I september sidste år pakkede Søren Brydesen sine væsentligste ejendele og flyttede til studiebyen Lund i Sverige for at studere antropologi. RUST besøgte ham for at se, hvordan det er at være studerende i et andet land.

”Slap da lige af,” siger han, mens ryggen rettes og blikket undersøgende kastes ud af vinduet. Lyden af en pose flasker, der smides ned i en container et sted ude i gården, får Søren Brydesen til at reagere instinktivt. Måske har det noget at gøre med hans opvækst i en lille, fredelig landsby i Sønderjylland. Eller også siger det bare noget om det generelle lydniveau på hans kollegium i studiebyen Lund, der ligger lige nord for Malmø i Sverige. En ting, der derimod siger en hel del om Søren, er en lille seddel på hans opslagstavle, der på en prik ligner den seneste indkøbsbon fra Netto. Men i stedet for kaffe og cigaretter står der: Body Type: Standard, Height: 187 cm, Weight: 76,9 kg, BMI: 22. [quotebox] En ting, der siger en hel del om Søren, er en lille seddel på hans opslagstavle, der på en prik ligner den seneste indkøbsbon fra Netto. Men i stedet for kaffe og cigaretter står der: Body Type: Standard, Height: 187 cm, Weight: 76,9 kg, BMI: 22. [/quotebox]

”Det var nogle naturvidenskabsstuderende, der skulle bruge en testperson. Jeg fik en del penge for det, så det var helt okay,” griner Søren. I 2012 byttede han den normale uddannelsesvej i København, Odense eller Århus ud med en antropologiuddannelse i Lund.

”Jeg har altid godt kunnet lide at prøve noget nyt. Vende det hele på hovedet og kaste mig ud i det. Og så kunne jeg ikke læse antropologi i Danmark, så jeg prøvede et svensk eventyr,” forklarer han, mens vi går rundt inde i byen med en øldåse i hånden. En frihed, som langt fra alle svenskere kan benytte sig af. Kun i studiebyerne Lund og Uppsala er det tilladt at drikke spiritus i offentligheden. En rusmiddeldispensation givet til de studerende.

”You actually speak to me”
Og Lund bærer i særdeleshed også præg af, at det er de studerendes by. Langt de fleste indbyggere studerer på Lund UniversitBygning ved Lund Uniet, der blev grundlagt i 1666 og dermed er det næstældste i Sverige. Universitetet er ikke kun centreret omkring én bygning, men er derimod et helt område, hvor flere huse af ældre udseende udgør de forskellige studier. En bygning, der mest af alt ligner en kirke fra Middelaldertiden. Der holder filosofferne til.

”Det er et flot område, synes jeg. Man føler sig nærmest som elev på Hogwarts,” griner Søren. Han har, mens han har boet her, kunnet mærke en tydelig forskel mellem danskere og svenskere. 

”Jeg har en kammerat heroppe. Han hedder Poul, kommer fra Uganda og snakker kun engelsk. Første gang, jeg mødte ham, sagde han: ”You’re not from Sweden. You acutally speak to me”.

Det giver et meget godt billede af, hvordan svenskere kan forekomme i første omgang,” forklarer Søren, mens vi går rundt på skoleområdet denne lune forårsdag. Beskrivelsen passer godt overens med den sangtekst, som den svenske værtinde sang under årets Eurovision Song Contest i Sverige. I pauseunderholdningen synger hun, at hvis en fremmed smiler til en i toget, så er han enten alkoholiker eller sindssyg.

”Kan du stänga dörren”

Fredag morgen. Lærerinden står bag katederet iført en grøn netstrikstrøje. Det korte, grå hår holdes tilbage af et par store læsebriller. Hun står bag katederstolen med hænderne gravet ned i de to bagerste bukselommer.

”Kan du stänga dörren,” råber hun til den sidste elev, der træder ind i klasselokalet, inden undervisningen går i gang. Efter fem minutter har jeg det på samme måde, som dengang hvor jeg forsøgte at se Mænd, der hader Kvinder uden undertekster.

”Kan du forstå, hvad hun siger?” hvisker jeg til Søren, der smiler og stille forklarer, at de første par uger var det lidt svært, men man vender sig hurtigt til det nærtbeslægtede sprog. Pludselig lyder en ringetone fra lærerindens bukselomme. Hun trækker telefonen op – og svarer på russisk. Situationen får et par af de studerende til at fnise, inden undervisningen om den britiske antropolog Edwin Ardener fortsætter. Søren og hans medstuderendes pensum er delt op i perioder. Det vil sige, at der bliver undervist i et emne af gangen, måske i en måned, hvorefter de har eksamen i det emne. Derefter fortsætter man til næste.
”Det giver lidt mere overskud i lektielæsningen, og man forstår faktisk materialet bedre, da man kan dykke mere ned i det,” forklarer han.

CSN-bidrag

Som studerende i Sverige modtager man månedligt et CSN-bidrag svarende til SU i Danmark. Det ligger dog noget lavere end danskernes studiestøtte.

”Svenskere får omkring 2.800 kroner månedligt i CSN-bidrag”, fortæller Søren. Derfor er det ikke unormalt, at man som studerende tager et studielån. Faktisk er det kutymen.

”Nærmest alle får studielån heroppe,” siger Søren, der dog ikke selv har taget et lån. Han modtager nemlig den danske SU, selvom han studerer i Lund og kan dermed få det til at løbe rundt. Vi sidder på jorden lænet op af den store domkirke. Rundt om os er der gang i bylivet, og solen får byen til at vise sig fra sin pæne side. Et par af hans svenske studiekammerater sidder sammen med os. De snakker om at tage til Distortion i København om aftenen. Afstanden mellem det hjemlige og det svenske eventyr er ikke længere end en halv time med Øresundstoget. Søren forklarer, at han efter sommerferien skal til Beijing og studere i et halvt år på Peking University.

”Der bliver det nok lidt sværere lige at tage hjem for en enkelt weekend,” griner han, inden vi sætter kursen mod hans kollegieværelse igen. Uddannelseshorisonten har pludselig udvidet sig til mere end blot de danske grænser.

The following two tabs change content below.

Lars Düwel

Nyeste indlæg af Lars Düwel (se alle)