Hysterisk kælling, psykopat, debattør, komiker, kvinde. Sanne Søndergaard er blevet kaldt mange ting gennem tiden, men få ting er sikkert: hun gør, siger og mener, hvad hun vil!  

Hun voksede op i Midtjylland i 1980’erne. Hun ville være skuespiller og skrive sine egne stykker; det brugte hun sin barndom på. Da hun skulle have en uddannelse, blev det dog ikke skuespiller, for det var der ingen, der vidste, hvordan man blev. I stedet blev det journalist. ”Det virkede som det mest højstatus, men trods alt tilgængelige, jeg kunne klare og gøre,” forklarer den nu 35-årige Sanne Søndergaard. Men hun brugte det aldrig rigtig til noget. Hun begyndte at lave standup, lige da hun blev færdig, og har levet af dét siden. Hun fik på den måde lov til at udleve sin barndomsdrøm: at stå på en scene og snakke om emner, hun selv har valgt. Og her bliver specielt ét emne ofte bragt på banen: det at være kvinde, eller i hvert fald noget, der minder om.

Kvinden Sanne

Da Sanne Søndergaard blev uddannet journalist, var der én ting, der gik mod hendes tankegang. At være objektiv.

”Jeg har brug for at kunne sige: Det her, det er simpelthen for åndssvagt,” forklarer hun, og det er netop det, hun gør. En af de ting, hun synes er ”for åndssvagt”, er Danmark. Det Danmark, der på ydersiden er fair og rimelig, hvor alle har en chance, og hvor alle kan gøre, hvad de har lyst til. Det Danmark, hvor alt dét er en løgn.

”Jeg har bare fundet ud af, at alt det der med, at man kan alt, det passer jo ikke,” forklarer komikeren. Hun møder ofte både modstand, sexisme og rigtig mange forventninger til, hvad hun skal og ikke skal, fordi hun er kvinde. Og de fleste af dem passer ikke på Sanne Søndergaard.

”Jeg er jo ikke sådan, som en kvinde bør være,” forklarer hun og fortsætter: ”Det er meningen, at jeg skal være lidt mere stille med, hvor dygtig jeg er. Det er meningen, at jeg skal lade som om, at det er et uheld, når jeg klarer mig rigtig godt. Det er meningen, jeg skal sige: Gud nej! Jeg havde slet ikke regnet med, at det ville gå sådan! Jeg havde slet ikke lagt super meget arbejde i det her projekt, altså!” Men Sanne Søndergaard har fundet løsningen. Hun blev debatainer. En blanding af debattør og entertainer, altså komiker. Hun ville have lov til at starte en debat, men på en underholdende og usaglig måde.

”Komikere er jo sådan nogle, som står uden for samfundet og peger ind. Som spejler det samfund, der er, og kan påpege de absurde ting.” Men dét er ikke det eneste, Sanne Søndergaard er.

Forfatteren Sanne

Scenen er ikke det eneste sted, hvor Sanne Søndergaards holdninger kommer til udtryk. Hun skriver også bøger. I marts sidste år udkom hendes fjerde bog: ”Solo, med mit køn på slæb”. Og som titlen afslører, er køn også et af hovedemnerne i den. Det er nemlig en selvbiografisk beskrivelse af hendes opvækst og hendes måde at være kvinde på. Eller som hun selv kalder det: ”Et eller andet fantom-monster af en rigtig kvinde.” Men når folk kigger på hende, er det ikke et fantom, de ser. De ser en kvinde. En ung, blond kvinde. Og sådan bliver hun også behandlet.

”Jeg oplever rigtig, rigtig tit at blive talt ned til, som om jeg er uintelligent, bare fordi jeg er blond. Det er super irriterende, fordi det er jeg i hvert fald ikke!” Hun bliver gang på gang placeret i en kasse. En kasse, hun helst vil ud af og væk fra. Hun er træt af, som titlen på bogen også indikerer, at have sit køn på slæb. At det fylder mere, end hun gør. At det begrænser hende og endda hendes job. Her sker det nemlig også, at hun bliver begrænset:

”Hvis for eksempel en af mine kollegaer siger: Arh, det ved kvinder ikke noget om, eller: det kan du ikke joke med, fordi du har en fisse.” Men Sanne Søndergaard vil ikke lade sig begrænse, bare fordi hun har et bestemt køn. Men sådan er det tit, mener hun. Folk bliver ved med at tro, at mænd og kvinder grundlæggende er forskellige.

”Men det er jo noget ævl! Vi er jo alle sammen mennesker. Vi har jo alle sammen menneskelige erfaringer. De følelser, vi har som kvinder, er jo meget lig de følelser, mænd har,” forklarer Sanne Søndergaard. Hun vil gerne have, at folk kan se det menneske, der er bag ved kønnet. At folk kan se, hvem man egentlig er uden for de vante rammer. Og det er ligegyldigt, om det handler om standup, bøger eller noget helt andet.  

