Kan du lide musik – og quiz? Så sidder du måske også foran højtaleren hver søndag formiddag og hører P3’s ikoniske musikquiz, imens du plejer gin-spøgelset fra en vild nat. Kom med bag den radiofoniske klassiker og test samtidig din musikalske paratviden

Klokken er ni. Det er søndag morgen. De næste tre timer står i musikkens ædle tegn, og bag mikrofonen i P3’s grå studie sidder en af Danmarks Radios hyggeligste stemmer.

– Det her er Musikquizzen på P3. Godmorgen og velkommen til den første deltager, siger Kenneth K og byder velkommen til en ung mandestemme, imens den kendte jingle bimler lystigt i baggrunden.

Hver søndag, inden programmet går i gang, sidder quizmaster Kenneth K og producer Charlotte Dons og laver den første quiz; Associations-quizzen. Det får dem op i gear, er de enige om, og det kickstarter dagen. Introspørgsmålet denne søndag lyder:

1. Hvad er navnet på den nye, ambitiøse festival, som Odense byder på næste år – og som i øvrigt ligger ugen før Roskilde Festival?

Den unge mandestemme svarer rigtigt og quizzen er i gang. Imellem spørgsmålene taler Kenneth K med deltageren, som med ét ikke længere er en fremmed stemme. En bilka-gænger, brandmand eller biologistuderende – alle må være med. I Musikquizzen bliver lytteren inddraget i andres søndag formiddag, som var de alle sammen gode venner og naboer. Ifølge Kenneth K er det en af de bærende søjler i Musikquizzen:

– Programmet afspejler jo helt almindelige menneskers hverdag. Man hører alle de her små historier, og jeg kan grundlæggende rigtig godt lide at snakke med folk og høre, hvad de går og laver. Selvom jeg nogle søndage bare gerne vil sove længe, så kan jeg ikke være sur lige så snart, den første deltager ringer ind. Det gør mig glad, at folk gerne vil være med i mit program.

2. We’re Going to Ibiza – sang hvilket band?

Kenneth K’s sludren med deltagerne er kendetegnende for programmet og lyder umiddelbart let og ligetil. Men imens lytterne i stuerne, på motorvejen eller til familiefødselsdagen modtager lækker lyd, sidder en rutineret Kenneth K og jonglerer roligt og sikkert med jingler og fanfarer, playlister, quizspørgsmål og de mange lysende knapper, han har foran sig.

3. Mange rappere har fornavnet MC. Men hvad står det for?

On air

4. Hvilken svensk sangerinde danser for sig selv?

Bag glasruden sidder Charlotte Dons i producerstolen. Stringent styrer hun telefonlinjerne, og med headset og en rolig stemme tager hun imod potentielle deltagere. Hun sikrer sig, at de har det korrekte svar på introspørgsmålet, beordrer eventuelle chauffører til at holde ind til siden og caster dem, der skal videre og live i radioen.

Imens musikken spiller i radioen, går snakken i studiet. 3. 2. 1. NU. Den blå lampe midt i lokalet dirigerer stopdansen og veksler imellem interne aftaler tværs igennem studiet og hyggesnak, der flyder ud til lytterne. Der er mange ting, der skal koordineres, hver gang et nummer spiller.

5. Hvilken skandale hentyder George Michael til i sangen ’Let’s go Outside’?

Tiden går stærkt og første time er overstået i løbet af ingen tid. Nyhederne giver også plads til en kort pause i det lydtætte studie, der dufter af kaffe. Efter nyhederne og endnu et musiknummer tæller en rød lampe ned, og Kenneth K kan byde velkommen til endnu en deltager i endnu en quiz. 10 spørgsmål på ét minut.

6. Hvilken dansk rapper er døbt Jesper Dahl?

Svaret på quizzens 10. og sidste spørgsmål er korrekt, Kenneth K skubber sig væk fra mikrofonen og råber jublende. Et Musikquizzen brætspil bliver sendt af sted med posten til endnu en af dagens heldige vindere, der har svaret rigtigt på over fem spørgsmål.

Effektiv formidling af viden

– Det er god gammeldags public service, fordi det handler om, at hvis du ved noget om noget, så må du gerne ringe ind og blære dig med det, fortæller Kenneth K, der er fan af programmets evne til at samle og formidle viden på.

7. Hvad gjorde Shakiras hofter ikke?

Musikquizzen er en gammel klassiker på P3’s sendeflade. Tidligere har værter som Anders Breinholdt, Lisbeth Østergaard og Dan Rachlin været tilknyttet programmet. De sidste otte år har Kenneth K været den regerende quizmaster. Takket være ham, kan vi stadig gætte med i kategorier som Bob Dylans B-sider, filmsoundtrack og Taylor Swifts alder over morgenkaffen. Vi bliver klogere.

– Vi har ikke så mange programmer i dag, som handler musik, som jo er essensen af radio. Og quizzer er jo en fantastisk effektiv og hyggelig måde at formidle viden på, lyder det fra den garvede radiovært, der for otte år siden blev placeret på Musikquizzen.

8. No Doubt med Gwen Stefani og DJ Ötzi har lavet en sang med samme titel – hvilken?

– Man var faktisk ved at lukke programmet ned, og det fungerede ikke rigtig. Men det er nok fordi, jeg har lavet det i så mange år, at det er blevet en del af folks weekend. Og det er et privilegium, for der er ikke mange programmer herinde, der får lov at overleve så længe, lyder det fra quizmasteren.

Tidligere lå programmet om lørdagen, hvor Kenneth K sad og rodede igennem en kasse med CD’er. Nu er det flyttet til søndag, hvor der tilmed er tilføjet en ekstra times quizzeri, og præmien er et lækkert brætspil. Men det går ikke stille af sig, når der bliver lavet små justeringer i den gamle kending.

9. Hvilket dansk band står bag numre som ’Trouble is’ og ’On my side’?

– Jeg får stadig klager over, at vi har rykket det til søndag. Men vi har fået rigtig meget ud af det, og vi har kunnet få nogle nye elementer ind, forklarer Kenneth K, der trods det ikke har mistet lyttere af den grund. Han fortsætter:

– Det sindssyge ved radiolyttere er jo, at dem der typisk hører P3 er mellem 20 og 40. Det er dem, der har styr på Snapchat, Instagram og Tinder. Men laver man om i deres radio – så bliver de rasende! Og jeg tror, det er fordi, at radio er en slags rutine, som de kan holde sig til.

Heldigvis er det en trofast lytterskare på over 500.000 danskere, der hver søndag formiddag tuner ind forbi Kenneth K for at quizze med.

10. Han deler navn med en bidsk hund. Hvilken amerikansk rapper og popsanger er der tale om?

rust-magasinet-oktober-2014-43_kenneth_k

 

[toggle title=”Se svarene på quizzen her”]1. Tinderbox
2. Vengaboys
3. Microphone Controller
4. Robyn
5. Opfordring til sex på toilet med betjent i civil
6. Jokeren
7. Løj (Hips don’t lie)
8.Hey Baby
9. Turboweekend
10. Pitbull[/toggle]

 

The following two tabs change content below.

Sarah Bech Lundegaard

Nyeste indlæg af Sarah Bech Lundegaard (se alle)