Institutdysten fyrede op for en anderledes fredag på Syddansk Universitet i Odense. Her var undervisningen erstattet af konkurrencer, fællesskab og legesyg rap musik.

Undervisningslokalerne er tomme. Men cykelstativerne ved indgangen til Syddansk Universitet er fyldte. Institutdysten 2016 står på programmet.

Her er undervisning erstattet med en aktivitetsdag på tværs af studierne på universitet i Odense. Forelæsning, bøger og gruppearbejde er derfor sat på afspadsering til fordel for dyste, fest og socialt samvær.

Aktiviteter for en enhver smag

Guidet af sorte Tuborg banner og højt musik er de studerende på vej ned til sportspladsen bevæbnet med farvestrålende tylskørter og kolde ølkartoner.

Midt på sportspladsen står en dj pult forklædt som en Red Bull bil, hvis heftige basstoner får plænens græsstrå til at vibrere.

Foto: Steffen Berg Klenow

Foto: Steffen Berg Klenow

I bedste Baywatch-stil har en flok studerende med korte shorts og bar overkrop indtaget en Volleyballbane. Fra banen lyder vilde råb, hver gang nogle deltagere scorer mål.

Ud over volleyball byder Institutdysten på alt fra tovtræk til kongespil. Diverse boldspil står på programmet, mens The Beach Buddies fra LA Tequilar Bar i Odense afholder quiz i et stort hvidt telt på festpladsen.

Jura hapser pokalen

Pladsen er fyldt med studerende, der nyder fridagen. Et af dem er Christina Rasmussen, der læser Biokemi og Molekylerbiologi på Syddansk Universitet:

”Institutdysten er rigtig et hyggeligt arrangement på tværs af studierne. Det er godt vejr og jeg er i godt selvskab,” forklarer Christina Rasmussen.

Sammen med sine medstuderende er specielt en dyst, som Christina Rasmussen glæder sig særlig meget til – nemlig det årlige sæbekasseræs.

Sæbekassebilen har i år fungeret som maskot for Institutdysten. Udover at være promoveret som Institutdystens logo har sæbekassebiller af forskellige afskygninger stået til udstilling foran biblioteket på Syddansk Universitet.

Nu er det blevet dagen, hvor der skal fart under de hjemmelavede biler. Benene løber, sveden pibler og hjulene drejer. Juridisk Institut har fart over feltet og passerer målstregen. Sammen kan holdet kalde sig vinder af Institutdysten 2016 og dermed også indehaver af den store sølvpokal, der tidligere har stået i glasskabet ved universitetets hovedindgang.

Optimismen trodser skybrud

Ud over Institutdystens ni konkurrencedyste er der forskellige former for pauseaktiviteter. Institutdystens deltagere kan imellem de forskellige kampe prøve kræfter med alt fra en roterende rodeotyr til brydning i svummende sumodragter.

Men deltagelsen ved de forskellige aktiviteter stopper brat, idet regnen indtager festpladsen. Men selvom nedbøren fosser ned fra himlen i stride strømme, holder de studerende humøret højt.

Quizteltet bliver hurtig fyldt til bristepunktet. Sammen danser de til Rihannas ”Umbrella” og Bamse & Kyllings ”Regnvejrssang” samtidig med, at der tænkes over diverse quizspørgsmål.

Selvlysende afterparty

Imens det tordner, buldre og brager udenfor har de studerende trukket ind bag universitets mure. Men de grå betonvægge har i løbet af formiddagen fået en makeover. Balloner, bannere og uv-maling pynter ved Stenten, der sammen med fredagsbaren Nedenunder udgør arealet for dette års afterparty.

Toner fra Den Ustyrlige DJ hamrer i højtalerne, imens gæsterne bliver malet med selvlysende UV-maling. Udstyret med farvestrålende Somersby solbriller og lysende glowsticks er institutdystdeltagerne på vej til afterparty. Et af dem er medicinstuderende Ida Viberg Pedersen:

Foto: Steffen Berg Klenow

Foto: Steffen Berg Klenow

”Afterpartiet er en dejlig afrunding af en dejlig dag, og en god mulighed for at drikke øl med de nye venskaber man har fået i løbet af dagen” forklarer Ida, der sammen med sin veninde har kastet sig over  uv-malingen.

Undervisningslokalet over Stentet er blevet omdannet til en VIP lounge for aftenens musikkunstnere herunder DJ Static samt Jonny Hefty og Jøden.

Festaberne holder god stemning

Der bliver langet øl og ciders over bardiskene til de tørstige studerende.  Rundt i festens kroge bliver dagens dyste samtaleemnet for institutdystdeltagerne. Frivilligkoordinator Louis Andrés Goldschmidt er tilfreds med dagens udbytte på festpladsen:

”Jeg syntes det gik rigtig godt, det virkede som om der var god stemning på banen, og stemningen fortsætter videre på aften,” siger Louis Andrés Goldschmidt, der er er ved at fylde en palle op med øl fustager.

På scenen får DJ Static festen til at pumpe i takt med, at ballonerne springer på gulvet. Hænderne på DJ Static aka. Thorbjørn Schwarz danser hen over dj pulten, imens sveden har indtaget sin plads på DJ mesterens pande. Med lynhurtig fingersnilde skaber Dj Static en fest omkring scenens dansegulv, hvor han på trods af sine vilde dj skratch har tid til at skåle med sit publikum:

”Hvad så er der nogle festaber til stede i aften” råber DJ Static ind i mirkofonen. Et råb, som hurtigt bliver efterfulgt af mandebrøl og pigehvin fra festdeltagerne.

Rap og vitser på scenekanten

På trappen over scenen står Jonny Hefty og Jøden og nyder en drink, imens festen pumper under deres fødder. I en glidende musikalsk overgang indtager de scenen. ”Det ikke nogen reggae sang,” lyder det fra festdeltagerne, der sammen med Jonny Hefty og Jøden synger med på aftensen første nummer ”Kom Igen”.

Kødranden af mennesker kaster med håndtegnene. De to rappere holder mikrofonen ud til sit publikum, der synger med. Sammen med en tweerkende afterpartydeltager slipper Jonny Hefty ustyrlige dansemoves af på scenen.

Sammen byder de to rappere på musikalske godterier som ”Gammel Dreng”, ”Om bag i køen” og ”Tak for lort” fra pladen ”Den fede”. Sangen ”Rockstar”, som er lavet i samarbejde med rapperen Niarn, får publikummet til at kaste med lokkerne, mens der headbanges til de vilde toner.

Sammen med Dj Static fyrer Jonny Hefty og Jøde op for en omgang legesyg rap, som de krydrer med fængende jokes fra scenekanten:

”Sexchikane er det ikke et skuldreklap, bare lidt længere nede” lyder det fra Hefty, der sammen med Jøden hopper rundt på scenen.

En fjeder bliver skud af

Det er ikke kun koncertdeltagerne, der nyder festen. Rapperen Jøden aka. Michael Mühlebach Christiansen er overrasket over det medrivende publikum:

SONY DSC

Foto: Kasper Bruus

Allerede da Static gik i gang med sit DJ-sæt kunne jeg mærke at energien i rummet var som en spændt fjeder der blot ventede på at blive skudt af. Og det gjorde den sgu også” , siger Jøden, der er imponeret over publikums kendskab til rappernes sangtekster.

Selvom aftens koncert med Jonny Hefty og Jøden er slut, fortsætter festens rungende bastoner videre i universitetsbygningen. En fest, som sammen med morgendagens aktiviteter giver de studerende et afbræk fra den undervisningsfyldte hverdag på Syddansk Universitet.

The following two tabs change content below.