Du ved præcis hvilken dag, SU’en tikker ind på kontoen – og cirka hvornår den er væk igen. Men hvad så med et SU-lån? Er det noget, man skal holde sig langt væk fra eller tage imod med kyshånd?

[quotebox]Som det gælder med alle lån: Jo hurtigere lånet bliver betalt tilbage, jo bedre[/quotebox]

Det er sidst på måneden og skabene er gabende tomme. Den sidste dåse makrel i tomat røg i går, og pasta er bare ikke en fest, når der ikke er råd til ketchup. SU alene er ikke meget at leve af, når huslejen og regningerne først er betalt. For nogle studerende kan et SU-lån være en nødvendighed for at komme igennem studiet uden en økonomi, der ligger i ruiner. Eller for at undgå en studietid, der ikke er værd at huske tilbage på, fordi det har været en lang, sej kamp. I den anden grøft er der nogle studerende, der ikke mangler pengene her og nu, men alligevel tager et SU-lån. Det kan nemlig også udnyttes som en opsparing, hvis man kan administrere det.

Råd til en hverdag i farver

SU-lån er ikke for alle. Det er et lån og på sigt gæld lige som ved et hvert andet lån, og det er derfor ment som en hjælp til dem, der har behov for det for at komme igennem studierne. Tilbagebetalingerne skal falde flere år ud i fremtiden, og der skal derfor en del overvejelser til, før man beslutter, om SU-lånet er det rigtige valg.

Sabrina Trudsholm er lige blevet færdiguddannet som bioanalytiker fra Professionshøjskolen Metropol. Det sidste halvandet år af sin uddannelse valgte hun at tage et SU-lån. Det gav hende mulighed for at nedprioritere arbejde til fordel for studie og venner og dermed nøjes med at tage en weekendvagt på sit arbejde hver fjortende dag. Med et SU-lån, der tikkede ind på kontoen, var der råd til lidt mere end en hverdag i sort-hvid med frisk postevand og en rundtenom rugbrød til aftensmad igen-igen. Der var også råd til lidt af det sjove, der giver hverdagen lidt farve:

”Et SU-lån har gjort, at jeg stadig kunne gå til dans, som jeg har gjort hele mit liv. Det har også gjort, at der har været råd til en bytur eller to på en måned. Og så har det gjort, at jeg i ny og næ har kunnet tage i biografen, på café eller noget i den stil med mine venner,” fortæller Sabrina.

Studielånet bliver tildelt for et år ad gangen, og herefter kan man selv disponere over, hvilke måneder man vil have det, og hvor meget, man vil modtage – op til en maksgrænse. Hvis der er måneder, man ikke har behov for lånet, kan man altså vælge det helt fra og dermed ikke stifte unødvendigt høj gæld.

Lån med omtanke

Det var ikke uden betænkeligheder, Sabrina klikkede sig ind på su.dk og indgik aftalen om et lån. For ord som ”lån” og ”gæld” klinger ikke særlig godt.

”Det er jo ligesom alle andre lån. Pengene skal jo betales tilbage. Og for mig er det egentlig et forbrugslån,” forklarer Sabrina om sin tvivl.

Er man sikker på at skulle låne penge, og er alternativet et dyrt forbrugslån eller sms-lån, er der dog penge at spare med det lavt forrentede SU-lån. Det tilgodeser de studerende, mens de læser og ikke ligefrem tjener tykt.

SU-lånet skal betales tilbage, når du er færdig med at læse. Derudover løber der renter på, og det vil sige at beløbet, man betaler tilbage, altså uundgåeligt vil være højere end det beløb, der har været til rådighed.[quotebox]Inden du beslutter dig for, om det er nødvendigt med et SU-lån, så tag en snak med din bank[/quotebox]

Lån bliver til gæld

Renten, der løber på lånet, er i studietiden fire procent. Så snart studietiden er forbi, ændrer renten sig. Den rente, man skal betale efter studietiden, bliver altid fastsat efter diskontoen, det vil sige Nationalbankens ledende rentesats. Renten, man skal betale er diskontoen plus 1 %. Når diskontoen i øjeblikket er på 0 % er renten altså 0+1 = 1 % efter studietiden. Den kan dog ændre sig fra år til år, og man skal altså være opmærksom på, at renten kan stige. Kigger man på tallene fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte, kan det godt beløbe sig til en vis forskel. Hvis man eksempelvis når at låne 219.119 kr. i løbet af sin studietid, vil beløbet, man skal begynde at betale tilbage på være 249.558 kr., hvis renten er 1 %. Det svarer til, at der hver anden måned i seks år skal falde 2.987kr. Men er renten i stedet vokset til 2 %, er gælden på 253.066 kr., når tilbagebetalingen starter. Nu skal der i stedet falde 3.255 kr. hver anden måned i seks år. Forskellen er umiddelbart kun på 268 kr. pr. betaling, men med seks udbetalinger om året i løbet af seks år løber det op i næsten 10.000 kr. ekstra!

Som det gælder med alle lån: Jo hurtigere lånet bliver betalt tilbage, jo bedre.

Spar lidt på regningen

Der, hvor man kan spare lidt penge, er når SU-lånet skal betales tilbage igen. Det skal betales tilbage igen et år efter, du er færdig på studiet, men først med start fra den 1. januar. Lånet bliver betalt af i portioner af to måneder. Det vil sige, at pengene skal falde forud hver anden måned. Men hvis man betaler af i større portioner eksempelvis for de næste seks måneder i stedet for to, ryger der ikke renter oveni for de måneder, man i forvejen har betalt af. Det kræver naturligvis bare, at man lægger noget kapital til side, som man kan tage af.

Fidusmagerne

Der er også dem, der spekulerer i at tage SU-lånet, selvom de ikke har brug for det på nuværende tidspunkt. Som tingene er nu, er der ikke meget tjent ved bare at lade pengene stå og trække renter, fordi renten er så lav. Men de fleste skal på et eller andet tidspunkt låne penge, og tager man SU-lånet i slutfasen af sit studie, kan man stadig opnå en pæn opsparing på bankbogen ved bare at lade lånet gå ind på en lukket konto. Dermed behøver man ikke låne de penge til en potentielt højere rente på et senere tidspunkt. For at få noget ud af fidusen kræver det, at man ikke bliver fristet til at betragte SU-lånet som en ekstra saltvandsindsprøjtning i hverdagen og falder for fristelsen ved at bruge af det som et forbrugslån.

SU-lånet kan søges med tilbagevirkende kraft for de måneder i året, man har modtaget SU. Inden du beslutter dig for, om det er nødvendigt med et SU-lån, så tag en snak med din bank. De hjælper gerne med at lægge et budget, der gør det hele mere overskueligt.

The following two tabs change content below.

Anna Raabæk

Nyeste indlæg af Anna Raabæk (se alle)