[faktabox align=”right”]
Udstillingen Space Invaders over Brandts kan besøges frem til 5. januar 2015. Hver torsdag mellem 17 og 21 er der fri entré på hele museet.
[/faktabox]

Det er fredag aften. Odense bys gader er fyldt med unge mennesker, der har en gåbajer i den ene hånd og en ven i den anden. Om fredagen fester man. Men i dag ser det lidt anderledes ud. Gennemsnitsalderen er hævet, øllene er fra Refsvindinge, ikke Albani, og så er der kunst. I anledning af Odenses Kulturnat har kunstmuseet Brandts inviteret til fernisering den 4. oktober.

[billedeboks billede=”http://rustold.skaberstaten.dk/wp-content/uploads/2013/11/INVADERS_IMG_2-ny.jpg”]I det lille lokale med tungt lys, er skydespillet Commando projekteret op på en af de sorte vægge. Med det gamle joystick kan publikum dyste mod hinanden om at ligge nummer et på spillets high-score.[/billedeboks]

Kunstmuseet lukker publikum ind i en svunden tid. Med Commodore 64, joysticks med én rød knap og videospil med meget få pixels bliver man ført ind i 1980’ernes digitale kultur. Formålet med udstillingen Space Invaders over Brandts er at udstille computerspil på et regulært kunstmuseum. En udstilling, der til ferniseringsaftenen skydes i gang med livemusik.

”Om computerspil er kunst eller ej, er for mig at se ligegyldigt. Måske er det i virkeligheden sjovest, når man ikke ved, om det er det ene eller det andet. Med denne udstilling rejser vi spørgsmålet,” fortæller Ras Bolding, der ikke kun står på scenen i en sølvfarvet heldragt, men som også har været med til at forme udstillingen.

På Brandts’ tredje sal ligger Mediemuseet. Alle kender den blå baggrund i Super Mario, hvor landskabet med røde paddehatte og gulbrune rør pryder en stor del af udstillingslokalet. Her man kan åbne låger og genforenes med David Bowie, bip-bip-spil og transportable spillemaskiner fra dengang, hvor der var ét spil knyttet til én maskine.

I aften byder dog på andet end udstillingen selv. Kunstinteresserede, gothpunks og Commodore 64-nørder er mødt op og bliver underholdt med livemusik. Den lille scene inviterer ikke kun Ras Bolding, men også electronica-trioen Oktronium og legenden Jeroen Tel, der har lavet musikken til mange af 80’ernes spilsucceser. Ras Bolding, der også er formand for Klub Golem på Kulturmaskinen i Odense fortæller, at håbet med en fernisering i denne liga er at trække et broget publikum til udstillingen over de kommende måneder. For Ras Bolding handler det også om personlig interesse.

”Jeg er selv vokset op med Commodore 64 og var dybt fascineret af maskinen, dens spil og ikke mindst musikken til de spil. Det sker stadig, at min bror og jeg finder fælles tid til at tage en nat, hvor vi spiller computerspil – vi har blandt andet hakket os vej gennem en stor del af Final Fantasy-serien. Det hænder også jævnligt, at Pac Man kommer på hjemme på min Commodore 64. Så tænder man sit neonlys og smider Kraftwerk på, og straks er man tilbage i fortiden,” fortæller Ras Bolding.

INVADERS_IMG_7-hny
Selvfølgelig er der også mulighed for at få Commodore 64’eren i hænderne. 80’ernes spilkulturs svar på den hellige gral. Også kendt som brødkassen var C64 den første hjemmecomputer, der gav spillerne mulighed for at tage underholdningen fra arkaden med hjem i stuen.

INVADERS_IMG_6-ny
Bomb Jack, Space Harrier og en Commodore Datasette. Datasetten var mest udbredt med C64, som Commodore 64 forkortes, i Europa. I USA var det Floppy-disken, der var populær. Den kunne blandt andet bruges til at konvertere analoge lyde til et digitalt format.

img-5-ny

Med det gamle udstyr i egne hænder kommer de besøgende så tæt på datidens spilkultur som overhovedet muligt.

Ras Bolding optræder med sin bassist The Quartermaster og gæstevokalist Tess Fries. Ikke nok med, at han er en af ferniseringens tre liveoptrædener, har han også været med til at sammensætte udstillingen. INVADERS_IMG_4-ny

Mere Ras BoldingINVADERS_IMG_3-ny

The following two tabs change content below.

Ann-Sofie Guldbæk Rasmussen

Nyeste indlæg af Ann-Sofie Guldbæk Rasmussen (se alle)