Nogle af beboerne på H.C. Ørsteds-kollegiet i Odense fravælger Universitetets kantine. I stedet cykler de hjem og spiser frokost sammen med vennerne i kollegiets køkken

”Jeg koger lige et æg!”

Sådan lyder det fra en af kollegiets beboere en helt almindelig hverdag i et lille køkken på H.C. Ørsteds-kollegiet. Kommentaren bliver startskuddet for de tilstedeværendes frokostforberedelser og så småt begynder køkkenets låger at smække, gryder bliver fundet frem og rugbrød skæres i skiver.

Fire store industrikøleskabe buldrer i baggrunden og der lugter af karry. Snart er en håndfuld af gangens i alt 15 beboere samlet for at spise frokost. Hver tilbereder sin egen frokost og alt lige fra rugbrød med leverpostej til pizza er på menuen.

Nemmere, hyggeligere og billigere

Kun en cykeltur på ca. fem minutter skiller kollegiet fra campus i Odense. I et af kollegiets mange fælleskøkkener har beboerne gjort det til en vane at samles for at spise frokost sammen. Også selvom det til tider kræver en ekstra tur frem og tilbage på jernhesten.

”Det er nemmere at spise her,” fortæller Niels Havndrup Kraaer, der også påpeger både de sociale og økonomiske fordele ved at spise frokost hjemme.

Det er billigere at spise hjemme. Det er beboerne helt enige om. Samtidig nyder de, at de helt og aldeles frit kan vælge, hvad de vil spise.

”Når jeg har tid til det, prioriterer jeg at spise på kollegiet. Her er meget hyggeligere end i Universitetets kantine,” fortæller Peter Gissel Christensen, der har boet på kollegiet i halvandet år.

Duften og larmen breder sig 

Stemningen er afslappet og der er ingen faste mødetider. Imens der bliver varmet suppe og smurt sandwicher i det efterhånden fyldte fælleskøkken, hyggesnakker beboerne og en sidder med næsen i en historieopgave, der flittigt bliver overtegnet af en rød tusch. Efterhånden som larmen og duften breder sig på gangen udenfor kommer flere og flere til. En kommer ind og smider et par kopper i vasken, som han giver sig til at kaste sulfo over. 

På det lange træbord ligger en stak af aviser og reklamer. Stearinlysene er tændt. Frem og tilbage tværs over bordet diskuteres alt fra religion til den perfekte æggeblomme og langtidsstegt culottesteg med bearnaise. Til sidst begynder folk at rejse sig igen og pakker deres frokost væk. Imens nogle vasker deres ting op, deler andre madvarer ud. Champignoner byttes med porrer.

”Vi deler, når vi kan, men ellers har vi hver vores råvarer,” fortæller Casper Andersen, der har boet på H.C. Ørsteds-kollegiet siden april.

Der er ingen tvivl om, at beboerne nyder at være hjemme i deres lille køkken, hvor der hænger minder på væggene. Snart skal de tilbage til campus og igen koncentrere sig om læsning og lektier. Med fyldte maver og opladede batterier er de klar til dagens sidste undervisning. 

The following two tabs change content below.

Sarah Bech Lundegaard

Nyeste indlæg af Sarah Bech Lundegaard (se alle)