Flere og flere studerende forlader Odense, så snart de har deres bachelor i tasken. Grunden er manglende studiejobs og forventningen om, at man har brug for et godt studiejob på sit CV. Men hvordan kan man få de studerende til at blive i Odense, efter de har fået deres bachelor i hånden? En mulighed er at udbygge muligheden for studiejob, hvilket kommer til at ske snart.

Tirsdag bød rektor for Syddansk Universitet, Henrik Dam, formanden for Syddanske Studerende, Klaus Rose, og Odenses borgmester Anker Boye på pressekonference på Syddansk Universitet.  Overskriften lød “Odense den attraktive studieby” med fokus på de studerende og hvordan man får de studerende til at blive i Odense efter deres bachelor.

København er byen, hvor de fleste studerende flytter hen til for af tage kandidaten. Hovedstaden tilbyder de nødvendige studiejobs, som man ikke kan finde i Odense. Et studiejob er meget vigtigt for de studerende og i særlig grad for kandidatstuderende, der med hurtige skridt er på vej i erhvervslivet. Studiebyen bliver valgt efter, hvor de bedste studiejobs ligger henne.

Odense Kommune starter op med at oprette 100 studiejobs mere. Men på pressekonferencen blev det også tydeligt gjort, at også virksomheder skal arbejde på at oprette flere relevante studiejobs.

100 ekstra studiejobs fra 2016

Allerede tirsdag formiddag blev det breaket, at Odense Kommune fra 2016 opretter 100 studiejobs. Planen er fremadrettet dog, at flere private virksomheder opretter studiejobs, for at holde de studerende i byen.

Et problem med hensyn til studiejobs har blandt andet været, at det er svært at få virksomheder til at få akademikerne til at passe ind i virksomhederne.

Det nye offentliggjorte tal på 100 nye studiejobs betyder en fordobling at de nuværende tal og er et positivt tegn for Odenses fremtid som studieby.

Anker Boye startede pressekonferencen med et overblik over Odenses muligheder for de studerende.

– Odense er en god kulturby med masser af muligheder for de studerende. Vi har tag-overhovedet-garantien og ingen teltlager ved studiestart, som man kender det fra andre studiebyer i Danmark, men det vi mangler, er flere studiejobs og derfor kan vi idag bekræfte, at vi kan oprette 100 nye studiejobs for de studerende i Odense, siger Odenses borgmester Anker Boye.

Som uddannelsesby har man de sidste par år arbejdet på at gøre Odense til en attraktiv studieby. Det er også planen for fremtiden.

– Når jeg ser tilbage på de sidste delårs forløb, så er Syddansk Universitet vokset eksplosivt og har fået flere og flere studerende på de sidste par år. Især antallet af 1. prioritetsstuderende er steget i de seneste par år, hvilket er en meget positivt udvikling, men når vi spørger de studerende om, hvad de savner her i Odense, når de flytter herhen, så mangler de studierelevante jobs.

For få studierelevante jobs

Ifølge borgmester Anker Boye er der i Odense Kommune omkring 80-100 studierelevante jobs.

Dog byen er blevet en så attraktiv studieby og har et så godt studiemiljø, at byen har trukket så mange studerende hertil,  at man har besluttet sig for at oprette 100 nye studiejobs.

– De studerende, som vi har henne hos os, passer deres studie og så er de der nogle dage hos os, så kommer de igen og så går de igen. De kommer ind i systemet og kommer tæt på det rigtige liv. De udfører noget  noget arbejde for os i den tid, de har til rådighed. Derved lærer de den praksismæssige virkelig at kende og de lærer kommunen at kende, det vil sige, de får erfaring ved siden af deres studie. Det er en rigtig god kombination og så er det dejligt at se unge vidende mennesker, fortæller borgmesteren Anker Boye.

For at skaffe flere studierelevante jobs vil man især investere i den private sektor, for at flere virksomheder kan sættes igang og dermed skabe jobs for de studerende.

De studerende i centrum

Rektor for Syddansk Universitet påpege især, at arbejdet mellem kommunen og de private virksomheder vil gavne de studerende i forbindelse med studierelevante jobs.

-For eksempel har vi her på Syddansk Universitet SDU erhverv, der med til at fremme samarbejdet mellem universitetet og virksomhederne, der er med til at skaffe arbejde for vores studerende, fortæller Henrik Dam, der er rektor for Syddansk Universitet.

I forbindelse med SDU Erhverv har man besøgt 732 virksomheder, hvilket har resulteteret i 1150 studiejobs for de studerende. Man vil fortsat arbejde på at øge mulighederne og skaffe aftaler med endnu flere virksomheder.

Klaus Rose, der er formand for Syddanske Studerende, som er Syddansk Universitets studenterorganisation er meget glad for kommunens beslutning og at der kommer flere studierelevante jobs i Odense Kommune, da det viser , at de anerkende de studerendes arbejde, men påpeger, at de studerende også skal være bedre til at se mulighederne i at arbejde i en fynsk virksomhed.

– De studerende bliver nødt til at indse, at der også er muligheder i de mindre- og mellemstore virksomheder. Teori skal kunne forbindes med praksis, men begge parter bliver nødt til at samarbejde på en god måde og se mulighederne i samarbejdet, forklarer formanden for Syddanske Studerende Klaus Rose.

I mindre virksomheder er sandsynligheder får de studerende ofte flere muligheder for at anvende deres teoretiske viden og arbejde

– Begge parter skal blive bedre til at finde hinanden. Informationerne om de studerendes muligheder er godt gemt. Vi skal finde en mulighed for, at samarbejdet fungerer på baggrund af god kommunikation og vide, hvad vi kan tilbyde virksomhederne, afslutter Klaus Rose.

The following two tabs change content below.