[faktabox align=”right” header=”7 spørgsmål til Peter om Esben:”]
Hvad er det første Esben gør, når han står op om morgenen? Sover videre..

Hvad hungrer Esben mest efter dagen derpå? Rødvin – han får ikke tømmermænd. Han er fuldstændig forfærdelig at være omkring.

Hvor mange sko har Esben? 6-8 stykker tror jeg.

Hvad laver Esben på valentinsdag? Drikker hvidvin. Sådan en rigtig mormorhvidvin, der river op i smilehullerne.

Hvad kan bringe Esbens pis i kog? Dårlig service på restauranter og bureaukrati i lufthavne. Han hader virkelig, når der ikke er styr på tingene i lufthavne. Da kan han blive hidsig. Dårlig service kan pisse ham af.

Hvad gør Esben til en god radiovært? Han er sig selv. Det lyder billigt, men det er der ikke ret mange, der er. Han er intelligent og uhøjtideligt. De to ting går meget sjældent hånd i hånd… Og elegant! Esben har en medført evne til at heile overlevende fra anden verdenskrig lige op i hovedet uden, at de bliver sure på ham. Han har en unik evne til at slippe afsted med hvad som helst. Jeg ved ikke, om det er hans toneleje, eller måden han formulerer sig på. Han får bare aldrig gjort folk rigtig sure. Det er lidt mit lod.
Han er så elegant. Og jeg misunder ham det rigtig meget.

Hvilke tre ting ville Esben tage med på en øde ø? Hahahah. Han hader sand. Han ville aldrig tage til en ø. Han hader natur.
Infrastruktur og restauranter – han vil simpelthen lave øen om til Hong Kong. Han vil aldrig tage et øde sted hen. I Esbens verden har alting døgnåbent. SoHo i New York – hele den bydel ville han tage med.

[/faktabox]

Foråret er kommet til Amager og humøret er højt, da vi møder ind i DR Byen mandag formiddag. Vi er taget to RUST redaktører af sted for at møde de famøse Monte Carlo-drenge, Peter Falktoft og Esben Bjerre. Begge er de kendt for at have snakketøjet i orden, når der diskuteres nyhedsstof i radioen. Med en selvtillid og evne til at se det humoristiske i alle ord og hverdagsvendinger, har Esben og Peter de sidste to år nydt stor succes på radiofladen.

I foyeren møder vi Peter, der har dagens frokost med i en brun pose fra Palæo. Han viser os hen på kontoret, hvor Esben allerede er mødt ind ved skrivebordet med Facebook på skærmen. Efter en kort præsentation og snak om Vinter OL, går vi alle op til de lyse omgivelser i glaspassagen, hvor interviewet skal finde sted.

Monte Carlo efter kl. 16

Når de to radiokanoner Peter Falktoft og Esben Bjerre Hansen forlader radiolokalet kl. 16 hver eftermiddag, er der ikke lagt op til efterfølgende evalueringer. Faktisk så skynder de to radioværter sig hurtigt hjem.
For at arbejde videre.

– Vi går ud af studiet, tager overtøj på og skyder os hjem. Det et hurtig exit. Et ’Hej, hej, farvel og tak’. Så kan man nå hjem og se ’Dagen’ på DR2, fortæller Esben og starter en beskrivelse af hvilke programmer, der ellers bliver surfet rundt på, når han rammer hjemmet.

Vi går ud af studiet, tager overtøj på og skyder os hjem. Det et hurtig exit. Et ’Hej, hej, farvel og tak’. Så kan man nå hjem og se ’Dagen’ på DR2

Først et nyhedsoverblik fra ’Dagen’ på DR2, til endnu et hurtig nyhedsoverblik kl. 18. Så bliver der tændt for Lorry, dernæst TV Avisen på DR1 og sidst Nyhederne på TV2 kl. 19.

Der hersker en tydelig enstemmighed hos de to radioværter om, at det primært er dét, der foregår efter, de er gået hver til sit fra DR Byen.

