Claus Qvist-Jessen har rejst i over hundrede lande og oplevet mere end de fleste. Det har sat tingene i perspektiv, og gjort ham kritisk over for danskerne som folk – men også over for dem, som rejser for at redde verden

– Jeg er faktisk lidt skuffet, siger Claus Qvist-Jessen. – Jeg har aldrig prøvet at blive kidnappet, mens jeg har rejst. Jeg har haft flere nærdødsoplevelser, men har kun oplevet at blive overfaldet én gang. Der fik jeg stjålet 40 kroner, men det var det hele værd. Sikke et cirkus, fortæller Claus Qvist-Jessen, som har rejst i 158 lande.

Flere gange har han besøgt lande, som mange opfatter som farlige rejsemål. Claus Qvist-Jessen undrer sig:

-Det, som folk er bange for, når de tager afsted, er malaria, terrorisme, eller at blive overfaldet af banditter eller mordere. I virkeligheden er den hyppigste dødsårsag noget så uromantisk som trafikulykker, siger Claus Qvist-Jessen og fortsætter:

-Det er lidt sjovt, ikke? Prøv at tænke på alt det, vi prøver at beskytte os imod, før vi tager afsted. Vi render rundt og får den ene indsprøjtning efter den anden; men det er slet ikke det, der er farligt.

Der er dele af verden, der ganske enkelt ikke vil frelses

Diktaturer er sikre rejsemål

Det er ikke kun i forhold til sygdomme, at mange er misinformerede, ifølge Claus Qvist-Jessen:

– Tag et land som Iran. Alle tror, at det er hamrende farligt at rejse der, men Iran er et af de mest fantastiske og sikre lande, du kan komme i nærheden af. Du kan for eksempel glemme din tegnebog i en butik. Hvis du kommer forbi næste dag, behøver du ikke engang at gå ind i butikken, før indehaveren kommer løbende ud med din tegnebog og giver dig den tilbage. Prøv at gøre det i Danmark.

Ifølge Claus Qvist-Jessen er lande med totalitære styrer ofte de bedste rejsemål:

– Jeg ville aldrig bryde mig om at bo i et diktaturland, men de er fantastiske rejsemål. Der er meget lidt kriminalitet og lokalbefolkningerne er utrolig gæstfri. I Iran kan du for eksempel opleve, at folk inviterer dig hjem til at drikke te, ryge vandpibe eller spise mad med dem. Hvis du mangler et sted at bo, siger de ”kom bare indenfor.” Deres gæstfrihed er fænomenal.

Vi er nogle hylehoveder i Danmark. Vi er simpelthen Hr. og Fru hyl

Udsat for kritik

Det har dog ikke været uproblematisk for Claus Qvist-Jessen at rejse i diktaturstater. I Danmark oplevede han i år 2000 at blive kritiseret for at støtte et undertrykkende regime, da han rejste i det daværende Burma:

– Jeg blev jeg ringet op af en velrenommeret journalist fra Danmarks Radio, da jeg kom hjem. Så opdagede jeg, hvordan man laver journalistik. Det var interessant. Journalisten havde på forhånd en agenda og var egentlig ikke interesseret i at snakke med mig for at vide, hvordan det var, fortæller Claus Qvist-Jessen og fortsætter:

– Han ville kun have mig til at bekræfte hans synspunkt. Nemlig, at Myanmar var et skrækkeligt sted at rejse; men det var ikke værre end mange andre steder i verden, og hvis du ikke ønsker at støtte et udemokratisk regime, skal du i virkeligheden ikke rejse meget uden for Nordeuropa.

Det var heller ikke kun journalisten, der kritiserede Claus Qvist-Jessen, som rejste til Myanmar:

– Da Marco Polo Tours i 2000 tilbød gruppeture til Burma i Bella Rejsecenter, stod hele den politisk korrekte venstrefløj udenfor og demonstrerede. De mente, det var helt forfærdeligt. Samtidig med at de selv stemte på partier, der støttede totalitære styrer.”

