Med tre stole, et klapsammenbord og en flaske hvidvin inviteres fem forskellige forbipasserende på et glas med RUST

Det er sådan en rigtig efterårsdag. Hvor luften føles koldere og mere ren end normalt, og hvor solen ikke bidrager med meget andet end et smukt sensommerlys. Bladene har for længst iført sig det gule og orange vintertøj. Et par af dem har endda allerede forladt træernes grene og lagt sig i et farverigt dække henover det grønne græs i den odenseanske Eventyrhave. Min gode ven, Malte, og jeg har iført os det varme tøj, taget tre stole og et klapsammen-bord under armene og en flaske hvidvin i Fjällräventasken. På den pæne plæne i parken stiller vi en lille udendørs stue op, sætter kameraet på et stativ, monteret med en fjernbetjent udløser og hælder et lille glas op til os begge. Og mens vintermørket langsomt lægger sig omkring det opstillede hyggehjørne i Eventyrhaven, inviterer vi fem vidt forskellige forbipasserende personer på et glas vin i ”Den tomme stol i parken”.

[quotebox]Vores første gæst Ilya har fået at vide af sin søster, at hun minder lidt om Jasmin fra Aladdin. [/quotebox]

G├ªst1-portr├ªt Første gæst i stolen er den 18-årige HG-elev Ilya Andreas. Hun har lige været oppe i byen med en jobansøgning, da hun gik igennem Eventyrhaven. Dagen inden havde hun stemt til Kommunalvalget, hvor stemmen gik til Socialdemokraterne.

  ”Der havde været et vælgermøde på skolen, hvor de tog sig bedst ud,” forklarer hun valget af Liste A. Ilya spillede før i tiden meget fodbold, hvilket en skade i knæet desværre satte en brat stopper for.

”Det har nok haft sin effekt, for min søster mener, at jeg minder meget om Jasmin fra Aladdin i dag. At jeg er meget prinsesseagtig,” griner hun.

Gæst1

[quotebox]Lisa mener, at det er meget vigtigt at stemme til kommunalvalget. Det er ens pligt i et demokratisk land.[/quotebox]

10 minutter efter at Ilya har forladt stolen, kommer en ældre dame nærmest dansende hen over stien. Da vi spørger hende, om vi må byde på et lille glas, stråler ansigtet op i et bredt smil.

”Ja, det lyder da enormt hyggeligt,” siger hun, mens hun sætter sig i stolen og løfter glasset i en venlig hilsen. Hun fortæller, at hun hedder Lisa Odin, og at hun er med i dagdriverbanden, hvilket vi senere finder ud af er hendes udtryk for at være på overførselsindkomst. Udover at være i denne specielle branche har Lisa også den profession at være mor til fem børn.

Gæst2-portræt

”Men ellers så bruger jeg bare dagen på at danse lidt rundt i gaderne og smile lidt hver dag,” som hun forklarer det med et skælmsk smil i mundvigen.

Gæst2

Mens Lisa danser væk fra stolen, kommer Rasmus Lund cyklende. Nærmest væltende får vi ham stoppet og budt på et glas hvidvin, hvilket han afslår med et håndslag.

”Jeg vil faktisk helst have en øl,” siger han, mens han sætter sig i stolen og fortæller, at han er 1.g-studerende på musiklinjen på det lokale gymnasium. Han spiller trommer og klaver, hvilket han har gjort i syv år.

Gæst3-portræt

”Hvis jeg skulle nævne noget om mig selv, så skulle det være, at jeg er perfektionist. Jeg bliver decideret frustreret, hvis tingene ikke er i orden,” fortæller han, inden han drikker sin Odense dåsebajer ud og cykler væk.

