støtte op om bedre uddannelsesvilkår, og de mener, at SU-forslaget er en forringelse af systemet. Især er Socialdemokraterne bekymret for de studerende, som ikke får nogen støtte fra deres forældre og som udelukkende klarer sig på SU. Hos partiet føler man, at SU-planerne vil ødelægge den sociale mobilitet. – Annette Lind, undervisningsordfører hos Socialdemokraterne.

 

Radikale Venstre 

Hos de Radikale forholder man sig meget skeptisk over for SU-udspillet og kalder det ligefrem et generationstyveri. Her mener man, at SU’en er en vigtig investering i Danmarks fremtid og slet ikke bør pilles ved. Radikale frygter, at besparelserne vil tvinge nogle studerende til at tage et arbejde ved siden af deres studie, så deres uddannelseskvalitet daler.

The following two tabs change content below.

Steven Vikkelsø Andersen

Skribent og redaktør
Redaktør og skribent på RUST. Læser bachelor i journalistik på SDU. Ud over RUST, skriver jeg for gaming.dk, er medredaktør på Branchen på journalisternes blad, Lixen og morgenvært på Odense Studenterradios morgenflade, Rundstykket.