Et helt nyt studentervæksthus skyder op ved siden af SDU, hvor tankerne er, at samle de kreative og iværksættere under ét tag og give dem de bedste muligheder for at føre deres ideer ud i livet.

Der har i det seneste stykke tid været arbejdet på højtryk foran Campus i Odense, for at et nyt væksthus, som er en del af Cortex Park, skal stå færdigt til studiestart i starten af september. Cortex Park er et nyt område omkring Campus i Odense, som også har fået navnet ‘Vidensbyen’.

Grundlaget for denne nye by er skabt på et ønske om, at gøre Odense til den iværksætter-by, som den engang var.

“Vi skal fastholde den position som iværksætter-by, som vi tidligere har været kendt for. Den position vil vi have tilbage.”, fortæller Jan Bendtsen, som er afdelingsleder hos IDEA, der til dagligt holder til på Odense Campus, og er en af torvholderne på det nye iværksætter-projekt.

Et trin tættere på succes

Men hvordan kommer det til at foregå, og hvem bliver det nybyggede hus bygget til? Det 900 kvadratmeter store hus kommer til at indeholde tre etager, der hver især har sin specielle afdeling. Stueetagen danner ramme for et stort designværksted, hvor der bliver mulighed for at prøve sine ideer af i praksis. Her bliver diverse remedier tilgængelige, så man kan udforme alt fra pap til 3D-print. Når man har sin model og ideen stadig er god, kan man rykke op på første etage, hvor der er mulighed for at arbejde videre og mere målrettet med sin forretning. Her er indrettet med mobile grupperum og med masser af udstyr til at udvikle sine ideer.

Anden etage er vækstetagen, som er indrettet med mødelokaler og opholdsrum. Tanken bag etagen er, at opstartsvirksomhederne kan få hjælp og have omgivelserne til at skabe en forretning og vokse igennem hjælp fra investorer og kyndige fagfolk. Tanken med opdelingen af etagerne er for at understrege tanken om, at man er tættere på mål og at nå til tops.

    “Det skal være så åben og så få restriktioner som muligt. Der må gerne være lys til langt ud på natten.” – Jan Bendtsen.

Odense på landkortet

Under interviewet med Jan Bendtsen gør han meget opmærksom på, at Odense, som engang var forgangsmænd for iværksætteri, har potentiale til at erobre titlen tilbage. Han vil gerne være med til at hjælpe studerende på rette vej. Han synes, at studerende, som brænder for iværksætteri, er så vigtige. Derfor vil han gerne være med til at skabe interessante rammer, så idéerne kan flyde frit.

Huset er skabt på baggrund af at profilere SDU som et universitet med stor iværksætterånd. Det bliver et sted for hele universitetet, hvor alle er velkomne og har man gode ideer er, er døren altid åben. Jan Bendtsen håber på at væksthuset, som er en del af projektet ‘vidensbyen’ kan udklække nogle iværksættervirksomheder, som har chancer for at gå videre med deres idé. ‘Vidensbyen’ dækker over et større areal, hvorpå tanken er, at når man har en flyvefærdig idé, så rykker man fra væksthuset og videre til et andet hus i ‘vidensbyen’, hvor man kan specialisere og videreudvikle på sin idé og virksomhed. Det skal ende ud med at være en lille by, som arbejder sammen på kryds og tværs med det fælles formål at skabe muligheder for iværksættere.

Samarbejde

Netop samarbejde er noget, som Jan Bendtsen vægter højt, når han snakker om et nyt væksthus.

“Det er vigtigt at have lyst til at bruge hinanden. Snakke sammen og opleve”, siger han.

Fra tidligere projekter er hans erfaring, at jo mere folk arbejder sammen og kommunikerer på kryds og tværs, jo nemmere er det at løse problemstillinger. Han opfordrer iværksætterspirerne til at snakke sammen med andre studerende, hvilket skaber et godt grundlag for et godt iværksættermiljø.

Derfor er planen at starte et fællesskab blandt interesserede studerende for at danne grobund for det gode miljø. Formålet er at dele viden, for det er den, som kan gøre en forskel. Her bliver man derfor også tvunget til at tænke ud over egen næsetip.

“Med det jeg kan, hvordan kan jeg bedst muligt skabe noget med en fremtid, for andre?”, sådan skal spørgsmålet lyde ifølge Jan Bendtsen.

Tidligere erfaringer har vist ham, at man i et sådan fællesskab bliver grebet af stemningen, hvor man samtidig får blod på tanden for at gøre det bedre. Han håber, at det samme er også gældende her.

Der bliver snakket meget om iværksættere i medierne, og hvorfor er de så vigtige for vores samfund?

“Den kedelige version er, at der bliver skabt arbejdspladser,” siger Jan Bendtsen.

Iværksættere trækker nye iværksættere til og der bliver skabt arbejdspladser i området. Derved slår familier sig ned for at etablere et liv, og det er godt for Odense og Fyn, mener Jan Bendtsen.

Er der innovation nok?

Det mener Jan Bendtsen, der igennem det daglige arbejde i IDEA og Pro-programmet har snakket med mange studerende, som går med iværksætterdrømme. Igennem Pro-programmet har han været i kontakt med mange studerende, som går rundt med gode idéer, hvori han ser massere af potentiale:

“Der har på stående fod været 75-80 projekter igennem”

Derfor regner han heller ikke med, at Væksthuset kommer til at stå tomt. Igennem tidligere projekter med væksthuse i Århus, har Jan Bendtsen en masse erfaring og han kan se, hvordan iværksættermiljøet blomstrer. Det mener han også, der er mulighed for i Odense, og vil derfor gerne hjælpe til. Det har nu skabt et fysisk miljø. Derudover har mange undervisere fra SDU kompetencer inden for iværksætteri, der også kunne blive tilknyttet.

“Projekter og undervisere kunne man tage med. Antallet af studerende er jeg slet ikke nervøs for,” siger Jan Bendtsen.

Planen er at kunne rykke ind i de nye lokaler den 1. september. Håbet er, at alt står klar til den tid, men som Jan Bendtsen siger:

“Det her, det handler om iværksætteri. Vi starter med det vi har.”

Hvis lokalerne ikke er klar endnu, skal der alligevel være mulighed for at gå igang med projekter. Derfor bliver der heller ikke lavet en stor åbning af det nye hus. Det bliver en løbende åbning, som kommer til at være profileret af iværksættere, gæster, workshops og en masse gode ideer.

Hvor der er vilje, er der vej, og Jan Bendtsen glæder sig til at fylde lokalerne med studerende iværksættere.

The following two tabs change content below.

Martin Haupt

Nyeste indlæg af Martin Haupt (se alle)