[quotebox]Mens mørket så småt er begyndt at falde, skåler vi med gymnasieeleven Rasmus Lund.[/quotebox]

G├ªst3Efterårsmørket har så småt lagt sig omkring bordet, og på trods af vinterfrakker og handsker begynder kulden at kunne mærkes. En pæn, ung dame og et lille barn kommer gående hen over broen. Vi spørger hende, om de kunne tænke sig at sidde lidt i et par minutter og snakke lidt. Hun lader spørgsmålet gå videre til drengen. Han iagttager os et par sekunder med et årvågent og mistænksomt blik, der skiftevis går fra Malte til mig. Afslaget kommer i form af et beslutsomt hiv i hans mors venstre arm, hvorefter hun smilende beklager.

”Det ser ikke ud til, at han har lyst lige nu.” Vi sidder og snakker lidt om børns fantastiske umiddelbarhed, da de pludselig kommer gående tilbage.

Gæst4-portræt

”Han fortrød,” griner hun, mens hun tager plads i stolen med drengen siddende på skødet. Hun fortæller, at hun hedder Betricia, og at hendes søn hedder Dante. At hun forsøger at leve af at synge, og at hun er uddannet fra MGK i 2011. Jeg prøver undervejs at komme i kontakt med Dante, hvilket hurtigt viser sig at blive en svær opgave, da han har fået fingre i iPad’en, som vi bruger til at høre jazz på.

”De har en iPad i hans børnehave, så han ved nærmest bedre end mig, hvordan man bruger dem,” fortæller hun, mens den ene gris efter den anden må tage det fatale fald i Angry Birds.

[quotebox]Med stor begejstring peger Dante fjernbetjeningen mod kameraet og får hurtigt taget otte billeder i træk, før moren får den vristet ud af hans små hænder. [/quotebox]

G├ªst4Efter et kvarters tid tager mor og søn hjemad under større protester, da Dante gerne ville have haft iPad’en med. Vi sidder i et stykke tid og overvejer, om vi skulle kalde det for en dag. Kulden er ved at blive en magtfaktor. Da vi skal til at pakke sammen, kommer en herre gående. Jeg spørger, om han kunne tænke sig et glas hvidvin, hvilket han virkelig gerne vil. Han præsenterer sig smilende under navnet Benjamin Thomsen og fortæller, at han arbejder som datalog. Han har desuden boet i Florida i 15 år, hvilket gjorde stort indtryk på ham.

[quotebox]I vinterefterårets mulm og mørke tog Benjamin sig tid til at fortælle om sine oplevelser i USA, hvor han blandt andet arbejdede som datalog for Microsoft.[/quotebox]

G├ªst5-portr├ªt  ”I USA sker der noget. Der bliver taget store beslutninger hele tiden. Det har selvfølgelig konsekvenser for nogle, men det er uundgåeligt. I Danmark er det lige omvendt.” Malte må holde iPaden oppe som lys, for at jeg kan nå at notere, hvad han fortæller. For Benjamin har mange ting at sige.

”Jeg føler mig lidt rodløs. Jeg er ikke amerikaner, men jeg føler mig heller ikke kun som dansker.” Ved spørgsmålet om, hvilket råd han ville give til sig selv som 15-årig, hvis han fik muligheden, sidder han længe og overvejer svaret.

”Så er det nok, at man skal være ærlig og tro over for sig selv og ikke lade andre bestemme over en. Altså life is what you make it,” siger han, som var det det mest indlysende i verden.

Gæst5

Mens Benjamin genoptager turen hjem, begynder Malte og jeg at pakke den lille stue sammen. Selvom klokken ikke er meget mere end 17:30, så har både mørket og kulden overtaget sanseindtrykkene. Men stemningen er alligevel høj, da vi grinende går gennem gaderne, slæbende på bord og stole, og snakker om de forskellige mennesker, der tog sig tid til at sætte sig i den tomme stol og drikke et lille glas sammen med os i Eventyrhaven.

 

Foto: Malte L. Nørgaard

The following two tabs change content below.

Lars Düwel

Nyeste indlæg af Lars Düwel (se alle)