Det er altid hyggeligt at nyde et godt glas vin til maden, men med en presset økonomi som studerende kan der være langt i mellem de store vinoplevelser. Derfor har RUST testet fem vine for at finde dig vinen, som du kan nyde at drikke med dine venner, veninder eller date, uden at det ruinerer dig.

WESTERNVINEN

Cimarosa Shiraz, 2012, Southern Australia.

Købt i: Lidl.

Pris: 40 kroner.

Alkoholprocent: 13,5%

Fra første slurk overrasker vinen med dens styrke og fylde. Lad det være sagt med det samme at denne vin ikke er vinen til vegetarer. For den smager simpelthen af bacon, kød og blod og andet godt fra slagteriet! Absolut ingen sødme at spore- Lidt atypisk for en billig, australsk vin. Med dens tørhed egner den sig klart bedst til mad.

Hvis denne vin var kendt figur var den:

Clint Eastwood i a Fistful of Dollars: Rå, nøgterne, lidt brutal, blottet for al fimseri og rimelig kold i røven!

clint eastwood

“Drik den til en ordentlig, velstegt og saftig bøf, gerne i bacon-svøb, hvis du altså bare ikke kan få bacon nok!”

7/10 point

CROWDPLEASEREN

Eagle Creek Zinfandel, 2012, California
Købt i: Rema 1000.
Pris: 40 kroner.
Alkoholprocent: 14,5%.

En typisk, simpel amerikanervin: Et imponerende førstehåndsindtryk, men jo længere tid man er i selskab med den, jo mere træt bliver man af den. Den smager af rosiner og lidt af vanille, og det er klart den sødeste vin i testen. Derfor egner den sig godt som bællevin eller “samtale-partner”, som vinhipstere i vinbranchen siger(.!)..

Hvis denne vin var kendt figur var den:

Justin Bieber i sangen “Baby” (.eller bare generelt!).: Sødlig, slesk og slap, men alligevel i stand til på mystisk vis at trække et bredt publikum.

justin-bieber-peace-sign

“Drik den før en fest. Med eller uden mad. Bare få den drukket lidt hurtigt, så dens sødme ikke når at give dig kvalme.”

6/10 point

KATTEPIS-VINEN

Les boisiéres Cotes du Rhone, 2011, Frankrig.
Købt i: Superbrugsen.
Pris: 42 kroner.
Alkoholprocent: 13%

Fy for den lede! Denne vin lugter af kattepis. Smagen er heller ikke god. Måske var det et forsøg på at skabe en krydret vin, men resultatet er blevet en vin, der smager af stald, sæbe og andre mærkelige ting. Desuden er den også meget tynd i smagen. I det mindste er den dog ikke fyldig, så den klamme smag forsvinder lige så hurtigt, som den kom.

Hvis denne vin var en kendt figur var den:

Sméagull fra Ringenes Herre: Spinkel, klam og generelt meget ucharmerende!

Gollum-Smeagol-smeagol-gollum-14076880-960-403

“Har du haft et slemt uheld med din aftensmad og mangler noget, der kan få den til at smage bedre, så drik denne vin!”

3/10 point.

CHARMETROLDEN

Indomita Pinot Noir, 2012, Chile
Købt i: Fakta.
Pris: 39 kroner.
Alkoholprocent: 13.5%

Nam nam! Nu sker der noget. Denne vin vinder ikke på styrke, men på dens umiddelbare charme. Den er let og elegant, dufter rigtig godt, og smager dejlig friskt af jordbær, hindbær, men uden at det på nogen måde bliver for meget, da det hele holdes i skak af en god syre. En vinder!

Hvis denne vin var en kendt figur var den:

Anne Mouglais som Coco chanel. Charmerende, sensuel og lidt sart.

Anna-Mougalis

“Nyd den alene eller sammen med noget elegant mad, der ikke er for tungt.”

9/10 point.

SMARTASS-VINEN

Molino Monastrell, 2012, Spanien
Købt i: Netto
Pris: 30 kroner
Alkoholprocent: 13.5%

Hold da op en… Nej, ok, så kraftig er den heller ikke. Den har en voldsom smag af tjære, træ og andre ting fra et skibsdæk, der dog hurtigt dør ud. En markant, men lidt ensidig vin. Den er dog også en tier billigere, og til den pris er det absolut ikke en tosset vin; men er det rå power, du går efter, er australieren et bedre valg. Den ekstra tier er godt givet ud.