– Hvis vi ikke følger med i nyhederne, er det lidt ligesom at komme uforberedt næste dag. Vi er altid i en eller anden forberedelsestilstand på programmet, siger Peter og understreger, at det ikke er en last. Tværtimod.

For på trods af de mange nyheder både på job og i hjemmet, bliver hverken Peter eller Esben trætte af at beskæftige sig med det aktuelle stof.

– Nyheder er den uendelige kilde til morskab. Vi nyder, det vi laver, så det er en blanding af fornøjelse og arbejde, siger Peter veltilfreds.

Nyheder er den uendelige kilde til morskab.

Privat på arbejde

esben

Det tætte samarbejde mellem Peter og Esben er ikke til at tage fejl af. Men fredags øl og private aftaler skal man spejde længe efter i kalenderen hos de to drenge. Måske er netop dét grunden til den umiddelbarhed, der hersker i P3’s eftermiddagsprogram.

– Hvis vi havde siddet sammen fire hverdagsaftener og snakket om alt det, vi snakker om i programmet, så tror jeg, at en del af energien ville ryge. For så har vi allerede vendt emnet én, to eller tre gange, siger Esben, og Peter fortsætter:

– Et eller andet sted, ser vi jo hinanden privat hver dag. Jeg går hverken et tag op eller ned i toneleje, når jeg er sammen med Esben efter kl. 16. Jeg er ikke på et ’kollega’ med Esben. Det er bare Esben. Der er ikke nogen, jeg har brugt mere tid med end Esben de sidste to år. Vi ser hinanden rigeligt, griner Peter.

Tv vs. Radio

Ifølge Esben og Peter er det en generel opfattelse blandt deres omgivelser, at deres radioudfoldelser kun er opvarmning til, at de en dag skal lave TV. Men sådan er det ikke, og bliver det nødvendigvis heller ikke, hvis det står til de to radioværter.

– Der er noget dejligt umiddelbart ved radio. Der er meget lidt spildtid, siger Esben og tilføjer,

– Man laver noget i radioen på to timer, og så bliver det sendt i to timer. Hvorimod når man laver TV, bruger seks timers materiale, som man så har brugt en måned på at optage.

Monte Carlo-drengene har derfor ligeledes ingen planer om at stoppe med deres radioprogram foreløbig. Programmet er nemlig, med sine 500.000 daglige lyttere, gået hen og blevet lidt af en succes. Spørger man radioværterne om, hvordan de kan levere den populære vare hver dag, skyldes det, at samfundet er fyldt med sjove historier. Og at de selv sætter dagsordenen.

[faktabox align=”right” header=”7 spørgsmål til Esben om Peter:”]
Hvad er det første Peter gør, når han står op om morgenen?
Spiser noget sundt. Han går meget op i sin sundhed og sin kost. Der er ikke noget menneske, der går mere op i, om der er friske blåbær eller noget pisse skyr.

Hvad hungrer Peter mest efter dagen derpå?
Da vi var i USA blev jeg sendt ned i lobbyen på et hotel i Las Vegas for at købe ni cheeseburgere. Som Peter så spiste i sengen. Så.. Det er i hvert fald et af buddene.

Hvor mange sko har Peter?
Flere end jeg kan tælle til.

Hvad laver Peter på Valentinsdag?
Jeg tror ikke, han ved, hvornår Valentinsdag er..

Hvad kan bringe Peters pis i kog?
Voksne mennesker på internettet. Og mennesker, der udtaler sig om ting, de ikke burde udtale sig om.

Hvad gør Peter til en god radiovært?
Han er det dygtigste menneske, jeg kender, til at se sammenhængen og se, hvordan ting passer sammen på tværs, som jeg aldrig selv ville have set. Han er hurtig til at gribe alle bolde og få dem omdannet til sit eget sprog. Han er meget sprogligt dygtig. Og så er han en virkelig god radiovært.