Værten Sanne

I sommeren 2015 var Sanne Søndergaard vært på et talkshow på DR K. Her faldt hun kortvarigt tilbage til sin uddannelse som journalist og fandt da også glæden ved at interviewe frem. Dog var det ikke selve interviewet, der var det sjove for Sanne Søndergaard. Det var for-interviewet: den første, nysgerrige samtale, hvor man ikke kender hinanden. Det var den indledende runde, at gæsterne, ifølge Søndergaard, fortalte de fede anekdoter og de gode eksempler. Og det smittede af på de egentlige interviews i studiet. ”Når jeg skulle have dem til at genfortælle den her historie til mig, så var de sådan lidt: Jamen, vi har jo sagt det. Så blev det ikke lige så levende, som første gang de fortalte den,” forklarer debataineren. Og det var her, hun fik idéen til sit nyeste projekt, der startede sidste efterår og fortsætter de næste par måneder. Uforberedte for-interviews med mennesker, som hun selv synes, er inspirerende. Det skal engang blive til podcasts. Tanken var: ”Hvis jeg nu laver det her med live-publikum, så bliver det skide skægt, og samtidig bånder jeg det, så det kan udgives og leve videre,” forklarer Sanne Søndergaard. Indtil videre har der været gæster som sangerinde Annika Aakjær, politiker Johanne Schmidt-Nielsen og skuespillerinde Anne Marie Helger. Kvinder, der ligesom Sanne Søndergaard selv har stærke holdninger, er kunstnere og som blander sig i debatten. Og spørgsmålene er simple, fortæller Sanne Søndergaard: ”Hvad vil jeg gerne snakke med de her mennesker om?” Et eksempel på det, fortæller hun, var, da hun snakkede med Johanne Schmidt-Nielsen. Hun skulle efter sigende være gode veninder med Inger Støjberg, hvilket debataineren ikke kunne få til at give mening.

”Jeg synes, det var sjovt. Det første, hun (Johanne Schmidt-Nielsen, red.) siger, er: Ej, men det er jeg slet ikke,” fortæller Sanne Søndergaard og fortæller, at det er en mediehistorie, og at Johanne Schmidt-Nielsen er ret ked af den. Og det er netop det fede ved konceptet, mener Sanne Søndergaard. ”Den havde jeg jo aldrig fået med, hvis jeg havde lavet et for-interview. Så havde det været sådan: Nå okay, så skal vi ikke snakke om dét.” På den måde bliver det hele mere levende, mere spændende for lytterne. Dog er showene endnu ikke offentligt tilgængelige. ”Jeg har ikke lige fundet ud af, hvordan man ligger en podcast op,” griner debataineren. Det er nemlig problemet ved at være selvstændig kunstner, mener hun. Man kan ikke lige gå ud til IT-afdelingen og sige: Fix det her for mig. Men de vil forhåbentlig snart komme ud.   

Komikeren Sanne

Podcasts er ikke det eneste sted, man kan høre Sanne Søndergaards stemme. I december 2015 udkom hendes seneste one man show ”Kvinde” på dvd, og i januar 2017 har hun premiere på et nyt. Selvom det endnu ikke er skrevet, ved komikeren godt, hvad det skal handle om. Nemlig hende selv. ”Det kommer til at handle om, at folk synes, jeg er syg i hovedet, fordi jeg har de holdninger, jeg har,” fortæller Sanne Søndergaard. Det skal også handle om, ligesom bogen ”Solo, med mit køn på slæb”, at blive sat i bås og at være kvinde. At få et stempel, som man ikke fortjener.

”Altså, det er jo et smart lille trick, ikke? Så kan man gøre mig til sådan en eller anden psykopat-kvinde, for så behøver man ikke at høre efter, hvad jeg har at sige,” forklarer komikeren. Og hun har mange ting at sige og vil gerne have, at især mændene begynder at lytte. Lytte til, at en kvinde føler sig krænket, når en tilfældig mand tager på hende. Lytte til hendes følelser i stedet for at sige: Arh, tag det som et kompliment, eller kalde hende for oversensitiv og alt for følelsesladet. Og det er, hvad showet skal handle om.

”Det skal handle om, at man får stemplet som hysterisk kælling, for så mener folk ikke, at de behøver snakke med én,” forklarer komikeren. Det er, hvad fremtiden står på for den blonde, unge kvinde. At skrive et show.  Men derefter er der ingen grænser for, hvad der kan ske, mener hun. ”Jeg regner da med, at jeg skal lave flere one man shows, skal lave flere bøger og sådan noget.” Først skal hun dog lige finde ud af at udgive sine podcasts, og derved tilføje endnu en titel til det voksende CV: IT-afdeling. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at vi slet ikke har hørt det sidste fra kvinden, forfatteren, værten og komikeren: Sanne Søndergaard.

The following two tabs change content below.

Anne Smedegaard Hermansen

Nyeste indlæg af Anne Smedegaard Hermansen (se alle)