Selvom det umiddelbart kan virke som en stor udfordring at være studerende og ordblind på samme tid, tager mange unge mennesker alligevel kampen op med bøgerne og de lange tekster. Her kan du møde Lise Rasmussen, der læser klinisk biomekanik og er ordblind.

Cirka 5 procent af den danske befolkning har læse- og skriveproblemer som følge af ordblindhed, der også går under navnet dysleksi. Som ordblind kan man opleve koncentrationsbesvær, en usikker stavning og vanskeligheder ved at skulle tilegne sig nyt stof. Alligevel valgte Lise Rasmussen at starte på Syddansk Universitet på en uddannelse, der på længere sigt vil gøre hende til kiropraktor:

– Jeg tvivlede aldrig på, om jeg skulle starte på universitetet. Desuden har jeg ikke været ”ordblind” før jeg startede på SDU, så det var ikke rigtig med i mine overvejelser.

Dengang Lise Rasmussen gik i folkeskole brugte man nemlig ikke termen ”ordblind”.

– Dengang var man bare ”ikke så god i skolen”, og så fik man noget hjælp. Jeg kom for eksempel i en specialklasse, siger Lise Rasmussen.

Ordblindhed skyldes ikke lav intelligens eller andre indlæringsforhold. Det er en medfødt vanskelighed. Så da Lise Rasmussen hørte, at man som ordblind kunne få ekstra tid og hjælpemidler på universitet, valgte hun at blive tjekket.

Masser af hjælp at hente

For at blive erklæret ordblind får man tilknyttet en SPS-vejleder, der er en del af tilbuddet om Socialpædagogisk Støtte. Dette er et tilbud til studerende, der har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som betyder, at de har behov for særlig støtte for at kunne gennemføre deres uddannelse. Efter udredning bliver den studerende tilbudt en række hjælpemidler.

– Jeg får ekstra tid til eksamen – 25% mere for at være præcis. Jeg har også fået tilbudt en IT-pakke, der indeholder en computer med specielle programmer og alt muligt andet udstyr, siger Lise Rasmussen.

De fleste studerende, der lider af ordblindhed, får også mulighed for at bestille lydbøger, så de kan lytte til pensum i stedet for at læse det. Disse hjælpsomme muligheder kan suppleres med et studiestøtteforløb.

– Jeg har 30 timer hvert semester med en ældre studerende fra min uddannelse til at hjælpe, fortæller Lise Rasmussen og forklarer, at det kan være rart at have en ved sin side til at hjælpe med betydningen og sammenhængen mellem ord.

– Jeg har jo aldrig været god til at læse, så alle de her tilbud er bare en ekstra hjælp – og det er fedt.

[infobox]Har du mistanke om, at du er ordblind?
Bliv testet og få den hjælp, du har behov for. Kontakt en SPS-vejleder på mail: sps@sdu.dk eller telefon: 6550 1800[/infobox]

En begrænsning

Eftersom Lise Rasmussen først blev erklæret ordblind ved hendes start på SDU, har hun tidligere selv måtte opfinde metoder til at lære at læse og skrive.

– I stedet for at bruge en logisk tankegang til at lære, måtte jeg simpelthen bare lære det hele udenad. Når jeg så havde set alle ord og kunne genkende dem, havde jeg knækket koden. Derefter kunne ordene nemlig sammensættes, og så kunne jeg skrive og læse, siger hun.

På trods af en veltrænet udenadslære er Lise Rasmussen dog stadig begrænset i sin hverdag.

– Jeg er begrænset på den måde, at jeg læser langsommere.

Desuden er meget af stoffet på Lise Rasmussens uddannelse på latin, hvilket er en udfordring.

– Jeg læser ordet og lærer, hvordan det staves – men jeg ved jo ikke, hvordan det udtales. Det må jeg så lære bagefter, og her er min faglige vejleder meget behjælpelig.

Af samme grund bruger Lise Rasmussen lang tid på at koble det, der bliver sagt under forelæsningerne sammen med dét, der står i pensum.

– Det tager lang tid – men jeg har jo aldrig prøvet andet.

En positiv indstilling

På trods af den ekstra tid som Lise Rasmussen må lægge i sit studium, lader hun sig ikke slå ud af sin ordblindhed.

– Det tager måske længere tid for mig at lære, men så skal jeg eddermame også vise, at jeg kan, siger Lise Rasmussen og fortæller, at hun kender flere, der lader sig demotivere af deres ordblindhed i forhold til et studie. I stedet for at miste motivationen, vælger Lise Rasmussen en lettere og mere positiv indstilling til sin udfordring.

– Jeg vil vise dem, at jeg kan. Bare fordi jeg er ordblind, betyder det ikke, at jeg ikke kan tage en uddannelse på universitetet. Jeg kan sagtens finde ud af at læse, det tager bare lidt længere tid.

The following two tabs change content below.

Charlotte Brøndum Madsen

Nyeste indlæg af Charlotte Brøndum Madsen (se alle)