Lars Lundsdal fra karrierecenteret i København giver RUST en trin-for-trin gennemgang af, hvordan du kommer igennem nåleøjet og frem til samtalen.

Et sommerferiejob er en anden måde at nyde den kommende ferie på. Tid er penge, men du er helt sikkert ikke den eneste kandidat til jobbet hos den lokale isbod.

Layout

Brug en let læseligt skrifttype for eksempel times new roman og skriftstørrelse 12.

God opsætning – husk luft imellem linjerne

Brug gerne et layout, der gør, at man nemt kan scanne CV’et igennem og dykke ned i de interessante områder.

Kontaktinformation

Kontaktinformation som navn, adresse, email og telefon skal fremgå på forreste side. Men kun den forreste!

  •  Billedet skal være knivskarpt og være taget til formålet.
  •  Kig direkte ind i kameraet! Ingen festbilleder.
  • Søger du til i en kreative branche, kan det dog godt betale sig at lege.. men altid med måde!  

Resume

Resume , personlig beskrivelse – kært barn har mange navne. Pointen er en personlig profil i dit CV.

Lige under billede og kontaktinformation, beskriver du kort dig selv, din baggrund og den vigtige detalje: din fremtid!  CV er et bagudrettet indblik i, hvem du er, men her har du en enestående mulighed for at tænke fremad. Brug vendinger som:  ”I fremtiden ser jeg mig selv i en profession som..” og ”jeg kunne tænkte mig at arbejde inden for…”. Denne tekst skal lede op til ansøgningen og bør derfor hænge sammen.

Det der med at skrive månederne ved ansættelse – glem det. Hold dig så kort og præcis som muligt.

 

Årstal – Årstal                       Titel og uddannelse, gerne understreget.

Gå en størrelse ned og uddyb stillingen. Skriv ikke for meget, ikke for lidt.

 

Dit CV skal være informativt! Det nytter ikke kun at skrive, hvor og hvornår du var ansat. Skriv gerne en uddybning til den enkelte stilling om, hvad du har lavet. Det gælder også uddannelse. Hvis du har en cand.mag i dansk, så skriv, hvilke opgaver du har lavet eller to linjer om dit speciale.

Filtrer de små ansættelser væk, og fremhæv kun det relevante –  i princippet kan du også slette gymnasiet, du var jo nok ikke kommet ind på universitetet uden.

Personligt

Undgå dit fødselsår i kontaktinformation! Er du i starten af 20’erne, og det er det første, de ser, risikerer du at løbe ind i fordommen, at du er for ung og ikke har erfaring. Det samme gælder + 50. Lav et særskilt afsnit, der hedder ”Personligt”. Her skriver du alder, om du er gift, har børn, kørekort og så videre. Nice-to-know-viden.

Fritidsinteresserer

Hvem er du, når du ikke er på arbejde? Et utroligt vigtigt afsnit i dit CV, der kan være afgørende om, du bliver kaldt til samtale. Du skal være en del af et team på arbejdspladsen. Det, du laver efter arbejde, kan have en afsmittende effekt, om du passer ind.

Har du for eksempel været spejder, er det vigtigt. Det siger noget om fællesskab og lederskab. Frivillige organisationer. Læser du bøger, går du i biografen eller elsker gåture i skoven? Husk at uddyb dine interesser. Hvilke film kan du så lide? Put kød på.

Dont tell it, show it. ‘Jeg kan holde mange bolde i luften.’ Ja, men hvilke bolde?

Brug eventuel en sidefod. Undgå altid gentagelser, men dette viser, at du forstår at udnytte programmet word.

Ansøgningen

Ansøgningen er vigtigst – dit CV kan ikke stå alene. Der skal altid følge en ansøgning med, og de to tekster skal komplimentere hinanden; ansøgningen skal være målrettet jobopslaget. Mange har en tendens til alt for lange ansøgninger, hvor de resumerer hele deres baggrund. Så er der stor sandsynlighed for, at modtageren hopper af. Hold dig til at svare på spørgsmålene i opslaget, og lad CV’et klare resten. Husk samme skrifttype- og størrelse i ansøgning og CV og maks en halv A4-side med luft.

Overskift på ansøgningen

Kan du få et smil frem på læserens læber ved første linje, har du allerede vundet. Et smil er 1000 ord værd. Så husk at fange opmærksomheden. De fleste skriver noget så kedelige som ”vedr. stillingen..” Men igen kommer det an på modtageren. Det skal ikke være for kækt, men gør altid noget anderledes – træd frem fra de andre.

Hos Dansk Sprognævn søgte de en kommunikationsmedarbejder. En af overskrifterne på ansøgningerne lød: ”Hvis retskrivningsordbogen var en pude, ville jeg sove bedre om natten.”

Tre hovedbudskaber, der bør fremgå af ansøgningen. Hold dig til det, og lad ‘et gøre resten:

1. Når modtageren har læst ansøgningen, er han/hun ikke i tvivl om, at du ved, hvad jobbet, du søger, går ud på og indebærer.

2. Du har sat dig ind i firmaet/organisationen, som du søger hos. Research på hjemmesiden. På den måde kan du bruge vendinger som: ”I skriver på jeres hjemmeside, at I går ind for en bæredygtig vækst”. Du har måske endda været ude og besøge deres afdeling.

3. Modtageren er ikke i tvivl om, at du har noget at byde ind med i firmaet/organisationen. Sælg dig selv.

Hvem er modtageren? Gå ind på hjemmesiden, og undersøg det. Hvilke sprogbrug bruger de, hvilket image giver de udtryk for? Hvordan præsenterer firmaet sig? Læn dig lidt op af det i din ansøgning. Det giver genkendelighed for modtageren.

Andet

Det er ikke til at sige, om modtageren læser CV eller ansøgning først. Vi er bare interesseret i, at når de har læst den ene, så får de lyst til at læse den anden. Du skal være spændende.

Vi ved med sikkerhed, at du har ti sekunder til at fange deres opmærksom. Det øjeblik, dit CV eller ansøgning popper op på skærmen, går øjnene ind på midten, og så begynder nedtællingen. Hvis du ikke har dem fanget ved fjerde linje, så begynder tankerne at vandre videre til, hvornår børnene skal hentes.

Brug eventuel dine studiekammerater, og lave en CV-workshop, hvor I brainstormer og giver sparring på hinandens CV.

Ud af ti ansøgninger, du sender ud, så skal du komme til tre-fire samtaler. Gør du ikke det, så skal du lave din ansøgningsstil om. For så virker det ikke. Selvom der er 550 ansøgere,  så skal de have seks til ansøgning. Så kan det ligeså godt være dig. Hvis ikke, bør du stoppe og overveje: ”hvorfor var det ikke mig?”

 

 

 

The following two tabs change content below.

Rebecca Bodnia

Nyeste indlæg af Rebecca Bodnia (se alle)