Sex og Samfund mener, at stigningen i sexsygdomme kan være en farlige indikator.

Flere og flere får sexsygdomme.

Det viser tal fra sexsygdomme.dk, der er oprettet af foreningen Sex & Samfund. Her udgives statistik om sexsygdomme. En af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark er klamydia. I 2013 var der 25.777 tilfælde af kønssygdommen. I 2014 var tallet steget med 20% til 30.858. Det samme gør sig gældende for gonoré, hvor der i 2012 var 689 tilfælde. Året efter var der 841 tilfælde, og i 2014 var der 1.260 nye smittede. Fælles for klamydia og gonoré er, at de ikke er fatale. Dog kan de give komplikationer som f.eks. sterilitet, hvis de ikke behandles i tide. Den daglige leder hos Sex & Samfund, Jeppe Hald, peger også på andre problemer i forbindelse med det stigende antal af smittede.

”Det stigende antal smittede med gonoré og klamydia er en indikator for, at mange unge dyrker ubeskyttet sex. Og så kan man risikere at få andre sexsygdomme,” siger Jeppe Hald.

Når ubeskyttet sex bliver en vane for de unge, er der øget risiko for, at de bliver smittet med farligere sexsygdomme som HIV og syfilis. Heldigvis peger Jeppe Hald på, at det ind til videre ikke er det store problem for unge i Danmark.

”HIV og syfilis er ikke udbredt blandt unge i Danmark. Det ses oftest hos mænd, der rejser til udlandet. Mænd, der har sex med andre mænd og folk, der rejser ind i landet udefra,” siger Jeppe Hald.

I et forsøg på at komme kønssygdommene til livs, kommer her lidt fakta om de forskellige sygdomme, og lidt om hvordan man behandles, hvis man bliver smittet med en sexsygdom.

 

Klamydia

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark med ca. 60.000 smittede. Klamydia dræber dig ikke, men kan føre til sterilitet og betændelse i underlivet for kvinder og betændelse i bitestiklerne for mænd. Man kan både få klamydia ved vaginalt samleje og ved analsex. Man kan også få klamydia ved oralsex og i øjnene, men her er din potens ikke i fare. Det store problem ved klamydia er, at nogen ikke mærker symptomerne på klamydia (hver anden kvinde og hver fjerde mand), også selvom de er smittede og kan smitte andre. Hvis man får symptomer kommer de typisk efter 1-3 uger og kan være udflåd fra urinrøret, øget udflåd fra skeden og smerter ved vandladning. Kvinder kan også bløde lidt ved sex. Hvis man har mistanke om, at man har klamydia, er det nemt at bestille en hjemmetest, og Sex & Samfund tilbyder i visse kommuner en gratis test. Ellers kan man købe dem billigt på nettet eller besøge sin læge. Klamydia er heldigvis nemt at behandle med tabletter, og man kommer hurtigt af med det igen.

 

Gonoré

Gonoré har mange fællestræk til klamydia og er heller ikke dødelig. Forskelligt fra klamydia er, at den kun kan føre til sterilitet for kvinder. Den kan dog stadig føre til betændelse i bitestiklerne for mænd. Symptomerne, hvis man får nogen, minder også meget om dem, man får ved klamydia som f.eks. udflåd og svie, når man tisser. Hvis man har mistanke om, at man har gonoré skal man ned til sin læge og blive testet. Behandlingen foregår med antibiotika. Fælles for klamydia og gonoré er også, at man kun kan blive smittet ved sex og berøring mellem kønsorganer, men man får ikke sygdommene, hvis man f.eks. deler håndklæde med en smittet eller går i bad med personen.

 

HIV

HIV er en af de farligste sexsygdomme, og der findes endnu ingen kur. Infektionen nedbryder immunforsvaret og kan føre til den dødelige sygdom AIDS. Det smitter via blod og samleje og ikke via kys eller berøring. Symptomerne på HIV er meget influenzalignende med feber, muskel- og ledsmerter og halsbetændelse m.fl. Selvom der ikke findes nogen kur, kan sygdommen holdes nede med den rette behandling. HIV er dog en meget sjælden sygdom i Danmark, og i 2015 var der kun 203 nye tilfælde af sygdommen, og blandt de 20-24-årige var der kun 25 tilfælde.

 

Syfilis

Syfilis er en anden af de farlige sexsygdomme. Den optræder altid i tre stadier. Først får man et sår omkring underlivet, der forsvinder efter 3-6 uger. Herefter kommer der influenzalignende symptomer og udslæt på kroppen. Efter 5-20 år med smitte kan der opstå dødelige sygdomme som betændelse i centralnervesystemet. Behandlingen af syfilis tager lang tid, men sygdommen er relativ nemt at slippe af med. Syfilis er ligesom HIV meget sjælden i Danmark, og oftest kommer smitten fra udlandet. Således var der kun 530 tilfælde i 2014.

The following two tabs change content below.

Steven Vikkelsø Andersen

Skribent og redaktør
Redaktør og skribent på RUST. Læser bachelor i journalistik på SDU. Ud over RUST, skriver jeg for gaming.dk, er medredaktør på Branchen på journalisternes blad, Lixen og morgenvært på Odense Studenterradios morgenflade, Rundstykket.