En nation af hylehoveder

Med tiden har Claus Qvist-Jessen oplevet at blive mere og mere kritisk over for de lande, han har besøgt:

–  Jeg er blevet noget så grusomt politisk ukorrekt af at rejse. For jeg har opdaget, at der er dele af verden, der ganske enkelt ikke vil frelses, siger han og fortsætter:

– Jeg blev overrasket, da jeg blev medlem af De Berejstes Klub og opdagede, at de fleste, der havde rejst meget rundt i verden, havde samme holdning som jeg. Jeg havde ellers idéen om, at de alle sammen var folk, der skulle ud og frelse verden, fordi de syntes, det var synd for folk; men nej.”

Det er heller ikke kun i forhold til udlandet, at Claus Qvist-Jessen er blevet kritisk af at rejse. Han ser også problemer i Danmark:

– Vi er nogle hylehoveder i Danmark. Vi er simpelthen Hr. og Fru hyl. Det er ufatteligt. Prøv for eksempel at gå ind på Nationen.dk og læs nogle af de indlæg, der er skrevet der. Flere af dem, der skriver der, burde få frataget deres stemmeret, siger han og fortsætter:

– Hvis du tager til Mali i det centrale Sahara, er en mands eneste seriøse bekymring, om det regner i år, så hans afgrøder kan gro bare en lille smule, så han kan brødføde sin familie. Herhjemme er den største bekymring, hvem der vinder Vild med Dans eller hvem, der bliver stemt ud af X-faktor.

Problemet er, ifølge Claus Qvist-Jessen, at folk ikke sætter pris på det, de har:

– Folk herhjemme har det med hele tiden at fokusere på det, de ikke har. Vi får en allerhelvedes stor bunke penge, men alligevel er vi så utaknemmelige. Virkelig seriøst utaknemmelige. Så hyler man og siger: ’Nu er det igen de arbejdsløse, der skal betale.’ Jeg siger: ’Nej, de får bare lidt mindre, men de får stadig noget.’ Efter at have set verden synes jeg, at det er helt utilstedeligt at brokke sig så meget, som danskerne gør.

I Danmark kan man gå fra vugge til grav uden nogensinde at prøve en eneste grænse af

At komme ud af sin comfort-zone

Spørger man Claus Qvist-Jessen, burde alle rejse ud for at få perspektiv – men også for at udfordre deres comfort-zone:

– Nogle gange skal folk bare sparkes ud af den. For tager du på en charterferie, som de fleste gør, så kommer du ikke ud af din comfort-zone. Charterferier bliver netop solgt på, at de er en comfort-zone. Så kan folk tage til Mallorca og besøge den bar, hvor der tales dansk. Jeg forstår det ikke. Jeg prøver altid at undgå den slags.

Rejser man som dansker ikke ud, risikerer man, ifølge Claus Qvist-Jessen, aldrig at blive udfordret:

– Problemet er, at man i Danmark kan gå fra vugge til grav uden nogensinde at prøve en eneste grænse af. Nu har jeg måske selv efterhånden fået en meget lille comfort-zone. Jeg kræver ikke meget. Eller også er det en meget stor comfort-zone i virkeligheden. Der skal meget til, før jeg synes, at noget bliver for åndssvagt.  

 

[infobox]

– Født 1960.

– Uddannet Ph.D. kemiingeniør med speciale i rustfrit stål, korrosion og korrosionsbeskyttelse.

– Medlem af De Berejstes Klub (hjemmeside: www.deberejstesklub.dk)

– Ivrig foredragsholder, fotograf og fisker.

– Personlig hjemmeside: www.cqj.dk
[/infobox]

The following two tabs change content below.

Jens Jakob Kjær Hansen

Nyeste indlæg af Jens Jakob Kjær Hansen (se alle)