Det startede som en lille ælling i Odenses lille dam. Nu er det vokset til en stor svane, der omfavner hele region Syddanmark. Filmfestivalen Guldægget afholdes lørdag den 11. april fra klokken 14 for niende gang. Festivalen, hvis formål er at fremme spirende filmtalenter, afholdes i O100 på SDU – som sædvanlig.

H. C. Andersens fødeby er mest kendt for gamle, støvede eventyr. Men lørdag den 11. april klækkes et helt nyt eventyr. Filmfestivalen Guldægget sørger for en dag i filmens tegn. En dag, hvor hverdagens trivielle studieliv på Odense campus vil blive erstattet af ægte filmfestivalsstemning med rød løber, filmfolk og boblende champagne. Kortfilm i alle genre vil rulle hen over det hvide lærred i O100 – et lærred, der primært er kendt for lange formler og kedelige begreber. Campustorvet ved SDU’s hovedindgang vil fungere som tilholdssted for festivalgæsterne. Her vil man blandt andet kunne møde instruktører, fotografer og skuespiller, der alle sammen brænder for filmproduktion.

[infobox]Fakta:
– Det er niende gang, Guldægget afholdes.
– Filmfestivalen afholdes lørdag den 11. april.
– Arrangementerne starter allerede klokken 10. Selve festivalen starter klokken 14.
– Det foregår i O100 og på Campustorvet på SDU.[/infobox]

Voksende tiltag

Dagene op til den efterhånden kendt filmfestival er travle. Mange ting skal planlægges. Endnu flere ting skal nås. Alligevel kommer Guldæggets chefarrangørere Anna Drage Voldstad og Frederikke Mejdahl til syne i døråbningen – klar til interview. Men der går ikke længe før kvinderne bliver mødt med spørgsmål fra værter, teknikere og andre af de i alt 50 frivillige. Der er altid én ting til, der skal ordnes.

Vi så småt ved at være klar til på lørdag, siger Frederikke Mejdahl betryggende.

Det første spadestik til Guldæggets historie blev taget, da en gruppe medievidenskabsstuderende med interesse i kortfilm ønskede at forene det faglige og det sociale på studiet med en aften i filmens univers. Et internt sammenkomst, hvor de studerendes egne medieproduktioner skulle vises og bedømmes. Dette var en den spirende idé i 2007. I dag er festivalen blevet til en åben filmfestival, der favner film fra hele region Syddanmark. Guldæg 2

Øjenåbner for filmbranchen

Fra en spæd start som en udvidet filmaften, er Guldægget sidenhen vokset til at være et prisvindende projekt, der giver filmdeltagerne adgang til filmbranchen.

Det bliver en dag, hvor man kan møde mennesker, der brænder for kortfilmproduktion. En dag, hvor man kan møde andre mennesker inden for branchen og dermed få et anderledes billede af filmproduktion, siger Anna Drage Voldstad. 

Til at bedømme de indsendte film, vil der på aften være en fagjury bestående af professionelle kendte filmfolk fra den danske filmbranche herunder instruktør Anders Morgenthaler, leder af Odense Internationale Filmfestival, Birgitte Weinberger, filmanmelder Per Juul Carlsen og skuespiller Thomas Ernst. Dertil har Guldægget gennem årene haft et tæt samarbejde med Odense Internationale Filmfestival, hvor vinderen af Bedste fiktionsfilm vil gå direkte videre.

Men i år kan man ikke kun komme og se film. Man kan også lære om film. Guldægget har sammen med Zentropa og FilmFyn strikket et formiddagsarrangement sammen for både garvede og nye filmmagere bestående af to blokke..Amatør i provisen, der udelukkende fokuserer på, hvordan man som usleben filmskaber kan komme ind i filmbranchen. Og Professionel i provinsen, hvor instruktør Pernille Fischer Christensen og producer Sisse Graum Jørgensen efter visning af filmen En du elsker stiller skarpt på det at være professionel filmskaber fra provinsen.

Vi bliver nød til at lave noget nyt hver år for at gøre Guldægget større. Disse arrangementer har lagt i kølevandet i mange år. Og nu er det endelig blevet implementeret, siger Anna Drage Voldstad.

Men til trods for, at Guldægget sætter øget fokus på filmskaber universet, holder Guldægget 2015 sig til Guldæggets klassiske dyder om gallafest med et stort show med værter til begejstring for Guldæggets gæster.

Det er en del af Guldæggets tradition, som vi ikke må gå på kompromis med, siger Frederikke Mejdahl.

The following two tabs change content below.