Det er september og studiestart er i gang. Tutorer planlægger rusture, boghandleren syder, og nye studerende har svært ved at finde lokaler og læseplaner. Selvom Rune Gissing Frantzen aldrig havde forestillet sig, at han skulle igennem alt dette på Syddansk Universitet, blev SDU alligevel hans redning

Det er studiestartstid. Debatten om ansøgninger og optag på landets universiteter svirrer stadig. Skal gymnasiekaraktererne have altafgørende betydning for de studerendes videre uddannelsesforløb? Eller skal personlig udvikling og erfaring have mere indflydelse på, om man kan være med? Kvote 2 kan nemlig betyde et wildcard, hvis karakteren i Oldtidskundskab forhindrer studenter i at komme over drømmestudiets optagegrænse.

Rune Gissing Frantzen havde med sit eksamensbevis fra gymnasiet ikke mange chancer for at blive optaget på sin drømmeuddannelse, Statskundskab.

– Det eksamensbevis ville gøre mere gavn som optænding eller toiletpapir, end det ville i en studieansøgning, fortæller Rune, der med nød og næppe blev student fra Nærum Gymnasium i 2009.

“Det sidste halvandet år på gymnasiet var en kamp for overlevelse. Kun de sociale arrangementer holdt mig fra at droppe ud. Fraværet var både fysisk og mentalt.”

Personlig tragedie

Rune havde hele sit liv været en dygtig elev og interessen for skolen havde aldrig fejlet noget. Men i efteråret i 2.g. mistede Rune sin mor, som døde efter et langt sygdomsforløb. Flere gange var hun blevet erklæret rask, men kræftsygdommen vandt til sidst.

Morens død vendte op og ned på Runes liv og fik konsekvenser for hans skoletid, der pludselig blev præget af fravær og dalende karakterer.

– Det sidste halvandet år på gymnasiet var en kamp for overlevelse. Kun de sociale arrangementer holdt mig fra at droppe ud. Fraværet var både fysisk og mentalt, fortæller Rune, der dog færdiggjorde uddannelsen og blev matematisk student.

Med et eksamensbevis og et forsømt karaktergennemsnit flyttede Rune fra barndomshjemmet i Holte til København, hvor han efter et halvt år endelig oplevede medvind.

Venstres Unge mand

– Jeg var så heldig at få et fantastisk job som fuldtidsansat kontorassistent hos Venstres Landsorganisation, fortæller Rune, der blev Den unge mand blandt kontorets midaldrende kvindelige ansatte.

Efterfølgende skiftede han job og blev ansat i Venstres Folketingsgruppe, som reelt var en direkte ansættelse af Folketinget. Her blev Rune mere og mere bevidst om, hvilken vej han skulle gå.

– Det var en kæmpe mulighed for mig, der på daværende tidspunkt ikke havde nogen uddannelse. Jeg troede stadig, jeg ville læse økonomi, men en kollega på Christiansborg var ved at skrive sin kandidat i Statskundskab, og jeg fik for alvor blod på tanden. Det var her, jeg fandt ud af, jeg skulle læse Statskundskab. Eneste barrierer var et snit på 5,4 mod et adgangskrav på 10,9.

Heldigvis stod dørene til drømmestudiet, Statskundskab, dog stadig åbne via kvote 2. Med et CV, der burde kunne knockoute den forsømte faglighed i gymnasiet, søgte Rune Statskundskab på Københavns Universitet som sin førsteprioritet.

– Jeg må indrømme, at jeg følte mig ret skråsikker. Med min erfaring, samt to ansættelser I henholdsvis Folketinget og hos Den Korte Avis ( Tidl. Minister Karen Jespersens private virksomhed), kunne jeg ikke have flere og bedre skriftlige anbefalinger i hånden. Hvis jeg mod forventning ikke skulle komme ind, så ville det være fordi Københavns Universitet decideret ikke ville have mig.

Men KU sagde nej.

”Velkommen til Syddansk Universitet”

– Jeg var chokeret over, at der blev lagt så stor vægt på et karaktergennemsnit, som blev opbygget under en dokumenteret personlig tragedie, forklarer Rune, der dog havde været forudseende nok til også at søge ind i Odense.

Og på Syddansk Universitet blev Runes ansøgning modtaget helt anderledes. Her overskyggede hans erfaring og tillærte kompetencer eksamensbevisets ringe gennemsnit, og det blev afgørende for hans optagelse på Statskundskab i Odense i 2013.

– Min erfaring, mit initiativ og den praktiske tilgang, jeg har til tingene, gjorde mig i SDU’s øjne kvalificeret. De havde en meget mere menneskelig tilgang end Københavns Universitet. Det har jeg siden min optagelse lært at sætte mere og mere pris på. I dag ville jeg vælge SDU over KU til hver en tid! lyder det fra Rune.

Rune mener ikke selv, at han på noget tidspunkt har haft svært ved at følge undervisningen.

– Jeg havde måske frygtet det lidt, men gennem de første semestre har jeg sagtens kunne være med. På grund af min erfaring har jeg kunne se logikken i de fleste problemstillinger.

Han skal nu til at starte op på 3. semester, men inden da skal han være tutor og hjælpe Statskundskabs nye kuld med at finde sig til rette på campus i Odense. Et campus som blev hans redning.

The following two tabs change content below.

Sarah Bech Lundegaard

Nyeste indlæg af Sarah Bech Lundegaard (se alle)