”Hvad er forskellen mellem at være sulten og liderlig? Hvor du putter agurken hen!” Kan du lide sjofle jokes, kommentarer om underviserne og tips om, hvor der er kage? Så er Jodel-app’en sikkert noget for dig!

Mange har sikkert enten set flyerne rundt omkring på campus, set den lille vaskebjørn på en kammerats telefon, eller selv givet et par stemmer på de fede opslag. Men hvad er det egentlig, der har gjort app’en så populær på universiteter rundt om i verden? RUST har fanget den travle Alexander Linewitsch, der er en del af Jodel-teamet, og stillet ham et par spørgsmål.

Alt, hvad der sker omkring dig!

Jodel er oprindeligt en tysk app, der i skrivende stund er downloadet omkring 100.000 gange på Google Play. Den er altså ret populær og har undertitlen: ”Den anonyme campus snak”.  Konceptet med app’en er, at du kan se – og selv skrive om – alt, hvad der sker omkring dig i en radius på 10 kilometer. Alt, hvad folk skriver, kan du se, hvis du bare er tæt nok på. Du kan altså lynhurtigt blive opdateret på, hvor der bliver delt kage ud – og hvad underviserne snakker om i forskellige lokaler. Generelt alt, hvad andre studerende (og ikke-studerende) mener, er værd at vide! Og så kan du tilkendegive, om du mener, at en Jodel er ”vigtig viden eller ligegyldig info”, som det hedder i Natholdet, ved at stemme på den. Du får endda karma ud af det! Alt sammen helt anonymt og uden at skulle oprette dig som bruger.   Jodel 1

Jodel kom til verden

Tyske Alessio Avellan Borgmeyer er opfinderen af Jodel. Han var træt af, at han dagligt gik imellem flere tusind andre studerende, men ikke snakkede med særlig mange af dem – selvom de sikkert oplevede mange af de samme ting hver evig eneste dag. Oplevelser, gode som dårlige, som burde blive delt de studerende imellem. Sidste år lavede han så app’en Jodel, og siden er alt blevet delt på den. Og den har nu spredt sig til flere europæiske lande – ikke kun Tyskland og Danmark, men også Østrig, Polen, Spanien og det meste af Norden. Men hvordan får man så folk til at dele sine uforbeholdne holdninger på en så stor app? Man gør den anonym! Ideen med det var, at folk ikke dømmer én på, hvad man skriver, men kun ser indholdet.
”På normale sociale medier som Facebook kan ens chef, medstuderende eller kollegaer se, hvad du skriver, og dømme dig på det. Det kan de ikke her. Det er indhold over person,” forklarer Alexander Linewitsch.

Det betyder, at alting bliver skrevet helt uden filter. Alt fra små strøtanker og ønsker om en god dag til jokes, der er lige over grænsen, og spørgsmål om den store kærlighed. Og folk er villige til at svare og kommentere uden at tænke over, om det er rigtigt eller forkert. Det er god karma!

Få god karma!

På app’en får du karma ved at slå Jodels op og svare eller stemme på andres. Men hvorfor karma?  

”Karma er et fedt begreb! Hvis du giver noget godt, får du noget godt igen,” forklarer Alexander Linewitsch.

Hvis din Jodel bliver stemt meget op, får du meget karma igen – hvis den bliver stemt ned, får du ikke karma. Det er ret simpelt. Hvis det, du skriver, er brugbart for andre, får du point. Dog kan karmaen ikke bruges til noget endnu – udover bare at være god karma og bringe dig ”good stuff and rewards”, som Linewitsch forklarer, men det vil måske komme på et tidspunkt. Jodel 3

Teamet bag Jodel, der lige nu består af 27 unge mennesker fra hele verden i alderen fra 17 til 29 år, har nemlig en række fremtidsplaner for app’en. Blandt andet noget at bruge sin karma på, men også at gøre app’en mere specifikt rettet mod individer.
”Lige nu sker der rigtig meget i for eksempel storbyer. Der bliver slået rigtigt meget op, og det er ret uoverskueligt,” forklarer Linewitsch og forklarer, at de derfor gerne vil gøre app’en mere personlig for brugerne, så de får mere af det, der er brugbart for dem.

Drømmen er, at app’en skal sprede sig til alle universiteter i Europa og blive en dagligdagsting for alle de studerende.

The following two tabs change content below.

Anne Smedegaard Hermansen

Nyeste indlæg af Anne Smedegaard Hermansen (se alle)