Pak rygsækken med to til tre ugers kost, logi og et frivillig projekt for 1700 SU-venlige kroner. Med over 3000 forskellige projekter i hele verden er der noget for alle, hvis sommerferien skal bruges på en Mellemfolkeligt Samvirkes Work Camp.

Lær tyrkiske børn engelsk, hjælp til på et health center i Kenya eller pas vilde dyr i en russisk dyrepark. Bo sammen med unge fra hele verden og få venner fra øst til vest. Mulighederne er mange, hvis man drømmer om en sommerferie med nye oplevelser men ikke har tid eller penge til at tage flere måneder på backpackertur. Derfor tilbyder Mellemfolkeligt Samvirke i samarbejde med frivillige organisationer i hele verden et kortere ophold til en anderledes sommerferie kaldet ”Work Camps”. De har eksisteret siden slutningen af 2. Verdenskrig som et fredsskabende koncep, så nationers unge skulle lære hinanden at kende, og at verden dermed kunne undgå fremtidige krige. Med de første Work Camps tog unge til Tyskland for at genopbygge landet, og siden har mange unge krydset hinandens verdner.

”Man skal helt klart tage af sted for at møde andre unge fra hele verden.

Det er vildt at bo sammen med en koreaner, russer eller tysker. At være sammen med nogen i tre uger om et projekt giver et sammenhold og unikt fællesskab,” fortæller Lasse Jensen, leder af Global Contact, der er Mellemfolkeligt Samvirkes rejseafdeling for frivilligt arbejde.

På alle camps er der både køns- og nationalitetskvoter. Der er derfor højst to frivillige fra hvert land og lige mange mænd og kvinder, og man er derfor sikker på at møde andre end de gamle gymnasiekammerater.

Et ophold koster 1700 kroner, og så er man sikret mad, logi og tilmelding til et projekt i værtslandet. Derudover kommer udgifter til fly- eller togbillet, og i nogle ulande skal man betale et ekstra beløb til projekterne, så økonomien kan løbe rundt for disse camps. Lasse Jensen fortæller, at med den lave pris skal man være beredt på at bo lidt primitivt som i telte, skoler eller sovesale.

”Man kan holde en aktiv ferie, uden at det behøver at blive dyrt. Mange rejser til Tyskland og Polen, hvor man kan komme til med tog, og så bliver det jo billigt. Tager man til Sydeuropa, kan man jo få lidt strandferie med. Ellers er Tyskland en af de tre mest søgte destinationer; Det lyder ikke særlig eksotisk, men når man finder ud af, at det er det internationale, man kommer efter, så er det ikke så vigtigt, hvor man er.”

Exiled to the northern desert 3

Er der intet projekt, så opfind dit eget

Nanna Fiskaali Hertz læser til daglig Humanistisk Informatik på Aalborg Universitet i København og har to gange pakket rygsækken og taget af  sted på workcamps i Grækenland og Spanien. Hun synes, det er en god måde at udnytte sommerferien på:

”Det lyder som en kliché, men man lærer utrolig meget om sig selv. Man tager af  sted alene og lærer nye mennesker at kende i alle aldre og fra alle nationer. Og så er man meget mere til stede, man oplever kulturen og lokalbefolkningen på en mere oprigtig måde.”

I Grækenland arbejdede hun i et asylcenter for kurdiske flytninger og i Barcelona på en fritidsklub for problembørn.

”Vores projekt i Grækenland var at udsmykke fritidsklubben. Men da vi kom derned, var alt allerede malet og endda med glasmosaik på væggene. Det er jo det samme projekt, der kører hvert år. Så vi endte med at tage børnene til dansestævner, ud i bjergene og spillede fodbold – alt andet end udsmykning. Det er meget, hvad man selv gør det til, men de var utrolig åbne for, hvad  man ville lave eller bidrage med.”

Kenya1 433

De uorganiserede projekter er elsket

At Nanna Fiskaali Hertz endte med bjergture i stedet for maling, er ikke helt uvant. Projekterne styres ikke af Mellemfolkelig Samvirke men de lokale organisationer, og det kan derfor ikke garanteres, at alle projekter er lige velorganiserede:

”Hvis der ikke er nogen camp, så får man selvfølgelig pengene igen, og hvis der sker noget helt skidt, så har vi selvfølgelig et ansvar. Men som sådan er det et gør-det-selv-projekt i forhold til vores længerevarende ophold. Vi står til rådighed, men sidste gang vores nødtelefon blev brugt var tre år siden,” siger Lasse Jensen.

Men de uventede organisatoriske oplevelser plejer ikke at slå de unge danskere ud:

”Vi kan se på vores feedback, at selvom nogen af disse camps ikke er lige velorganiserede, kommer de unge hjem og har elsket deres rejse. De er fuldstændig vilde med konceptet. Man får venner for livet – og så er det lidt lige meget, hvad man laver,” forklarer Lasse Jensen.

Venner i hele verden

indien 2009 100 red

Nanna Fiskaali Hertz har stadig kontakt med de udenlandske venner fra projekterne og en af hendes veninder fra Prag, har hun været nede og besøge. Der er altid en sofa at sove på, om det er Canada eller Sydkorea. Når Nanna Fiskaali Hertz i forbindelse med sin uddannelse skal et halvt år til Mexico for at studere, er tanken at starte eller slutte med endnu en workcamp.

”Rigtig mange rejser efterfølgende videre sammen, når campen er afsluttet. Det har jeg ikke kunne de to andre gange, så denne gang tænker jeg, at en workcamp i Mexico kunne være en rigtig god måde at starte min tur på.”

Selvom hun har oplevet nogle løst struktureret frivillige projekter, er hun kun glad for de udfordringer, hun har fået med på vejen.

”Begge projekter var helt fantastiske. Det er meget op til os, der er ikke nogen ”voksne”, der bestemmer. Når man er i den alder, så er vi jo selv voksne. Det er, hvad man selv gør det til.

Det forventes ikke, at man kan komme og redde verden, men det er mere en sommerferie med mening.”

Se mere på  www.globalcontact.dk/workcamp , hvor du med den indbyggede søgemaskine kan vælge projekter og værtslande.

The following two tabs change content below.

Rebecca Bodnia

Nyeste indlæg af Rebecca Bodnia (se alle)