Hvilke tre ting ville Peter tage med på en øde ø?
Øhh.. Sin hund, sin kæreste og….. sund kost.
[/faktabox]

– Det er verdens mest egoistiske radioprogram. Alt er besluttet af os. Hvilket jo er et vidunderligt privilegium at have. Og inspirationen kommer direkte fra virkeligheden, siger Peter Falktoft, mens hans makker Esben supplerer:

Når man sidder i weekenden og forbereder sig til radioprogrammet og tænker, nu kan det næsten ikke blive skønnere. Så er der en fantastisk dyrepasser, der har skudt hovedet af en giraf.

– Man kan næsten ikke længere blive overrasket over, at der sker nogle ting, som man kan forbløffe sig over. Når man sidder i weekenden og forbereder sig til radioprogrammet og tænker, nu kan det næsten ikke blive skønnere. Så er der en fantastisk dyrepasser, der har skudt hovedet af en giraf.

Derfor, mener Monte Carlo-duoen, at deres program i princippet kan leve for evigt. Fordi sjove historier og vinkler på samfundsmæssige problemstillinger, bliver ved med at dukke op.

”Virkeligheden er bare super fed på TV”

Selvom Esben og Peter elsker deres job som radioværter og bruger det som deres primære platfom, er de så småt begyndt at dukke op på skærmen hos ungdomskanalen DR3. Dette blandt andet ved tv-programmerne ”Monte Carlo elsker jøderne” og ”Monte Carlo elsker Putin”. Begge mener, at det er en god udfordring at lave TV til unge, der ikke gider se dansk TV og som ikke har et fjernsyn. Og så er virkeligheden bare super fed på TV:

– TV slår bare hårdere. Hvis man laver noget på TV, som er en lille smule uden for det normale, er der rigtig mange reaktioner. Hvorimod man på radio kan slippe af sted med hvad som helst. Nogle af de ting, vi snakker om på TV, som er langt mindre kontroversielle end det, vi snakker om i radioen, får langt mere plads, fordi det er i fjernsynet.

Esben Bjerre og Peter Falktoft har lige været en måned i USA sammen med et TV hold, for at optage til programserien ”Monte Carlo elsker USA”, der bliver sendt i midten af marts på DR3.

Men selvom de to radioværter har været på farten og optaget TV hver dag i en måned, så er det samlede, klippede materiale kun på få timers TV. Det kan godt frustrere de to unge radiokanoner.

– Vi er så unge i TV, at vi stadig bliver sure og kede af det over, at vi kan lave noget TV, som vi selv synes er pisse fedt, og så bliver det klippet ud, lyder det fra Esben.

peter

Som to står man stærkere

Kan det virkelig passe, at to unge drenge kan være næsten uafbrudt sammen i to og et halvt år uden at rive håret af hinanden?

Peter skyder i hvert fald hurtigt konfliktspørgsmålet til jorden.

– Vi har ingen konflikter.

Esben dvæler lidt mere ved spørgsmålet og tilføjer, at de nogen gange kan være uenige om et eller andet emne. Men Peter tager hurtigt styret igen:

– Vi kan være lodret uenige. Men vi ender altid med at grine af hinanden. Fordi Esbens holdning tit er så latterlig, at der ikke er andet end grin til overs, siger den lyshårede århusianer og fortsætter:

– Nu forholder det sig sådan, at jeg er et utroligt svært menneske at omgås. Jeg har et enormt temperament og et endnu større ego. Derimod er Esben et antistof af det, jeg er lavet af. I den forstand, at du ikke kan være sur på Esben. Det kan ikke lade sig gøre.

Helt enig er Esben ikke. Han mener dog, at det sagtens kan lade sig gøre at blive sur på ham. Men indrømmer, at de to drenge modspiller hinanden godt:

Vi er de to tryllestave i Harry Potter. Dem som Voldemort og Harry får.

– Vi er de to tryllestave i Harry Potter. Dem som Voldemort og Harry får.

Men for Peter handler det ikke kun om tryllestave. Han uddyber sin taknemmelighed for at kunne få lov til at lave et program med en samarbejdspartner:

– Det er rart at have en at være sammen med. Man står lidt stærkere, når man er to, end når man er en. Man kan bære lidt mere.

