Hvor de fleste tidligere forbandt ferie med ren afslapning, skal det nu i højere grad handle om oplevelser, der rækker ud over, hvad charterferiernes strande og all-inclusive hoteller byder på.

Blandt de danske unge har der længe været en klar tendens til, at man enten i løbet af et sabbatår eller sin sommerferie tager på en flere måneder lang rejse rundt i verden eller, at man i løbet af sin uddannelse tager på udveksling. Men også resten af den danske befolkning er begyndt at rejse på ferier, der involverer en del andet end solbadning. I løbet af året planlægger 43 procent af  danskerne en rejse på fire til 13 døgn, mens 22 procent forventer en rejse på mere end 13 døgn.

Ifølge en opgørelse fra analyse- og datavirksomheden Geomatic, afhænger danskernes foretrukne rejseformer og destinationer i høj grad af, hvor og hvordan de bor. Geomatic har ud fra statistiske og geografiske data inddelt danskerne i otte hovedgrupper og har set på, hvordan danskerne foretrækker at rejse.

Opgørelsen viser for det første, at der er store forskelle på danskernes indbyrdes rejsevaner i forhold til, hvor de bor. Jyder og fynboer foretrækker oftere at holde ferie i Danmark i et lejet sommerhus eller på en campingplads, mens københavnere og sjællændere hører til den gruppe, der oftest holder ferie i Norden, tager på forlængede weekendophold i udlandet, rejser med rutefly eller tager på lange ture til Østen.

For det andet viser opgørelsen, ikke overraskende, at den rigeste del af befolkningen er Danmarks mest berejste. Her er det aktive ferier eller sportsferier, der er en stigende tendens,mens storby og kulturferier hører sig til den lidt yngre, velhavende del af Danmarks befolkning. For dem er stort set al ferie fra arbejde eller andet lig med rejser, og de rejser gerne flere gange om året.

Husejerne er den gruppe, der oftest tager på charter-, bil- eller campingferie, mens folk i lejlighed oftest flyver på forlænget weekend og storbyferie i udlandet.

Så langt væk som muligt

rejse“Hvis du ikke skulle tænke på pris, penge eller tid, hvilket land, ville du så gerne besøge?” Det spørgsmål har Jysk Rejsebureau stillet omtrent 1.500 danskere i 2013. Her er Australien og USA de destinationsfavoritter, der trækker det længste strå, når danskerne skal vælge det sted på jorden, de allerhelst vil besøge.

Også nye rejseformer vil ifølge Jysk Rejsebureau dukke op i 2014, grundet det stadig stigende fokus på den måde, vi vælger at rejse på. Mange danskere vil blandt andet i 2014 søge mod destinationer, hvor de kan arbejde frivilligt for at finansiere turen. Jysk Rejsebureaus bud på nye destinationer, som danskerne i stigende grad kommer til at rejse mod, er lande som Antarktis, Myanmar, Sri Lanka og Maldiverne. Og så vil cykelrejser, familieferier samt multidestinationsrejser og jordomrejser også rykke længere op på danskernes ønskelister for feriens destination for det kommende år.

Charterferien er stadig favorit

Der er dog stadig et stykke fra drømmene om Australien til virkeligheden, hvor det er Palma de Mallorca, der løber med førstepladsen, som værende den destination, de fleste danskere besøger om sommeren. Det viser en statistik, som Flybarometer.dk har udarbejdet for at finde ud af, hvor danskerne rejste hen til i sommeren 2013. Bookingerne til selv samme destination er endda steget med hele 34 procent i forhold til forrige år. Charterferien er altså langt fra uddøende på trods af, at flere og flere selv booker fly og hotel hjemmefra – samt den stigende interesse for oplevelsesrejser.

rejse2Danskerne tog på deres første charterrejser i 1950’erne, og det har lige siden været en meget populær rejseform. Rejserne foregik typisk på chartrede fly, hvor rejsebureauerne lejede sig ind på hele afgange og fyldte dem med ferieklare danskere. Herfra gik rejserne sydpå – og oftest til Spaniens ferieøer. Rejsebureauet stod for booking af transport, hotel og udflugter, og det blev så tilbudt til danskerne som en samlet feriepakke. Mængden af charterrejser var stigende op gennem 1960’erne og 1970’erne og toppede i 1988 med 1,5 mio. rejser. I 2005 var tallet 1,2 mio. Nu er det dog oftest kun fly og hotel, som arrangeres af rejsebureauet.

The following two tabs change content below.

Mia Sanberg Svenningsen

Nyeste indlæg af Mia Sanberg Svenningsen (se alle)