Kristoffer Eriksen er uddannet journalist fra journalisthøjskolen i Aarhus. I foråret 2013 var han vært på DR3’s satireprogram Absurdistan. I  forbindelse med programmerne sendte Kristoffer og kollegaen Jesper Juul falske pressemeddelelser ud, med formålet om at gøre opmærksom på den afslappede holdning til pressemeddelelser, der ufiltreret blev sendt igennem til netaviserne. Særligt én pressemeddelelse kom i mediernes søgelys, og mange medier måtte undskylde efter at have sendt den falske pressemeddelelse ud, om den fiktive natklub ’Eye Candy’ kun for smukke mennesker.

Hvorfra kom idéen om at skabe en fiktiv natklub kun for smukke mennesker?

Formålet var at tage en absurditet. En absurd ting hvor alarmklokkerne umiddelbart burde ringe hos nogle journalister, fordi konceptet var så dumt. Vi ville finde en af pressens egne problemer, og gøre opmærksom på problemet.

Kan ’Eye Candy’ også ses som en kritik på det Københavnske natteliv?

Når selv vores ligestillingsminister må krybe til korset, og gå i byen på Sunday, så går min hjerne op i flammer af ironi.

Helt klart. Det var jo en absurditet og rammer et eller andet i satirens kerne. En natklub kun for smukke mennesker er usandsynligt, men ligger stadig tæt på, hvad der egentligt kunne foregår i det københavnske natteliv.

Hvordan er din egen opfattelse af det københavnske natteliv?

Det københavnske natteliv er helt vildt ekskluderende for rigtig mange mennesker. Du skal enten være rig, kendt, smuk, eller venner med nogen af de ’rigtige’. Ellers er det en lukket fest. Smarte steder som Simons, Molly, Sunday, Zen og Hive, som jeg i øvrigt holder meget af at frekventerer. Der kommer du ikke ind, med mindre du er noget inden for musikken. Hvis man zoomer lidt ud, så er natklubmiljøet udelukkende bygget på ting, man ikke er opdraget med: alle er ikke velkomne, det handler om det overfladiske, det er ligegyldigt hvordan din person er, man skal skide på janteloven og man skal vise sig frem. Det er svært at forklare, fordi min grundlæggende følelse, når jeg er de her steder er, at det er lidt forkert. Det er så klicheagtigt, og det er som om, evolutionen går i stå, når man kommer ind på en eksklusiv klub: Rige gamle mænd og dumme smukke piger i en symbiose, er åbenbart en formel, der aldrig nogensinde holder op med at virke. Det er som om, at dårlige værdier trives helt vildt godt på natklubber. Alle værdier, al sund fornuft bliver parkeret ude foran, hvorefter man går ind og drikker sig fra sans og samling og har
det helt vildt sjovt.

Har du oplevet at blive afvist i døren på grund af andet end din alder?

Sammen med min gode indvandrerven, der i øvrigt er en succesfuld korrespondent og en flot og velklædt fyr, blev vi afvist i døren. Jeg er aldrig blevet afvist i det Københavnske natteliv. Men vi blev afvist. Hvor, kan jeg ikke sige. For jeg kommer der stadig.

Hvad mener du om det?

Jeg har mange indvandrervenner, og vi kan ikke gå i byen sammen på natklubber i København. Hvis vi skal i byen, så bliver vi nødt til at dele os op. Der er ingen steder i det her land, hvor man accepterer racisme, men det gør du i natklubmiljøet.
Man tænker ikke over, hvordan man går på kompromis med alle sine grundlæggende holdninger, idet man begynder at fordele indvandrervenner, som var de kameler. Jeg forstår ikke engang, hvorfor de gider.

Du siger, at du aldrig selv har haft problemer med at komme ind i det Københavnske natteliv?

Jeg har været helt vildt privilegeret i og med, at jeg er vokset op med folk fra natklubmiljøet. Før jeg kom på tv, havde jeg hverken penge eller kendisstatus. Til gengæld kendte jeg dem, der var rigtige, at kende i natklubmiljøet, og så er man velkommen. Så er man en del af parnasset. Jo mere vi snakker om det her, jo mere finder jeg ud af, hvilken hykler jeg er, ved at komme de steder. Man burde tage afstand, og holde op med at komme de steder, hvor kriterierne for at komme ind ikke er fair.

Har unge i dag et idealistisk billede af diskoteker?

Ja, det har vi. Og det er underligt, for natklubber er lort. Der er alt for højt musik, alt for dyre drinks, og der er stort set kun hjernedøde mennesker omkring dig. Man laver jo ikke noget. Man står bare og hælder ned og snakker lort. Det er irrationelt. Gode mennesker burde ikke gå på natklub. En natklub er idealløst. Der er aldrig nogen, der har fået mere status af at købe en flaske champagne – heller ikke selvom der kommer en stjernekaster i. Men der er nogen, der tror, at de får status ved at stå på en natklub. Sådan er det jo med latterlige mennesker, de har svært ved at se det selv.

Kan du finde på at gå udenom et sted, hvis du ved, at der er gæsteliste?

Ja, og det er fuldstændigt absurd. Når jeg skal i byen med mine indvandrervenner, som i øvrigt er meget velintegrerede, er der to muligheder: Enten forpligter en af mine indvandrervenner sig til at bruge et femcifret beløb på en eller anden natklub – og så kommer de ind. Eller også må vi finde en bar, hvor der ikke er gæsteliste. Det er da helt vildt sørgeligt, at man bliver nødt til at tage det valg.

Er det så ikke hyggeligere at sidde på en bar uden gæsteliste?

Jo, men man vil altid det, man ikke kan. Da jeg var 16 syntes jeg, at det mest fantastiske i verden var, hvis jeg kunne komme ind et sted, hvor man skulle være 18. Prøv at tænk på, den følelse vi havde, da vi var 16 år, og ikke var gamle nok til at komme ind på natklubberne. Den følelse har indvandrere hele livet. De vil aldrig slippe den frygt for at komme op til døren, og få af
vide, at deres ID ikke ser ægte ud. De sidste gange jeg har været på Sunday, har jeg set Manu Saren. Det er helt vildt himmelråbende ironisk at møde en ligestillingsminister, et af de eneste steder i Danmark, hvor ligestilling ikke eksisterer. Og det er et ret godt billede på, når jeg siger, at vi alle sammen er hyklere. Jeg er hykler, fordi jeg sidder og kritiserer den survivalof-the-fittest kultur, der eksisterer i alle verdens storbyer. Men alligevel kommer jeg de steder. Når selv vores ligestillingsminister må krybe til korset, og gå i byen på Sunday, så går min hjerne op i flammer af ironi.

The following two tabs change content below.

Nanna Steen Sjørslev

Nyeste indlæg af Nanna Steen Sjørslev (se alle)