Monte Carlo og indflydelse

Du har sikkert set Facebookgruppen ’Rolf er REN’, eller hørt om den tidligere fodboldspiller Allan Simonsens pludselige popularitet i TV-programmet ’Vild med Dans’. Begge situationer er opstået i Monte Carlos radiostudie i DR-byen, som udslag af en tilfældig undren. Eller måske nærmere en hurtig kommentar fra den ene radiovært til den anden. Spørger man de to observatører, så er disse situationer opstået fuldstændig ud af det blå. Uden overvejelser eller planlægning.

Men det er efterhånden gået op for os, hvor meget indflydelse vi har, og hvor meget betydning det kan få, hvad man siger

– Vi lever en meget diskret tilværelse. Vi tænker ikke synderligt meget over, hvor ting lander henne. Men det er efterhånden gået op for os, hvor meget indflydelse vi har, og hvor meget betydning det kan få, hvad man siger, lyder det fra Peter.

Han mener, at hele situationen med Allan Simonsen udelukkende skyldes, at Esben og han en dag sad i Monte Carlo og undrede sig over, at ’Vild med Dans’ havde valgt at tage en ældre, pensioneret fodboldspiller ind i deres program. Det, syntes de, fortjente noget opmærksomhed. Og opmærksomhed fik det.

– Vores redaktør kom en dag ned til os, da ”Allan-stormen” rasede allermest, og viste os en hel bunke aviser, der alle havde Allan Simonsen på forsiden. Sidst en begivenhed ryddede alle forsider, var 9/11, forklarer Peter, der desuden siger, at de ikke på noget tidspunkt har fået begrænsninger af deres overordnede, til at gøre og sige, hvad de har lyst til.

Det sætter både Peter og Esben stor pris på, da de mener, at det kan koste meget af originaliteten, hvis man begynder at tænke for meget over, hvad man må gøre og sige.

– Hvis man begynder at tænke for meget over, hvor ting kan ende, så bliver det sgu for konformt, siger Peter Falktoft og tilføjer:

– Det er lidt ligesom, når nogen pludselig får meget opmærksomhed. Så begynder de at trække følehornene til sig. Et eksempel ser man hos dem, der pludselig får mange følgere på Twitter. De begynder at tænke for meget, over det de laver, og til sidst ser man kun neglebilleder.

Men det er ikke alle, der er vilde med Monte Carlos humoristiske sans og evne til at skabe opmærksomhed. Under hele Allan Simonsen-affæren var der i særdeleshed, ifølge Peter, særligt én bestemt gruppe, der virkelig var utilfredse med Monte Carlos mulige indflydelse på ’Vild med Dans’-resultaterne.

– Den kerne af TV2 og DR1 seere, er det mest raviale, vi overhovedet har at byde på herhjemme, lyder det fra Peter, som derefter tilføjer:

– Glem Lars Hedegaard og Yahya Hassan de har ingenting på de der 56 årige mennesker fra Esbjerg, der sidder hjemme i Chesterfieldsofaen og ser ’Vild med Dans’. Det er de sidste, du vil lægge dig ud med.

– Når den tredje verdens krig kommer, så er det dem og ikke hjemmeværnet, vi skal køre ud i forreste geled, fordi de overgiver sig ALDRIG, siger Peter.

Radiomakkerparret er dog enige om, at det er fedt at få reaktioner, for det man laver. Og de har ikke tænkt sig at stoppe på grund af trusler fra generation ’Vild med Dans’.

Efter interviewet følges vi med værterne ned til P3’s afdeling, hvor billeder af drengene selv – samt et par af Rolf Sørensen – hærger radioværternes kontor. Og der i disse omgivelser tager vi afsked med Monte Carlo, der nu har travlt med at forberede dagens program kl. 14.

The following two tabs change content below.

Sofie Caroline Rye Wøhlk

Nyeste indlæg af Sofie Caroline Rye Wøhlk (se alle)