Den 15. april løb dette års Guldægget af stablen, og med som dommer var Nikolaj Groth. Han er nok bedst kendt fra sin rolle i tv-serien Rita, der har kørt på TV 2 i flere sæsoner. Med karakteren Jeppe kunne danskerne nyde Nikolaj Groth fra 2012 til 2015. 

RUST’s tema er i denne måned drømme, og Nikolaj Groth mener da også, at han udlever sin drøm som skuespiller:

”Det gør jeg til en vis grad. Det, at jeg får lov til at leve af det, er i høj grad en del af min drøm,” fortæller Nikolaj.

”Når jeg har et job, så lever jeg af det. Men så er der også nogle gange, hvor man går uden job, og så må man finde noget andet i mellemtiden. Så har jeg for eksempel været vikar i en børnehave. Jeg har også prøvet at være tjener. Bare til at fylde tomrummet ud, når der ikke er noget skuespil,” uddyber han.

Gennembruddet 

Nikolaj mener selv, at tv-serien Rita var med til at give ham et gennembrud som skuespiller.

”Det var en fornøjelse at blive kastet ud i det og arbejde med så mange professionelle mennesker. Specielt at være med til at fortælle mange gode historier var stor oplevelse.”

Når man arbejder som skuespiller, skal man være klar på skiftende arbejdstider, ligesom at det er usikkert, hvor meget man kan tjene, men det tager Nikolaj ikke så tungt.

”Nej, man bliver ikke rig af det. Jeg har også en del udgifter. Så får man måske en fin sjat penge på en gang, men det er ikke noget, som holder i særlig lang tid, hvis man ikke også laver andet ved siden af,” siger Nikolaj og fortsætter:

”Det skifter meget, hvor meget man spiller. Det kommer an på, hvor mange scener man har. Der kan være én gang, hvor man kun er der to timer. Så kan der også være gange, hvor man skal være der i 12 til 14 timer. Altså Mille Dinesen var der nærmest konstant og brugte hele dagen – Der var det meget mere end 37 timer på en uge. Ved min rolle var det lidt forskelligt. Der var nogle uger, hvor jeg kun var der to gange, og nogle uger, hvor jeg var der fem gange. Der er ikke faste skemaer.”

Karakteren, som Nikolaj spiller i tv-serien, hedder Jeppe Madsen og er hovedpersonen Ritas søn. Rita spilles af Mille Dinesen, der også er kendt fra tv-serien og filmene Nynne. Historierne om Jeppe-karakteren handler om, hvordan det er at have en til tider ustadig mor. Som et ekstra tvist er karakteren homoseksuel, men det var ikke noget, Nikolaj havde de store problemer med at spille:

”Det var ikke noget, jeg lagde så meget i. Karakteren var sådan, at hans seksualitet ikke i særlig høj grad var med til at definere hans personlighed. Det, som vi gjorde meget ud af med Jeppe-karakteren, var, at han egentlig bare skulle spille en normal dreng, der lige så godt kunne være hetero. Altså hvor seksualiteten ikke var noget, der satte stor præg på hans personlighed, men bare var en naturlig del af hans vej til at blive voksen. Det var ikke noget, som fyldte særlig meget. Selvom der selvfølgelig er mange, som har set det og går meget op i det, var det ikke noget, vi gjorde særlig meget ud af,” fortæller Nikolaj og forsætter:

”Jeg tror, at 99 % af alle dem, der har henvendt sig til mig, har været positive. Jeg har været meget positivt overrasket over, hvordan folk har reageret på det.”

Fremtidens drømme 

Nikolaj Groth er i denne tid aktuel i en ny spillefilm, hvor han er i hovedrollen. Skuespildrømmen lever altså videre i bedste velgående, men Nikolaj ønsker ikke at se for langt ud i fremtiden:

”Jeg fortsætter ud af skuespilstangenten. Jeg har faktisk en film, der havde præmiere i april, og nu ser jeg, hvordan modtagelsen bliver af den, og om det kan lede noget med sig. Derudover så planlægger jeg, at jeg skal til Los Angeles og studere noget skuespil for at få nogle værktøjer og dygtiggøre mig lidt. Så det er i hvert fald den umiddelbare kortsigtede plan. Men det kan også være, at jeg en dag skal på teaterskolen i Danmark.”

I fodbold må man helst ikke sige, hvem man gerne vil spille for – må man det som skuespiller?

”Hvis Steven Spielberg en dag ringede, ville jeg da enormt gerne spille for ham – Det ville jeg ikke sige nej til. Det fede er, at der er få begrænsninger i faget. Hvis jeg kunne stå på Det Kongelige Teater en dag, ville det også være en kæmpe drøm, der gik i opfyldelse. Eller at lave film i udlandet kunne også være fedt. Så det er ikke, fordi jeg har et mål, men jeg har mange ting, jeg gerne vil. Bare det at kunne få lov til at leve af noget forskelligt er drømmen. Altså variationen – ikke at vide, hvad man præcist laver om et år.”

Hvis man spørger Nikolaj Groth om, hvilken udenlandsk instruktør han helst vil spille for, er det ikke nemt at få et svar:

”Jeg har mange instruktører, jeg gerne vil spille for, men om de er realistiske eller ej, vil jeg ikke vove mig ud i. Der er ikke en, der venter lige om hjørnet, så det er ikke til at sige, om der er en, der er realistisk. Jeg vil gerne tro på muligheder og være optimistisk omkring det.”

Hvad med Quentin Tarantino?

”Men hvis Tarantino ringende, ville jeg ikke tøve et sekund med at sige ja.”

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Redaktør på RUST. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden med kommunikation i Odense Kommune og er medlem af Odense Studenterradios bestyrelse.