Dansktop, flagrende Dannebrog og hård konkurrence om, hvem der gror de højeste solsikker. Det kan kolonihavestemning minde om for nogle. For Emil Tønder Andersen udgør det et socialt og billigt alternativ til lejligheden.

21-årige Emil Tønder Andersen har valgt en anderledes studiebolig. Fra første april flytter han ind i kolonihaveforeningen Mirabelle.

Det var en pebret omgang at købe kolonihavehuset i første omgang, men nu, det er betalt, slipper han med en udbetaling på 1700 kroner i kvartalet. Det er en husleje, der er til at overkomme for en maskinmesterstuderende på DTU.

Gulv under fødderne

Kolonihaven ligger i Bagsværd Kommune på kanten af intet og et bageri med selvtilliden i orden. ’Den Rigtige Bager’, hedder den.

Inden for kolonihavehusets dør står der to par hjemmesko klar. De er et værn mod vinterkulden, der endnu ikke har sluppet taget. For Emil Tønder Andersen er der ingen vej tilbage. Han har opsagt sin lejlighed på Amagerbro, så kolonihavehuset er hans eneste mulighed for gulv under fødderne. Frosne fusser bekymrer ham dog ikke. Han har udtænkt potentielle løsninger på udfordringen.

”Så må jeg finde en kæreste, jeg kan sove ved. Ellers vil jeg rejse væk om vinteren. Læse i udlandet,” siger han.

Foreningens fællesskab

”Jeg må ikke have en hæk over en meter. Det er for, at man skal komme hinanden ved.”

Mirabelle sætter som mange andre kolonihavehusforeninger standarder for, hvordan man skal omgås hinanden. Kolonihaverne har traditionelt set haft stort fokus på fællesskabet. Det er en af grundene til, Emil Tønder Andersen fandt kolonihavelivets sus og dus tiltrækkende.

”I København kender de fleste jo ikke engang dem i deres opgang.”

Hans hjemby er det samme som hans mellemnavn. Han omdelte post i Tønder, og da han kom til København, fik han mulighed for at lufte postjakken i kolonihaveområder. Det var hyggeligt at komme der, for folk havde altid tid til en snak over hækken.

Første dag han var ude for at se til sin sommerbolig, mærkede han også sammenholdet i sin forening. En kvinde hilste ham varmt velkommen med sin muskelhund og sagde, at hun ville holde øje med stedet, når han ikke var der.

Mormors kolonihavehus

Kolonihavebegejstringen kommer ikke fra barnsben. Der var ingen i hans familie, der havde et.

”Min mormor har faktisk et kolonihavehus, men hun har først fået det for nyligt, så jeg er ikke vokset op med det.”

Han viser rundt i haven. I drivhuset måler temperaturen 20 grader, selvom jorden er frossen. Planerne er mange. Han har et skur, som han er ved at lave om til værksted, hvor han kan pille ved sin knallert og andre projekter. Huset skal også isoleres, så han får ikke meget tid til at anlægge den køkkenhave, han ønsker sig.

Han kommer ikke til at savne byen og folkene derfra, selvom han er flyttet til en fjern ende af Bagsværd Kommune.

”Mine venner har allerede været herude, og jeg kan altid tage ind til dem og bo lidt.” 

The following two tabs change content below.

Anne Sofie Feld

Nyeste indlæg af Anne Sofie Feld (se alle)