Klumme. Tænker du nogensinde over slutningen på dit studieliv? Hvordan det bliver at blive færdiguddannet på universitetet og så at skulle ud på arbejdsmarkedet på fuldtid? Jeg er først nu begyndt at tænke på det – og jeg har kun et år tilbage af min kandidat. Det er meget mærkeligt at tænke på, at til sommer skal jeg til at skrive mit speciale, og når det er afleveret så… done.

[quotebox]Så er du bange for at blive færdig på Syddansk Universitet, så vend det til noget positivt[/quotebox]

Frygten for ikke at kunne finde et arbejde er stor for rigtig mange af os, og det er da også deprimerende når man kigger på statistikken, der siger, at over hver femte nyuddannede akademiker er ledig efter to år. Men det er da en lille trøst, at arbejdsløsheden for akademikere i Syddanmark er landets laveste på kun 3,6 procent – modsat Nordjylland på 6,9 procent. Også når vi kigger på Danmarks fire største byer, ser det bedre ud: Odense har den laveste arbejdsløshed blandt akademikere på 5,4 procent imod Københavns 6,2 procent. Så trods mørke skygger over jobmarkedet er det lidt lysere i Syddanmark ved Syddansk Universitet.

Men det er jo ikke kun udsigten til at komme ud på arbejdsmarked, der gør en bange – også den realitet, at man skal sige farvel til det liv, man har haft gennem flere år. Man skal sige “bye bye” til ens studieliv med alt, hvad det indeholder. For, selvom vi nok er mange, der glædes over at slippe for at købe os fattige i studiebøger flere gange om året og den kroniske dårlige samvittighed for ikke lige at have læst alt det, man gerne ville, så er studielivet også enormt berigende med alle de spændende mennesker, man omgås – gaven ved hele tiden at kunne udfordre sig selv og tilgængeligheden til ny viden gennem forskere og biblioteket. Og der er også den store fleksibilitet, som gør det muligt for os studerende at kaste os ud i spændende projekter og dybdegående studier.

PeterJeg har selv haft et helt fantastisk studieliv, der har givet mig så meget på alle områder; utroligt nære venskaber, enorm faglig indsigt og personlig udvikling samt solid, praktisk erfaring gennem flere projekter. Jeg har ikke kunnet få mere ud af mit studieliv end det, jeg har fået, og det er jeg meget glad for og kan kun opfordre alle andre studerende til at gøre det samme: Spring ud i alt, du kan magte, for muligheden for at gøre det efter studiet er ikke den samme overhovedet.

Når jeg kigger på min frygt for at blive færdig, så handler det om at være bange for, at jeg ikke ved, hvad jeg får, og ikke vil miste det, jeg har. Men hvem siger egentlig, at jeg skal frygte noget som helst? Hvorfor bygge en forestilling op om, at studielivet og erhvervslivet er to uforenelige verdener – for i stedet kan man jo prøve at bygge en bro mellem dem og forene dem. Lad os allerede i starten af vores studie bygge de elementer ind, som vi skal bygge videre på, når vi er færdiguddannede. Vi skal, allerede mens vi går på universitetet, have en solid kontakt til erhvervslivet og de virksomheder, som kunne være interesserede i at ansætte os. Vi studerende skal se studielivet som første etape af vores karriererace, som er positivt ment – der skal være sammenhæng mellem de 5 år vi bruger på studielivet og de måske op til 50 år, vi bruger på vores erhvervsliv.

Jeg er allerede nu begyndt at udforske mine jobmuligheder, så jeg kan være velforberedt til, når jeg står som færdiguddannet om et år. Og omvendt vil jeg ikke slippe mit studieliv – så det netværk, jeg har haft på universitetet skal bibeholdes gennem bl.a. alumneforeninger på SDU, der er for tidligere studerende.

Så er du bange for at blive færdig på Syddansk Universitet, så vend det til noget positivt, og brug det til motivation til selv at bestemme, hvordan dit fremtidige liv skal forme sig.

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard, Formand for Syddanske Studerende

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard, Formand for Syddanske Studerende (se alle)