Hvis denne vin var en kendt figur er den:

Casper Cristensen i Klovn. Fremadstormende og fuld af store ord, men når det kommer til stykket er han ikke så stærk og mandig, som han fremstiller sig selv.

Casper_Christensen__705909m

“Drik den til noget kraftig kost. Kød er et must!”

7/10 point.

 

Vinfacts og stof til vinnørderne

Tannin: Et andet ord for syre. Er indholdet af tanniner er højt, egner vinen sig som hovedregel bedst til mad. Er det lavt betyder det ikke, at den ikke kan drikkes til mad, men vinen kan hurtigere komme til kort, hvis den parres med meget kraftig mad. Et lavt tanninindhold betyder dog altid, at vinen er letdrikkelig og egner sig godt som bællevin.

Alder: En simpel regel siger, at gode vine (særligt europæiske) modnes på otte år, holder sig på toppen i otte år, og forringes de sidste otte år. Der findes dog også vine, der har bedst af at blive drukket unge. Heriblandt rødvinen Beaujulais. Andre vine skal have mange år. Der findes fx Barolo-vine fra Italien, der endnu ikke er modne, selvom de er over tredive år gamle! De fleste vine i dag kan dog drikkes efter fire-fem år uden problemer.

Område: Jo varmere der er, jo mere sukker er der i druerne, hvilket højner alkoholstyrken i vinen. Vine fra meget varme områder såsom Australien, Sydfrankrig eller Syditalien vil derfor ofte have en høj alkoholprocent og være mere voluminøse og voldsomme. Vine fra koldere områder er typisk mere elegante og lette.

Alkoholstyrke: Ud over hovedpine-faktoren dagen derpå, betyder alkoholen også en del for vinen; men der er en udbredt misforståelse om, at mere alkohol betyder kraftigere smag. Det er ikke altid tilfældet. En regel er dog: Jo højere alkohol, jo lavere temperatur skal man servere vinen. Jeg plejer bruge tommelfingerreglen, der siger: 12-14 procents vine serveres ved 17-19 grader, og vine på 14 procent og derover serveres ved 15-17 grader.

Den ny verden og den gamle verden: Kort sagt er Den Gamle Verden synonym med Europa i vinens verden. Alt ikke-europæisk er Den Ny Verden. Vine fra den gamle verden er traditionelt set lidt mere komplekse og “reserverede” i deres karakter. Vine fra den ny verden er ofte mere letdrikkelige. Det siges, at amerikanerne drikker deres vin som om det var øl. Dvs i store slurke. Dog findes der i dag også masser af vine fra Den Ny Verden, der er mere raffinerede og vice versa.

Farve: Man kan ikke bedømme, hvordan en vin smager ud fra dens farve. Jeg mener, at farven kun betyder noget for øjet. Eksempelvis er vine på druen Grenache ofte meget lyse i farven, men farven bedrager: Denne drue skaber vine, der er kraftige, voldsomme og udfordrende, og som nærmest kan ætse tænderne væk, hvis man drikker den for ung!

Vidste du at:

  • Georgien menes at være verdens ældste vinland. Arkæologiske fund har bevist at der helt tilbage i år 9000 før vor tidsregning blev produceret vin i Georgien.
  • Flere undersøgelser har vist, at et moderat vinindtag styrker hukommelsen og nedsætter risikoen for blodprop.
  • Der udskilles store mængder endorfiner i hjernen, når man drikker champagne. Man opnår derved en stærk lykkefølelse af at drikke champagne. Måske var det derfor, at økonomen John M. Keyne’s sidste ord var: “I should have drunk more champagne.”

Tip til nørderne:

  • Skal du smage en spændende og anderledes vin, så find en god Lagrein fra Trentino-Alto Adige i Sydtyrol, Italien. Gerne en Riserva med nogle år på bagen. Når disse vine er gode, smager de som en fantastisk blanding af Bordeaux og Bourgogne vin.
  • Er du vild med kraftige rødvine, så prøv en god rødvin fra området Bandol, der ligger tæt på Toulon. Denne vin kaldes også “Frankrigs Barolo.” Jeg bliver aldrig træt af denne herlige vin!
  • Drik af gode vinglas. Det betyder mere for smagsoplevelsen, end man skulle tro. Jeg har selv testet det flere gange.
The following two tabs change content below.

Jens Jakob Kjær Hansen

Nyeste indlæg af Jens Jakob Kjær Hansen (se alle)