Virksomheder og organisationer hjælper de studerende med at opnå erhvervserfaring ved at tilbyde praktikophold – ulønnet. Men får de studerende så meget ud af et praktikophold, at det rent faktisk kan gøre op for den manglende betaling?

[faktabox align=right header=Praktik]

Varighed
Praktikperiodens længde kan variere afhængig af dit studie og din studieordning, men varer sædvanligvis mellem 2 og 6 måneder.
Merit
Hvis du ønsker at få merit for dit praktikophold, er det vigtigt, at dit praktikophold bliver forhåndsgodkendt af dit studienævn. Proceduren varierer meget fra uddannelse til uddannelse, så forhør dig på sekretariatet for din uddannelse eller hos din faglig vejleder om, hvor du skal søge om godkendelse.

Løn
Som udgangspunkt er de praktikophold, KarriereCentret formidler, ulønnede.

For mere information og hjælp kontakt KarriereCentret på  vejledning@sdu.dk

[/faktabox]

”Det er vist kun til pynt,” lyder det fra projektlederen for kommunikation Kasper Hansen med et glimt i øjet, da Mads Christensen træder ind af døren med træningstasken hængende over skulderen. Han er færdiguddannet Cand.Mag  i International Virksomhedskommunikation og var under sin uddannelse på SDU et halvt år i ulønnet praktik hos Fonden for Entreprenørskab.

Den uformelle stemning har Mads Christensen været meget glad for gennem hans praktikforløb, og det mærkes tydeligt. Han var ansat som praktikant hos Fonden for Entreprenørskab på Danish Entrepreneurship Award 2011, og som han selv siger, fungerede han som et slags ”pilotprojekt” for dem. Virkeligheden omkring praktik ramte dog Mads Christensen, da det gik op for ham at for at få praktikopholdet, så skulle han arbejde gratis:

”Jeg havde en forventning om, at man blev lønnet i praktik. Det er hardcore at skulle arbejde 37 timer, nogle gange måske 45 timer om ugen for en virksomhed, der i stedet for løn giver et skulderklap.”

Helene Kristensen har også været ansat som praktikant på Danish Entrepreneurship Award 2012. For hende var praktikopholdet en naturlig del af hendes uddannelse som Cand. Negot i Marketing, Globalization and Communication på SDU. At arbejdet var ulønnet havde ingen betydning for hende, da hun gennem praktikopholdet ville modtage SU. Hun lagde i stedet stor vægt på den erhvervserfaring, som hun ville få til gengæld og gjorde organisationen opmærksom på hendes ønsker og behov:

”Til jobsamtalen lyttede de meget til mine ønsker, og hvad jeg gerne ville have ud af praktikken, og derfor fik jeg blandt andet lov til at arbejde med sociale medier, som jeg rigtig gerne ville. Det lød meget som om, at de havde lyst til, at man skulle komme derfra med nogle kompetencer, man kunne bruge senere hen.”

Mindre virksomheder kan være bedre

Skrækhistorierne er mange omkring, hvad en praktikant får af arbejdsopgaver, og de kan i værste tilfælde bestå af kaffebrygning og kopierarbejde i lange baner. Det var ikke tilfældet for Mads Christensen, der blev sat til benhårde PR -og kommunikationsopgaver samtidig med, at han blev oplært som webredaktør. Dog skulle han først lige komme sig over den hektiske start som praktikant pilotprojekt:

[faktabox align=right header=”Om Mads”]

Navn: Mads Christensen
Alder: 26 år
Uddannelse: Cand.Mag – International Virksomhedskommunikation
Praktik: Award praktikant ved Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise
Arbejde: Arm-Tech Divison[/faktabox]

mads

”Du skulle selv finde ud af at prioritere opgaverne. Hvis der blev smidt ti bolde op i luften, måtte du så se, hvor mange du kunne gribe, og hvad for nogle du ville gribe. Men efter startforvirringen havde lagt sig, fik jeg mere ansvar og områder, som jeg stod helt selv for. Den måde, jeg fik lov til at arbejde på, er jeg ret sikker på, at jeg ikke ville få lov til i større virksomheder,” fortæller han

Fonden for Entreprenørskab var dog ikke første prioritet, da Mads Christensen skulle vælge praktikplads. Han gik i stedet efter de større mere internationale virksomheder og havde praktikopholdet hos Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise som en fjerde plads på prioriteringslisten.
Men praktikopholdet i den mindre organisation medvirkede til, at både Mads Christensen og Helene Kristensen fik et stor ansvar og følte, at de hen af vejen blev en” rigtig medarbejder” i stedet for – bare en praktikant.

”Mine kollegaer sagde, da det nærmede sig slutningen, ”ej det er jo helt forkert, for du er jo en af os nu,” siger Helene Kristensen med et opløftende grin.

Hun følte sig tryg ved sit praktikforløb, da hun inden start modtog en mail om introforløb med opgaver, der skulle give hende en blid opstart. I modsætning til Mads Christensens lidt hektiske startforløb, havde hun en fornemmelse af, at der under hele forløbet var en beskyttende hånd under hende. Praktikforløbet hos Fonden for Entreprenørskab gav Helene Kristensen nye kompetencer indenfor kommunikation, sociale medier og eventplanlægning, men der hvor hun virkelig har følt en ændring, var ved hendes personlige udvikling.

[faktabox align=right header=”Om Helene”]

Navn: Helene Kristensen
Alder: 26 år
Uddannelse: Studerer Cand. Negot – Marketing, Globalization and Communication, 10. semester
Praktik: Award praktikant ved Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise
Arbejde: Trekantområdet Danmark[/faktabox]

Redigerethelene

”Jeg er ikke længere bange for at sige, at jeg er god. Man finder ud af gennem praktik, at man kan rigtig meget, og at en virksomhed rent faktisk kan bruge én. Mine nye kompetencer og personlige udvikling har betydet, at jeg fik mit drømme-studie job.”

For dem begge har praktikopholdet været et springbræt til deres nuværende job. Praktikopholdet

har åbnet døren til Mads Christensens nye arbejde, hvor han har solgt sig 75 % på sin erhvervserfaring, der hovedsageligt er de nye kompetencer, han tilegnede sig gennem praktikforløbet og 25 % på uddannelse.

To verdener

Praktikforløbet har givet de to forhenværende praktikanter den nødvendige erhvervserfaring, der skulle til for at få deres nuværende jobs. Det står klart for begge, at det betaler sig at tage i praktik, og at alle studerende skal gøre det, hvis de har mulighed for det!

”Det du lærer på universitetet er brugbart, men det kan ikke sammenlignes med den praktiske erfaring og udvikling, du får via en praktikplads” lyder det fra Helene Kristensen.  Det er, som Mads Christensen udtrykker det:

”Ligesom at sammenligne æbler og appelsiner.”

The following two tabs change content below.

Ditte Krogh Fischer

Nyeste indlæg af Ditte Krogh Fischer (se alle)