RUST mødte Soulaima Gourani til en snak om succes, modstand, hårdt arbejde og hendes nye bog Mod til succes

Soulaima Gourani er en af Danmarks førende erhvervskvinder, hvis ikke den førende. Hun er foredragsholder, virksomhedsrådgiver og formand for foreningen Global Dignity i Danmark. Måske har du allerede set eller hørt hende i diverse debatprogrammer, hvor hun uddeler lussinger og gode råd til det danske samfund?

RUST fik en snak med hende og spurgte, hvad succes er for en størrelse.

– Succes er individuelt. Succes er ikke en endestation. For mig er det en følelse, som jeg kan mærke ved at det bobler nede i maven. Det er en blanding af entusiasme og energi. Der er fremdrift i tingene, og jeg føler en glæde, fortæller Soulaima Gourani.

– Jeg får en form for tunnelsyn. Jeg kan mærke, jeg bliver fokuseret og jeg kanaliserer al min energi. Når jeg har den følelse i kroppen, så har jeg en succesfølelse.

For Soulaima Gourani handler succes om at gøre noget, som giver mening. Noget som er større end hende selv, og som udfordrer hende både fagligt og personligt.

Modstand blev vendt til succes

I 2004 blev Soulaima Gourani headhuntet af Maersk. I 2011 fik hun titlen Young Global Leader, og blev som den eneste danske erhvervskvinde en del af en organisationen YGL, som World Economic Forum og headhunterfirmaet Heidrick & Struggles står bag. Hun har også været kåret til Rising Star og figureret på en liste over de 100 unge europæiske ledere, der er værd at holde øje med (2004, Magasin Courrier). Alt sammen inden hun er fyldt 40.

Men oddsene har ikke altid været med hende. I bogen Mod til Succes, fortæller Soulaima Gourani hvordan hun igennem hele sin barndom har mødt modstand fra undervisere, klassekammerater og samfund. I sine teenageår stak hun af hjemmefra og flyttede ind og ud af diverse ungdomsinstitutioner. Hun var på mange måder ustyrlig, men har hele vejen igennem været styret af en vilje og et drive. Hun var ikke til at slå ud; en fjeder, der blev ved med at rette sig ud og slå tilbage.

– Jeg har sommetider været ved at miste mit drive, fordi jeg absolut ingen opbakning har fået. Der er meget få mennesker, der har sagt: ’Jeg tror på dig’, fortæller Soulaima Gourani, der først nu er begyndt at føle sig taget alvorligt.

Hun er et sjældent eksempel på, hvordan man kan opnå succes, selvom oddsene fra starten er imod én. Hun håber, at hun med sin nye bog, Mod til succes, kan vise, at man kan komme langt, selvom livet til tider har været svært og ydet modstand.

– Jeg vælger at være så personlig i min bog, fordi der er nogen, der fejlagtigt tror, at man kun kan få succes, hvis man ikke er traumatiseret. Jeg prøver at fortælle, at al den modstand, der kommer i ens liv, kan bruges og vendes til noget positivt, forklarer Soulaima Gourani.

Engagement på flere fronter

I dag er Soulaima Gourani fuld af energi og drive, som hun blandt andet bruger i sit forsøg på at forbedre det danske samfund.

– Jeg er engageret i samfundet og i verden. Jeg er dybt bekymret over den måde, vi driver forretning på og den traditionelle måde, vi driver offentlige virksomheder på. Bekymret over den måde vi betragter borgerne og de unge på, og bekymret over vores menneskesyn, fortæller hun.

I forbindelse med Young Global Leaders forsøger hun at udnytte sine platforme til at kommunikere ud til samfundet og beder til en ny og anderledes tænkning.

– Jeg prøver hele tiden at appellere til den nye moral, fortæller Soulaima Gourani, der er optaget af, at tilliden til erhvervslivet skal genfindes. De skal dog først gøre sig fortjent til den, pointerer hun.

Oveni betragter hun sig selv som de unges ambassadør, når det gælder deres virke i erhvervslivet.

