RUST har mødt Panamah og har blandt andet spurgt ind til deres nye EP og hvordan gruppen får inspiration til deres sange.

Hvordan startede Panamah?

Anders: Vi startede i 2009. Jeg og Peter gik i gymnasiet sammen og havde lavet lidt musik for sjov i de efterfølgende år. Amalie og jeg havde arbejdet sammen på et andet musikprojekt tidligere. Peter kom en dag forbi med en sang han havde skrevet som hed “Ikke For Sent” som han synes vi skulle prøve at indspille sammen og jeg fik derefter idéen om at få Amalie med på vokalen. Vi blev så glade for resultatet at vi bestemte os for at bygge videre på det gode samarbejde.

Hvor finder i inspiration til jeres sange? 

Peter: Det er svært at forklare, fordi det jo ofte er ting der kommer inde fra – og derfor er det ikke altid at man er opmærksom på, hvilke tanker der finder vej til ens hoved.

Anders: Det er meget rigtigt. Jeg synes efterhånden at al inspirationen kommer indefra (for mit eget vedkommende). Tidligere kunne jeg godt blive inspireret af andet musik eksempelvis, men det er som om at det ikke påvirker mig i samme grad længere.

I udgiver en EP i år 2016, hvordan er den anderledes end noget af det musik I tidligere har lavet?

Amalie: Jeg synes det ligger i naturlig forlængelse af det musik vi tidligere har lavet. På samme måde som vores tidligere albums vil man finde både lidt mere dybsindige og melankolske numre og nogle i en mere ubekymret stil.

Beskriv jeres seneste single ”Tag hvad du kan få”. Hvad handler den om? Hvordan blev I inspireret til at skrive den?

Anders: Jeg sad en sen aften og lavede en skitse derhjemme, som vist kun bestod af trommer, bas, guitar og en melodilinje på engelsk. Jeg sendte den forbi Peter og spurgte om han ikke kunne finde på en federe guitar og da vi så mødtes i studiet kom teksten faktisk lidt af sig selv.

Peter: Det hele kredser lidt om titlen for mig. Sætningen “tag hvad du kan få” virker jo ret opgivende og resignerende, men så længe man tager bare et eller andet, har man jo langt fra givet op. Det synes jeg er et lidt sjovt kompleks.

Amalie: Sangen er på en gang kynisk og håbefuld, hvilket jo er ret karakteristisk for vores sange. I hvert fald det at der er et modsætningsforhold.

”Split det ad” blev skrevet i forbindelse med albummet Lydspor fra biblen, hvor I sammen med 11 andre kunstnere skulle udvælge en tekstpassage fra Biblen. Hvilken passage tog I udgangspunkt i og hvad var det, der fangede jer ved netop denne passage?

Peter: Vi tog udgangspunkt i teksten “Bjergprædiken” som vel i virkeligheden er en af menneskehedens stærkeste taler. Derfor var det ret udfordrende at arbejde med en tekst som der er så massivt afgørende for hele kristendommens grundlag.

Hvorfor valgte I at indgå i projektet “Lydspor fra biblen” og hvordan har det været at arbejde med biblen på det musikalske plan?

Peter: Projektet var bl.a. funderet i velgørenhed da en del af indtægten gik til HIV-ramte børn i Swaziland. Desuden var det en rigtig spændende udfordring som sangskriver at prøve kræfter med en bibeltekst.

Hvad karakteriserer en Panamahkoncert?

Amalie: En musikalsk oplevelse hvor det dystre møder det lette og hvor den analoge og den elektroniske verden forenes.

Anders: Vi prøver at tænke meget i stemninger og forsøger altid at give folk noget både at tænke over og danse til.

Peter: Og så har vores bassist altid læderbukser på!

The following two tabs change content below.