Odenseanerne blev budt velkommen til Alex Vargas musikalske legeplads, da sangeren gæstede Kulturmaskinen den 30. oktober. Her blev der leget med akustiske toner og elektroniske rytmer, mens der blev filet på elguitarerne og drejet på diverse elektroniske knapper. RUST mødte Alex Vargas inden koncerten til en snak om hans nye musik.

Reportage: Koncertsalen er mørklagt. Scenens røde baggrundstæppe er blændende. Placeret foran scenens setup står en klynge kvinder. Unge kvinder i festtøj med Albani pilsner som accessoires.  Trods den store mængde unge har enkelte ægtepar fundet vej til koncertsalen. Ti scenelamper krydser hinanden og danner fem Xér på scenes røde baggrundstæppe. Det er dog ikke en ukendt mister X koncertdeltagerne søger. Navnet er Alex Vargas. En ung sanger, som udover at have spillet på udsolgte koncerter på blandt andet lille vaga i København, er aktuel med singlen Giving Up The Ghost.

Foto: Ane Møbius Rahbek

Foto: Ane Møbius Rahbek

Tre timer før koncerten kan man finde sangeren i koncertsalen. Foroverbøjet over en guitarkasse med et bundt ledninger i hånden er han i færd med at sætte scenen op. En par sortklædte folk tjekker lyd, taper ledninger og slæber ting op og ned fra scenekanten. Til trods for at der er fuld kontrol over scenens udstyr, er kontrollen over den unge sangeres forventninger til aftenen af mere løssluppen karakter:

”Jeg har ingen ide om hvor mange mennesker, der kommer. Jeg er super spændt og herre nervøs. Så det er som det skal være,” lyder det fra Alex Vargas, der på nuværende tidspunkt er på efterårstour rundt i Danmark, hvor koncerten i Odense er nummer to i rækken.

Fra akustisk guitar til vild clubstemning

Koncertsalen er fyldt og spændingen er ved at brede sig hos det odenseanske publikum. Med øjnene rettet mod scenen venter koncertdeltagerne på, at der bliver trykket på startknappen til fredagens koncert. Lyset slukkes. Man kan kun se scenen beklædt i blåt scenelys.  En røgkanon sender små dampskyer afsted, så det ligner, at mosekonen brygger i den lille koncertsal. Fra højtaleren lyder pulserende hjerteslag, hvis lydniveau intensiveres med en nynnen i baggrunden. To hætteklædte mænd bliver guidet op på scenen af en mand med lommelygte. De står nu med ryggen til publikum, der tydeligvis genkender det trekantede logo på mændenes hættetrøjer. Der udbrydes skrig fra koncertens kvindelige publikum, da Alex Vargas lader hætten ryge ned og smider trøjen.  ”Du er lækker” lyder det fra koncertsalens afkrog. En kompliment den unge sanger kækt tilgodeser med et ”I lige måde”.

Foto: Ane Møbius Rahbek

Foto: Ane Møbius Rahbek

Med akustisk stil indleder Alex Vargas koncerten. I takt til Alex Vargas skiftende høje og dybe toner bevæger publikum sig frem og tilbage, som var de kornstrå i en svag vind. Pludselig indtræder stormen. Guitaren bliver erstattet af elektroniske lyde fra et avanceret keyboard, som transformerer de akustiske toner til en vild clubstemning. Der drejes på alle elektroniske knapper, mens guitaristen Tommy Sheen filer løs på guitaren, mens de fremfører singlen Giving Up The Ghost. Alex Vargas hopper op på scenens podie, hvor han med hjælp fra en loopmaskine repeter sig selv. På alle fire bevæger sangeren sig som et dyr i kamp mod en storm. Bevægelser, som publikummet spejler. Scenelysets mørkeblå base brydes af gule blink, der minder om lyn, som markerer omkvædets start. Lyrisk er det også nogle stærke kræfter den unge sanger er oppe imod:

” Den handler om det øjeblik, hvor det føles som om, at alle ens fejl ligesom er hoppet ud af kroppen og har vendt sig i mod dig. Det er det øjeblik af frustration, hvor det er rigtig svært at komme ud af. Der, hvor man kan vælge at arbejde i mod det eller man kan vælge at acceptere sine fejl,” siger Alex Vargas før koncerten, der yderligere forklarer, at sangen handler om at kunne aflaste til et menneske, man har tillid til. Et menneske, som i sangerens tilfælde er kæresten.

Elektronisk i fremtiden

Ifølge sangeren er nummeret unikt i forhold til den kommende EP. Nummeret er nemlig det eneste nummer, der ifølge sangeren vil have en smule akustisk guitar på den næste EP.  I modsætning til albummet Howl vil det kommende EP være elektronisk. På albummet blev trommerne specifikt fravalgt, da de ifølge kunstneren er meget genredefinerende. Planen med Howl var ifølge Vargas, at uanset hvilken musikalsk retning han gik, ville albummene alligevel hænge sammen. En plan som han i dag gerne ser som revideret i forhold til den kommende EP:

”Jeg er slet ikke så bange for om det hænger sammen eller ej. Det er to vidt forskellige bøger. Det er tre år siden og som kunstner udvikler man sig hele tiden,” forklarer Alex Vargas. Scenen og musikken er Alex Vargas legeplads.

Foto: Ane Møbius Rahbek

Foto: Ane Møbius Rahbek

En legeplads, der aldrig ligger øde hen. Allerede en uge efter Howl’s udgivelse skrev han sangen Solid Ground, hvor han eksperimenterede med nogle elektroniske trommebeats. Solid Ground har derfor lagt længe i støbeskeen inden udgivelsen 2015. Sangens lyrik er da også noget af det koncertdeltagerne genkender. Allerede fra første strofe starter, synger det odenseanske publikum med. ”Sygt” lyder det fra sangeren, der giver plads til at publikums stemmer kan indtræde i sangens omkvæd. Et intens øjeblik, hvor stemmerne fra publikum og sanger smelter sammen i et intens øjeblik af tilstedeværelse.

”Hvor skal du hen?”

Det musikaske nærvær er til stede i koncertsalen. Badet i pink scenelys takker sangeren af med følgende ord: ”Vi slutter af med en gammel sang og så ses vi derude et sted”.

”Hvor skal du hen?” lyder det fra et af koncertsalens piger. Pigen får dog ingen stedsangivelse, men et svar om, at sangeren har en kasse øl, der venter på ham efter showet. Alex Vargas runder koncerten af med sangen Howl til stor begejstring for publikummet, der sang med på alle versene. Med en øl i hånden kom sangeren ned til indgangen ved kulturmaskinen efter showet. Her var det muligt at købe en T-shirt og få snak med kunstneren om aftenens underholdning. En aften, hvor Alex Vargas fejrede fredagen i selskab med det odenseanske publikum.

The following two tabs change content below.