– Jeg forsøger at få virksomheder til at forstå, at ungdommen ikke skal italesættes eller bankes på plads. De skal have lov til at komme ud og være hvem, de er, med deres unikke egenskaber og måder at arbejde på. En stor del af den etablerede forretningsverden ser de unge som dovne og ikke lige så dygtige, som de selv var, da de kom ud. De ser de unge som forkælede, men det er helt misforstået, lyder det fra Soualaima Gourani, der forsøger, at få virksomheder til at forstå, at det at være ung er en konkurrencefordel i sig selv. Ikke en ulempe.

– Som ung har man en masse forventninger, og det er netop, hvad erhvervslivet har brug for. Selvfølgelig har de også brug for erfaring og rutine, men de unge kommer ud med drive og de har ingen begrænsninger. Det er da en fordel!

– Glem ikke dine rødder, men husk at have vinger!

Ifølge Soulaima Gourani bør ungdommen i dag også i højere grad tage ansvar for deres egen succes.

Invester i bøger og viden! Køb bøger! Se at komme ud! Brug minimum fem år i udlandet, inden du runder 35. Vi har brug for unge, der er globale, lyder apellen fra Soulaima Gourani, der selv rejser meget og til daglig arbejder sammen med alle slags nationaliteter.

Og undskyldninger holder ikke. Soulaima Gourani er træt af dem, der undskylder sig med, at de ikke har råd til noget. Hun har selv levet på en sten, men købte bøger i stedet for lipgloss. Hun gør opmærksom på, at det findes mange måder, at indsamle ny viden på:

– Hvis du ikke har råd til at investere i din uddannelse, så find ud af, hvordan du kan arbejde frivilligt og få erfaring. Man kan gøre så meget, hvis blot man ved, hvor man er på vej hen. Man skal aldrig give op! Det handler også om, hvor meget man vil det.

Hun understreger, hvor nemt det er, at få viden i et moderne samfund, hvor informationerne bare står i kø for at komme ud via YouTube, internetkurser eller TED-talks. Når hun fx tager opvasken efter aftensmaden, finder hun ofte en podcast frem:

– I dag er der fandeme ikke nogen undskyldning for ikke at vide noget om kvantefysik, hvis det er det, man vil. Tingene ligger derude!

– Og få dig et visitkort!

Soulaima Gourani har aldrig ventet på noget eller nogen. Det er ligger ikke i hendes mentalitet. Hun har helt selv banet sin karrierevej.

– Jeg har ikke haft succes og opbakning, så jeg har måtte skabe det hele selv. Jeg kunne aldrig finde på at vente på noget. Jeg løber ikke fra nogen, men jeg venter heller ikke, fortæller hun.

Ifølge Soulaima Gourani bør unge mennesker heller ikke vente på noget. Studerende bør selv gå ud og tage chancer, udvikle kompetencer og skabe sit eget netværk. Hun oplever at studerende er af den overbevisning, at det først er relevant at opbygge et netværk, når de skal ud i praktik eller er færdiguddannede. Til det har hun kun ét svar:

– NEJ! Det er bare for sent at skulle ud og netværke, når man kommer i praktik. Det skal gøres længe før.

Hun forstår heller ikke, hvorfor mange studerende ikke har et visitkort.

– Jeg bliver så rystet! De studerendes svar er som regel, at de endnu ikke er ansat noget sted. Men skal man da have en arbejdsgiver til at give dig et visitkort? Og den næste undskyldning er, at de ikke har noget at skrive på et visitkort. Men helt ærligt, har du en telefon? Har du en email-adresse? Hvis det handler om, at du gerne vil have en titel, så skal du da bare finde ud af, hvad du gerne vil være. Der er så mange muligheder, lyder det fra Soulaima Gourani, der opfordrer alle til at blive bedre til at brande og markedsføre sig selv.

Så spørger man Soulaima Gourani, kommer succes ikke bare af sig selv. Det er op til én selv at skabe sin egen karrierevej. Det handler blot om passion, vilje og mod til det.

The following two tabs change content below.

Sarah Bech Lundegaard

Nyeste indlæg af Sarah Bech Lundegaard (se alle)