For trettende gang slår Syddanske Studerende dørene op for en endnu en semesterstartsfest. Trods et underskud fra forrige septemberfest, er der ikke sparet på festlighederne, når et Roskilde set up forvandler universitetet til en lukket minifestivalplads for studerende i region Syddanmark.

Lørdag den 26. september transformeres den grønne parkeringsplads for enden af Syddansk Universitet i Odense til en minifestival spækket med koncerter, boder og øl i diverse fadølsanlæg. Pladsen, som på nuværende tidspunkt huser utallige biler og cykler erstattes af 4500 festglade studerende. Et kæmpe telt som vi kender det fra festivaler som Skanderborg og Roskilde vil danne rammen om festpladsen, hvor forskellige kunstnernavne som Suspekt, Spectors, Ukendte Kunstner mm. er på koncertplakaten. Festen vil være præget af forskellige festmiljøer, hvis stemning og aktiviteter spænder fra rafleri i en bodega til dans på en elektronisk klub.

Trodser underskud

Det er ikke første gang, at semesterstartsfesten rykker aktiviteterne udendørs. Sidste år valgte arrangørerne bag semesterstartsfesten for første gang at rykke hele arrangementet udenfor. En beslutning, som viste sig at være en succes. Ifølge formanden for Syddanske Studerende eskalerede antallet af festivaldeltager fra 2000 til 4500 deltager. En af festens gæster var Jonas Roulund, der til dagligt studerer medievidenskab i Odense. ”Det var et af de fedeste fester sidste år. Jeg var imponeret over det setup der var. Jeg havde regnet med, at det var rigeligt, at jeg skulle løbe rundt i fredagsbaren og hygge mig ”, fortæller Jonas Roulund, der yderligere deltager i semesterstartsfesten på lørdag sammen med nogle studiekammerater.

Foto: EMIL LANGBERG

Foto: EMIL LANGBERG

Selvom de fleste festivaldeltager var imponeret som Jonas Roulund, satte minifestivallen alligevel nogle hakker i tuden hos Syddanske Studerende. Et underskud på festbudgettet og lange køer ved universitetets indgang var en del af de opstartsvanskeligheder, festarrangørerne blev mødt med sidste år. Ifølge formanden for Syddanske studerende Klaus Rose skyldes problemerne, at foreningen slet ikke var gearet til at huse en så stor fest. Selvom Syddanske Studerende i år har sparet på områder som eksempelvis musikken, garanterer arrangørerne en lige så fed musikalsk festoplevelse som sidste år, idet studenterorganisationen har skrabet penge sammen til kunstnernavne som Suspekt, Specktor, Ukendt Kunstner, Skinz, Mendoza, Kris Menace, der gæste universitet på lørdag.

Udover en økonomisk backup-plan hos Syddansk Universitet samt en nødplan i tilfælde har skybrud har Syddanske Studerende fordoblet antallet af frivillige på festpladsen for at optimerer festivalen til at kunne huse de mange festglade studerende: ”Dem, der elskede det sidste år, kommer kun til at elske det i år og dem, der havde sin tvivl sidste år, kan forhåbentlig blive overbevist i år”, siger chefarrangør Kiri Vølund, der i de sidste mange måneder har siddet sammen med fire andre arrangører i maskinrummet og drejet på festens tandhjul i forberedelsen af semesterstartsfesten.

 Af de studerende for de studerende

Ifølge Kiri Vølund giver semesterstartsfesten anledning til at opleve universitets fede side. De grå beton murer bliver erstattet med fest og farver, mens Syddanske Studerendes studenterpolitik bliver erstattet med rendende øl i hanerne. Essentielt for semesterstartsfesten er, at festen er bygget op omkring konceptet ”Af de studerende for de studerende”. Et koncept, som ifølge Klaus Rose gør semesterstartsfesten til et unikt produkt på det odenseanske festmarked: ”Jeg er ikke bange for vores konkurrenter. For i virkeligheden betragter jeg dem ikke som konkurrenter, fordi vores fest er noget helt unikt. Det er for en lukket skare af studerende”, siger Klaus Rose.

Foto: EMIL LANGBERG

Foto: EMIL LANGBERG

Ifølge chefarrangøren og formanden for syddanske studerende er semesterstartefesten med til at skabe en fælles identiet på Syddansk Universitet. En identitet, som ikke bare består af en fælles identitet på tværs af studier, men også fokuserer på en fælles identitet hen over de campusser, der hører under navnet Syddansk Universitet. Som en særlig gestus har Syddanske Studerende valgt, at sponsorere 50 billetter til hver af de fem andre campusbyer, for at de studerende fra andre syddanske universitetsbyer skal have rimmelige økonomiske muligheder for at deltage i semesterstartsfesten. En fest med både entré og transportomkostninger kan hurtig blive en dyr affære for en studerende uden for Odense. Et tilbud, som fredagsbaren tilhørende Slagelse Campus har taget til sig og i den forbindelse arrangeret en fælles bustur til Odense for at kunne deltage i semesterstartsfesten.

Ud over generøsitet til de forskellige campusser, er det også med fællesskabet i fokus, at Syddanske Studerende åbner op for et prearrangement for de studerende i region Syddanmark. Ifølge chefarrangører Kiri Vølund er prearrangementet med til at ruste folk sammen i stedet for den traditionelle forfest hos vennerne, for at ruste de festglade studerende inden minifestiavalen på den grønne parkeringsplads. Dermed kan den for alvor udfolde sine vinger i de studerendes tjeneste.

The following two tabs change content below.