SDU Erhverv bygger bro mellem de syddanske studerende og virksomhederne ude i virkeligheden. Her formidles blandt andet praktikpladser og studiejobs, samt gives vejledning til karrierevalg og ansøgningsarbejde

I januar 2013 blev Syddansk Universitets forskellige karrierecentre slået sammen til én stor enhed. SDU Erhverv samler i dag alle universitetets erhvervsrettede aktiviteter.

– Vi har forsøgt at forene de forskellige afdelinger, fordi de alle arbejdman-163693_640er med virksomheder, på forskellige fronter. Vi har flere teams, der hver står for deres område, fortæller Rikke Berg, der er chef for SDU Erhverv.

Centeret varetager blandt andet karrierevejledning til de studerende, rådgivning af virksomheder eller kompetenceudvikling, hvor der tilbydes forskningsbaseret efteruddannelse til virksomhedernes medarbejdere. Og ifølge Rikke Berg har ændringen styrket Syddansk Universitet:

– Ved sammenlægningen blev det mere entydigt, hvor virksomheder skal henvende sig. Førhen kunne vi risikere, at de ikke vidste, hvor de fx skulle slå et jobopslag op, og derfor bare lod det ligge i skuffen. Men nu har vi skabt én hovedindgang for virksomhederne, som vi regner med, vil gøre det nemmere for dem, lyder det fra Rikke Berg.

Et forum for både studerende og virksomheder

Lige fra studiestart til to år efter, bøgerne er lagt på hylden og de studerende dimitteret, tilbyder SDU Erhverv vejledning for studerende.

– Vi forsøger at klæde de studerende godt på til arbejdsmarkedet, ved at tilbyde karrierevejledning gennem hele uddannelsen. Samtidig rådgiver vi omkring jobsøgning og yder hjælp til, hvordan de kan skrive et godt CV, siger Rikke Berg.

Også virksomheder har mulighed for at henvende sig til SDU Erhverv, samtidig med at SDU forsøger at opsøge så mange virksomheder som muligt og formidler de studerendes kompetencer videre.

På den måde skaber SDU Erhverv et forum, hvor virksomheder og studerende sættes i kontakt med hinanden.

– Mange virksomheder henvender sig, fordi de gerne vil have løst et projekt eller have en studerende i et praktikophold. Det sørger vi for at formidle videre, fortæller Rikke Berg.

Indtil nu har SDU Erhverv formidlet næsten 900 praktikker og projekter, og ifølge Rikke Berg er det vigtigt, at de studerende kommer ud i virksomhederne. På den måde får de chancen for at vurdere, hvad der forventes af dem, samtidig med at det kan motivere de unge mennesker.

Erhvervs ph.d.-ordning

SDU Erhverv skaber samtidig alliancer mellem studerende og virksomheder, ved hjælp af en erhvervsph.d.-ordning.

Virksomheden Hydac ansatte, igennem et samarbejde med SDU Erhverv, Kirsten Frandsen, der har læst International Business Development på Syddansk Universitet. Med hendes kompetencer inden for forretningsudvikling er hun med til at udvikle Hydac. Virksomheden danner samtidig case som baggrund for hendes ph.d. afhandling. Erhvervsph.d.-ordningen har allerede vist sig at være en fordel for begge parter.

– Hun (Kirsten Frandsen, red.) har udfordret vores tilgang til innovation og forretningsudvikling. Det har givet os nogle nye vinkler og en større indsigt i os selv, som vi nu indarbejder i vores strategier i hverdagen. Hun har bragt en masse teori ind på et niveau, der er anderledes end det, vi normalt arbejder på, fortæller Jens Haugaard, der er CEO i Hydac.

Også Kirsten Frandsen er glad for sit job i virksomheden:

– Det er rigtig godt, men det er selvfølgelig altid en udfordring, når en meget praktisk virksomhed får hardcore teoretikere inden for dørene. Men Hydac har været meget åbne og modtagelige. De har haft lyst til at følge op på nogle af de ideer, jeg har haft, fortæller Kirsten Frandsen, der stadig har to år tilbage i Hydac.

Vækst, vækst, vækst

I Danmark har ikke alle virksomheder tradition for at ansætte akademisk arbejdskraft, selvom undersøgelser viser, at der sker noget i produktiviteten, når akademikere kommer ud i virksomheder. Den forbedres.

– Akademikere er med til at udvikle nye produkter og finde nye afsætnings- eller markedsføringsmetoder, lyder det fra Rikke Berg, der forklarer, at et af SDU Erhvervs mål er at skabe mere vækst og dermed flere arbejdspladser.

Ifølge Rikke Berg, kan Syddansk Universitet være med til at skubbe til væksten og skabe et bedre og større arbejdsmarked for akademikere. Hun peger bland andet på undersøgelser, der viser, at 28% af de akademiske dimittender er ledige det første år, efter de er færdiguddannet, og kalder det problematisk.

– Derfor vil vi skabe flere studiejobs og flere ordinære jobs, forklarer Rikke Berg.

For SDU Erhverv er det derfor vigtigt, at holde skarpt øje med, hvad virksomhederne søger og forventer af studerede og nyuddannede akademikere.

 

The following two tabs change content below.

Sarah Bech Lundegaard

Nyeste indlæg af Sarah Bech Lundegaard (se alle)