Sidste gang stemte kun 15% af de studerende til studienævnsvalgene på Syddansk Universitet. Valgforsker mener, at det er fordi det er for langt væk fra de studerendes verden.

Den 26. og 27. november blev der i år afholdt valg til studienævn og ph.d. udvalgene. Ud af de ca. 25.000 studerende, der til dagligt bryder hovederne i læse- og forelæsningssale rundt omkring i landet, valgte blot et lille udsnit at sætte deres digitale kryds ud fra en kandidat. 

Det er ikke nogen hemmelighed, at universitetsvalgene døjer med lave valgprocenter. Ved forrige kampvalg lå stemmeprocenten på omkring de 15%, og kigger man på listen fra farmaci i år får man tilmed et stort ”nul stemmer” smidt lige i ansigtet.

[quotebox]Jeg tror ikke, at der er nogen ond vilje i det, men simpelthen at det er manglende interesse for universitetspolitik[/quotebox]

Ifølge Christian Elmelund-Præstekær, valgforsker på Institut for Statskundskab, er kandidaternes mærkesager for svære at gennemskue.

”Jeg tror simpelthen, at det er meget meget vanskeligt for de studerende overhovedet at finde ud af, hvad der foregår i studienævnet – hvad det egentlig betyder. Hvor kommunalpolitik er lidt abstrakt, så er studienævnspolitik endnu mere koblet på virkeligheden. De skillelinjer vi ser på Christiansborg er endnu mere utydelige dér. Selvfølgelig er der Syddanske Studerende, Borgerlige Studerende og andre grupper, men typisk er det sådan nogle fælleslister ude i studienævnene”.

Især én ting er afgørende for den lave valgdeltagelse – det er simpelthen for besværligt og komplekst at finde rundt i studienævnenes struktur.

“Det er også svært for den enkelte studerende at se, hvad der er konkret ved en eller anden meritoverførselssag i forhold til en ideologisk overbevisning. Jeg tror ikke, at der er nogen ond vilje i det, men simpelthen at det er manglende interesse for universitetspolitik” lyder det ifølge Elmelund.

Du kan finde resultaterne for dette års studienævns- og ph.d.-udvalgsvalg her og valgreglerne her.

Foto: seier+seier

The following two tabs change content below.

Barbara Herzog

Nyeste indlæg af Barbara Herzog (se alle)