Hiphopbeats og manglende rockguitar er ikke umiddelbar det, man forbinder med rockmusik eller er det? Det danske rockband Dúné er i fuld gang med at producere deres fjerde album i en mission om at forny rockmusikken. Med singlen ”Trying to get to you”, som er en hyldest til København, løfter bandet sløret for de nye rocktoner.

Det var nogle spirende frø, nogle kåde skibonitter og unge drenge, der i år 2001 satte sig for, at de ville være rockstjerner. For at nå musikken tog bandet ifølge forsanger Mattias Kolstrup på en længere rumrejse mod musikgalaksen og undervejs er bandets rumskib blevet ramt af meteorstorme, som har medført, at nogle bandmedlemmer gennem tiden har måtte stå af på fjernere planeter. Fartøjets nuværende besætning består af forsanger Mattias Kolstrup, bassist Piotrek Wasilewski og keyboardspiller og producer Ole Bjórn. Sammen er trekløveret i gang med at laste rumskibet med helt nye sange. I september udgav Dúné singlen ”Trying to get to you”, som er en smagsprøve på drengenes kommende album, der udkommer i år 2016.

 Rockens musikalske benspænd

Musikalsk set er singlen “Trying to get to you” et afvigende nummer på det kommende album. Singlen er albummets eneste nummer, som indeholder tonerne fra en guitar. Toner, som desuden er blevet gennemgribende manipuleret gennem en computer.

Udover at en manglende guitarist i bandet kræver nytænkning på drengenes musikalske front, skal undladelsen af guitaren ses som et velovervejet benspænd. Et benspænd, der skal være med til at løfte bandets rockmusik imod nye højder.

”Det var simpelthen fordi vi tænkte, hvad er synonym med rockmusik. Det er guitaren. Men hvad fanden vil der så ske, hvis man tager den helt ud af lydbilledet, ” siger den 27-årige sanger om den musikalske udfordring, som bandet har givet sig selv i forbindelse med produktionen af albummet.

Sammen vil Dúné gennem deres nye musik prøve at give rockmusikken en musikalsk krydring af forskellige genre såsom hiphop. Genre, som normalt ikke hører under rockmusikkens kartotek.

Men selvom Dúné delvis har parkeret guitaren og inddraget heftige hiphopbeat som en del af bandets nye lydbillede, vil drengenes musik altid være forankret i rocken.

”Vi laver rockmusik uanset, hvordan vi vender og drejer det. Det er der, vi kommer fra. Det er vores rødder,” lyder det fra Mattias Kolstrup, der yderligere forklarer, at bandet under deres musikalske rejse har forsøgt at bevare rockens nerve under produktionen. En rocknerve, som ifølge den blonde forsanger afspejles i liveindspilning af trommer og bas. Her er bassen er blevet guitarficeret med forstærkere i en sådan grad, at man ifølge Mattias Kolstrup skulle tro, at der var sneget sig en guitarist ind under indspilningen.

Hyldest til den danske hovedstad

Det er ikke kun bandets musikalske profil, der har været på en rejse. Efter at Dúné nogle år har været bosat i den tyske hovedstad Berlin, har drengene sat benene på dansk grund. Deres nye musik er blevet produceret i et studie i København, som bandet betegner som ”Rummet”.

Sangen ”Trying to get to you” er en hyldest til den danske hovedstad. En hyldest, hvor Christiania som en særlig del af København bliver fremhævet.

”Christiania er et symbol på noget så ærkedansk. Det gamle frisind. Det var vi stolte af førhen ind til det hele druknede i remoulade og egnsmalerier, ” forklarer Mattias Kolstrup, der yderligere karakteriserer Christiania som værende en unik del af København, der adskiller hovedstaden fra andre byer i verden.

Men hvordan skildrer man så Fristaden og frisindet i en dúnéficeret hyldest til det københavnske miljø? Sangen omhandler en rejse. En omtåget rejse i jagten hen til en kvindelige forfører, der har sendt et booty call til sangens hovedperson. Jagten på elskerinden bliver en yderst kompliceret affære, da fristadens euforiske påvirkninger har sat sine spor på stedsansen i det københavnske natteliv.

Dúné 2.0

I modsætning til singlens hovedperson har rockdrengenes musikalske rumrejse været meget målbevidst i deres ambitioner.

”Man kan forvente et nyt sprudlende band, der spejler sig i fortiden med blikket fast rettet mod fremtiden, ” lyder det fra Mattias Kolstrup. Bandet er ifølge den blonde forsanger ved at forny sig selv i en såkaldt Dúné version 2.0. Udover tidligere nævnte benspænd har bandet blandt andet fundet inspiration til deres nye lyd gennem diverse urban melodier. En udvikling, som ikke vil have nogen påvirkning på rackbandets fanskare.

”Vores fans har altid været rigtig dygtige til at vokse med os og tro på bandet, hvilket betyder vanvittigt meget for os og gør os stolte af at spille i Dúné,” siger Mattias Kolstrup, der yderligere pointerer at bandet på trods af de nye toner, stadig vil lande på jorden med samme velkendte energi og intensitet, som blandt andet kendetegner drengenes livekoncerter. En energi, som bandets følgere vil kunne opleve, når drengene tager på tour i Danmark, hvor de blandt andet gæster studiebyerne Slagelse, Kolding, Sønderborg, København og Esbjerg, herunder Posten i Odense den 19. februar 2016. Bandets energiske indpakning vil stadig være den samme, mens lydbilledet afspejler et rockband, der er blevet lidt ældre og fået lidt mere erfaring på deres musikalske rumrejse.

The following two tabs change content below.